Kezdőoldal » Egészség » Férfiak egészsége » Mikor húzodik a péniszröl a...

Mikor húzodik a péniszröl a bör a makk mögé? 14 vagyok

Figyelt kérdés
2011. ápr. 12. 20:57
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is volt ilyen problémám, úgy kb 10 éves koromban vagy egy kicsit később. Lankadtan hátra ment, de felállva fájt és talán nem is tudtam hátra húzni. De ettől még serényen húzogattam finomam és végül kitágult. :)

Mégis jobb, mint a műtét. Ha pár hét után sem javul akkor orvoshoz kell menni.

2011. ápr. 18. 12:55
 12/19 anonim ***** válasza:
80%
Sokkal idősebbeknek is így van. Nem írtad, hogy fáj. Merevedéskor majd hátramegy. A fenti válaszok orvost ajánlanak. Minek? Ez természetes...akár mögötte, akár előtte.
2011. ápr. 18. 22:15
 13/19 anonim válasza:
62%

A makkot fedő, hátrahúzható bőrt fitymának nevezzük, feladata a pénisz legérzékenyebb makki részének fedése, és szerepet játszik szexuális aktus közben a pénisz hüvelyen belüli szabad mozgásának elősegítésében.

Fitymaszűkület (phimosis) az az állapot, ha ennek a fedőbőrnek a nyílása olyan szűk, hogy a fityma egyáltalán nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. Ez azért okoz gondot, mert nehezebbé válik a makk tisztántartása, ezáltal gyulladás alakulhat ki. Másrészt a szűk fityma zavaró lehet a nemi élet során is.

Születéskor ez "csak" egy bőrkettőzet, mely újszülött fiúkban az esetek 98%-ában sejtesen tapad (adhaesio cellularis) a makkhoz, ez az összetapadás az első életévekben megoldódik.

Ugyanakkor ez a kis bőrdarab körülbelül 3 millió sejtet, kiterített állapotban 4 méternyi ideget, 50 idegvégződést, 100 mirigyet és 1 méter hossznyi eret tartalmaz.

...

Tünete, hogy a fityma nem húzható hátra, az esetek egy részében veleszületett rendellenesség, de lehet szerzett is, mely az élet bármely szakaszában kialakulhat.

A születést követően a fityma bőre össze van tapadva a makkal, és normális esetben sem húzható hátra, ezért újszülötteknél, csecsemőknél nem is szabad erőltetni. Ha erőszakosan húzzuk hátra, akkor berepedések keletkeznek rajta, a kis sérülések hegesednek, és a fityma még jobban összeszűkül. A későbbiekben ez a születéskor észlelhető összetapadás általában fokozatosan oldódik, és a megfigyelések szerint hat hónapos korban a fiúk 15%-ánál, egy éves korban a felénél már teljesen hátrahúzható a bőr. A kisebb-nagyobb letapadások egyéves kor után, a rendszeres tisztálkodás során végzett fityma hátrahúzások során általában oldódnak, de ha nem, akkor a szakorvos tudja óvatosan leválasztani őket. Három éves korra csak a fiúgyermekek körülbelül l0%-ánál beszélhetünk valódi fitymaszűkületről.

A méhen belüli élet 12. hetében még csak egy, a hímvessző hátsó oldalán lévő sejtszaporulat látható, mely hátulról előrefelé növekedve, az 5. hónapban már az egész makkot körülveszi és befedi. Különböző tanulmányok szerint 6 hónapos korig csak 20%-ban, míg 1 éves korig már 80%-ban visszahúzható. További felmérések alapján 6 és 17 éves kor között a 8%-ban hátra nem húzható fityma aránya 1%-ra csökken.

Veleszületett fitymaszűkületről akkor beszélünk, amikor a fityma sohasem volt visszahúzható a makkról. Súlyosabb esetben vizeléskor a fitymazsák zsákszerűen felfújódik, mert a fitymán lévő nyílás nem elegendő a vizelet azonnali kiürítésére. Ilyen esetben műtéti megoldás javasolt a fityma sebészi eltávolítására.

Ugyanakkor szó sincs arról, hogy mindenkinek, akinek születésekor vagy később sem húzható hátra a fitymája, phimosisban szenvedne. Fontos elkülöníteni a fityma sejtes letapadását (adhaesio cellularis). Ekkor normális élettani folyamatról van szó.

Gyakran látható ilyen gyermekeknél a fitymazsákon áttűnő fehéres-sárgás (pattanásra, vagy zsírcsomóra is emlékeztető) képlet, mely az esetek döntő többségében ártalmatlan, elhalt laphám-szaporulat. Gondot akkor okoz, ha befertőződik, és ekkor fájdalmas, gennyes gyulladást hozhat létre a fitymazsákban. Ezért megszokott gyakorlat, hogy a gyermekek fitymájának hátrahúzását kb. 2 éves kor körül javasolják, a pelenka elhagyásának időpontjára. Amennyiben ez elmarad, később is, bármely életkorban véghezvihető.

