Már fiatalon elkezdünk veszíteni a magasságunkból?
Úgy hallottam, nem tudom igaz-e, hogy már huszonéves korunk végére, 30 körül több centivel alacsonyabbak vagyunk mint azelőtt 10 évvel.
Ezt azzal magyarázták, hogy a napi munkától, emeléstől, ha valaki olyasmit dolgozik elkerülhetetlen.
Igen, azt tudom, hogy reggel pár centivel is magasabbak vagyunk akár, mint estére.
Viszont az állandó jellegű csökkenés az, ami érdekel.
Tehát előfordulhat az, hogy 7-8 éve még 183 voltam, azonban mostanra már szinte 180 sem?
A testmagasság reggel a legmagasabb,amikor a porkorongok tele szívták magukat kenőanyaggal.Napközben ez kipréselődik. 1-2 cm lehet az eltérés .
Idős korra már a csontok is kopnak.Több cm leszünk alacsonyabbak.
Nem. Ekkora eltérés nem lehetséges 10 év alatt, főleg nem ebben a korban.
Max rosszul lett mérve vagy totálisan más mérőszalaggal. Csak úgy itt megjegyezném, hogy nem minden mérőszalagon ugyanakkora az 1 centi, sajnos előfordulnak hibák. Sőt, ha centivel van mérve, az egy idő után kinyúlik.
Elvileg olyan van, hogy a napi ingáson túl 1-2 centit lehet még ízületileg töpörödni és nyúlni is, ha valaki nagyon más életformát folytat: örökké görnyedve ücsörög (gerincgörbülés), súlyt emel, szertornázik, lóg a gyűrűn vagy épp űrutazáson vesz részt, ahol hónapokig nem nyomja a saját súlya... de ez mind-mind olyan hogy aztán vissza is áll, ha felhagy vele. Ezt az űrutazásos dolgot le lehet azzal is tesztelni, ha vki betegség miatt ágyban fekszik egy hónapig. Visszahozhat az is egy centit.
De 1-2 centinél nagyobb változás nincs ebben a korban ilyenek miatt. Mert csontozatilag nincs változás.
Én pl. 182 voltam max 20 évesen, sose magasabb, és 40 évesen is tudok még 181,5-et mérni. Nem mondom, hogy nem örülnék többnek, de azon a fél centin nem dől össze a világ. Nyilván a saját súlyom is jobban terhel, összenyomja az ízületeket. Mivel 20 évesen lehettem úgy 65 kiló, 30 évesen 80 körül, 35 évesen meg már 90 kg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!