A "szerzett" fitymaszűkületben szenvedőknél a tünetek gyakran iskoláskor kezdetekor jelentkeznek, és a korábban könnyen hátrahúzható fityma hegesedő beszűküléséről van szó. Ezt egy kialakulását tekintve nem ismert bőrbetegség okozza. Tekintettel arra, hogy egyelőre ennek gyógyszeres kezelése nem megoldott, a fityma műtéti eltávolítása javasolt. A fityma szűkületének fennállása esetén serdülőkorban szintén a műtéti beavatkozás javasolt. Ennek indokoltságáról urológus szakorvos dönt. Van lehetőség arra, hogy megpróbálkozzanak ezen fiatalok a fityma szteroidos kenőcsös kezelésével, melyet naponta kétszer kell felvinni az érintett területre. Az ezen kezeléssel szerzett eredmények nem túl jók, de meg lehet próbálni. További gyakori oka a másodlagos fitymaszűkület kialakulásának a cukorbetegség és leginkább annak rosszul kezelt esetében. Ilyenkor a műtét megelőzően a vércukorszint beállítása elengedhetetlen a jó sebgyógyulás eléréséhez.

A fitymaszűkületet tovább csoportosíthatjuk aszerint, hogy a nyugalmi vagy (erigált) izgalmi állapotban levő péniszen jelentkezik. Az első esetben abszolút, a másodikban relatív phimosisrol beszélünk.

Relatív fitymaszűkület panaszával leginkább serdülőkorban lehet találkozni. Ekkor a merev péniszen a fityma nehezen vagy egyáltalán nem húzódik hátra, vagy a makk mögött megszorulva kellemetlen, fájdalmas szorítást okoz.

Abszolút fitymaszűkület esetén minden esetben, relatív esetén az esetek döntő többségében a fityma egészének vagy szűkült szakaszának eltávolítása javasolt.

A fityma relatív szűkületéhez, gyakran társul egy másik enyhébb rendellenesség, a rövid fitymafék (kantár). Ez merev állapotban nem engedi az egyébként kellő tágasságú fitymát hátracsúszni. Ilyenkor a pénisz alsó felén egy kis feszülő húr látható. Ennek az állapotnak az a veszélye, hogy nemi aktus közben elszakadhat, komoly, néha nehezen csillapítható vérzést okozva, melyet végül helyi érzéstelenítésben egy öltés behelyezésével lehet csak megoldani. Ennek megelőzésére a rövid fék átvágása javasolt.

Amennyiben a szűk fityma a makk mögött "megszorul", és nem húzható vissza, paraphimosisról beszélünk. Ilyenkor az elszorítás következtében a fitymán és a makkon vénás pangás alakul ki, mely nagyon kellemetlen és fájdalmas. Ilyen esetben a fájdalom ellenére is meg kell próbálni minél hamarabb visszahúzni a bőrt, mert az idő előrehaladtával a duzzanat fokozódik, és a konzervatív gyógyítás lehetősége csökken. Sikertelenség esetén, minél hamarabb urológus felkeresése javasolt. Ha a fityma visszahelyezése nem kivitelezhető, akkor végső esetben helyi érzéstelenítésben (gyermeknél altatásban) a szűkületet okozó gyűrű átvágása válhat indokolttá. Akinél egyszer már a paraphimosis kialakult, annál a fityma eltávolítását javasolja az orvos.

FORRÁS, és további információ: [link]

2011. ápr. 22. 14:06
 14/19 anonim ***** válasza:
50%
Igyekezz megtartani a fitymádat... nekem levágták és azóta szívok vele nagyon :(
2011. máj. 1. 16:32
 15/19 anonim ***** válasza:
97%
nekem 3-4 éves koromban volt olyan,orvoshoz sztem mindenképp menny el vele,arra számitsál hogy nagyon fog fájni,én olyasmira emlékszem hogy feldugott a fityma alá egy kis pálcát és körözött vele amig felnem tudta huzni.naon fájt.
2011. máj. 4. 16:10
 16/19 anonim válasza:
89%
6 éve nekem is letapadt, nekem megműtötték:) akkor voltam harmadikos, de jobban belegondolva, még örülök is neki. Szerintem így sokkal esztétikusabb, de lehet csak azért, mert meg van szokva. Mindenesetre ne félj elmenni az orvoshoz, a nyisszantás sem rossz. Sőt, vannak csajok, akiknek ez jön be. Higiénikusabb.
2011. máj. 10. 19:34
 17/19 anonim ***** válasza:
57%
A nyisszantás nekem nem jött be. Azt csak egyszer csinálják meg (teljes körülmetélés) és csak egyszer kell elrontani, aztán utána lehet sírni a neten, ahogy én teszem, meg keresni a megoldást (ami igazából nincs) szóval a bemetszést, részleges metélést, plasztikát kell nézni, mert a teljes körülmetélés csak a kényelmes orvosoknak jó, senki másnak.
2011. máj. 23. 01:02
 18/19 anonim válasza:

Miert mi tortent?

Gondolom el*******k.

Varj egy hetet es utana menj el dokihoz.

2017. nov. 8. 19:58
 19/19 anonim válasza:
Olvastam wikipédián, hogy a férfiak 99%-ban, 16 éves korig megoldódik
2019. júl. 10. 23:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!