Kezdőoldal » Egészség » Férfiak egészsége » Csak én látom úgy, hogy egyre...

Csak én látom úgy, hogy egyre inkább az számít normálisnak és átlagosnak, hogy a férfiak egyre többen és egyre fiatalabban elhíznak?

Figyelt kérdés

Az elmúlt években figyeltem fel arra, hogy mostanában már nem számít olyan nagy dolognak a férfiaknál, ha megemberesednek. Nőknél még mindig nagyobb a társadalmi nyomás, hogy odafigyeljenek az alakjukra. A férfiaknál viszont mintha ez az elmúlt 10 évben javarészt kikopott volna. Emlékszem fiatalabb koromban már a 90 kiló is megdöbbentőnek és soknak számított, míg ma a 100 meg 110 az olyan hogy hát nem jó és fogyni kéne de nem vészes.

Ismeretségi körömben is azt tapasztalom hogy bizony híznak a férfi ismerőseim. Teljesen spontán, hogy milyen típusú emberről van szó. Úgyanúgy engedte el magát spotos jóképű, nők körében népszerű ismerősöm, mint a kicsit otthonülősebb kockább típus. Van aki mondjuk 70ről 100-105 köré hízott fel, de van olyan ismerősöm is aki a kezdeti enyhén túlsúlyus állapotához képest most olyan 150 kg körül lehet. Van akinek 10 év kellett van akinek csak 5 vagy kevesebb. És mondhatnátok hogy hát az amúgy egy elég hosszú idő, és ennyi idő alatt történnek ilyesmik. De épp 30 körül van az én korosztályom. Így egyrészt már huszon évesen elkezdtek hízni ezek az emberek, másrészt amúgy is inkább 40-50re teszik a korral járó megpocakosodást a férfiaknál, nem? Nem pedig 30-ra meg 25-re.

Természetesen nem úgy kell ezt elképzelni, hogy akkor mindenki tökéletesen meg van elégedve és úgy gondolja hogy ez az élet rendje. Inkább csak hogy annyira nem zavarja, nem is annyira sarkallatos dolog hogy igazán gondoljon rá. Nem érzi, hogy emiatt szégyenkeznie kéne. (Azt egyébként nem kívánom, hogy szégyenkezzenek és utálják magukat, csak meglep mert azt érezném megszokottnak, ha jobban zavarná őket.) És itt jön be az, hogy normálisnak és átlagosnak számít talán. Mert már gondolatra sem méltatják.

Amire kíváncsi lennék, hogy más is felfigyelt-e erre? Máshol is jelen van-e ez a jelenség, vagy csak én élek pont olyan buborékban, ahol meghíznak a férfiak? Aki esetleg gondolkodott már erről a kérdéskörről, annak szívesen várom az elméleteit is, hogy miért lehet.

2023. jún. 7. 13:17
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem, én is ezt látom. Nekem ráadásul senki sem volt túlsúlyos a társaságomban. Sokat sportoltunk együtt, mindig aktív programokat találtunk ki, voltak akik együtt jártak különféle edzésekre. De teljesen átalakult ez az elmúlt pár évben. A hegymászást meg a biciklitúrákat felváltotta a kerti sütögetés meg a tespedős közös nyaralások. Tavaly bedobtam, hogy körbebiciklizhetnénk a Velencei-tavat, mert csináltuk is már és azért nem is egy Balaton. De csak húzta a száját mindenki. Annyiból nem lepődtem meg, h van olyan aki 120 kg körül van épp, meg többen legalább 5 éve nem sportoltak semmit.Rajtam kívül még egy srác tartotta úgy igazán magát de mikor először lekerült róla idén a póló az egyik ilyen kerti partyn akkor láttam, hogy rajta is megjelentek az első fölös kilók. Meg persze nem csak ők ilyenek, munkatársból és szomszédból is tudnék hasonlót mondani.

A hozzáállásuk változott meg valamiért. Lazára vették a dolgokat, kényelmesek lettek. És persze esznek is.

27 éves vagyok egyébként.

2023. jún. 7. 20:30
 12/18 anonim ***** válasza:
71%
Munka továbbképzések és háztartás mellet kinek van ideje még kondiba járni rendszeresen
2023. jún. 8. 04:58
 13/18 anonim ***** válasza:
75%

Arra értem, hogy büszkék a hájukra, hogy felteszik sörhassal pózolva milyen hasuk van, mindössze 25 évesen. Kommentekben meg írják egymásnak, jó nagy sörhas, ők meg még viccesen írják igazi kazán.

De sok lány/nő ismerősöm is nagyon meg van hízva, fiatal létére, a nők meg úgy el tramplisak lettek, hogy már durva. 10 éve még vékony női ideál volt a menő, ma meg rengeteg lányon elképesztő háj, elhízás van. Nem is foglalkoznak semmivel, hogy meg vannak hízva.

2023. jún. 8. 08:50
 14/18 anonim ***** válasza:
33%

Nem csak most, de már x éve tendencia, és köze van az ülő életmódhoz is, PLUSZ a lustasághoz.

Én is ülő életmódot folytatok a munkámból kifolyólag, viszont heti 3-4x mindig szánok időt a sportra.

Nem járok terembe, az nekem nem fekszik, viszont bringázok, heti 1-2x futok, telente úszok vagy korcsolyázok. Egyrészt, mert a testemnek szüksége van a mozgásra, másrészt a lelkemnek az ezzel járó endorfin felszabadulásra.

Nem vagyok és sohasem voltam elhízott.

2023. jún. 9. 11:27
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen igaz amit írsz sajnos, ezt a jelenséget magamon és a társaságomon is látom/tapasztalom.

26 éves vagyok, az egyetemről megmaradt egy nagyobb társaság szinte csak srácok, és az elmúlt 8 évben mióta egyetemre kerültünk kivétel nélkül híztunk változó mértékben meg idő alatt és különböző okok miatt persze.

Azok akik lustábbak ők többet híztak, de vagyunk páran akik aktív rendszeres sport mellett sikerült megpocakosodnia. Volt aki már az egyetem alatt elkezdte, egy átlagos testalkatú haverom 70 kiló körülről 3-4 év alatt meghízott 110+ kilóra. Ő szerintem a legdurvább a 40 kg felesleggel és hát azóta is hízik. Akiken alapból volt valamennyi felesleg rajtuk az évek alatt csak több lett. De én meg abba a kategóriába tartozom aki sportos és vékony volt, de egyetem után feljöttek a kilók az edzés ellenére is. Rajtam egy 15-20 kg biztos van.

Teljesen változó szerintem hogy a társaságunkba ki miért hízott meg, mert valakinek egyszerűen rossz étkezési szokásai lettek, volt aki sport abbahagyása után, volt aki lustaság miatt, volt aki párkapcsolat alatt. Olvastam itt a válaszok között, hogy valakik büszkék a sörhasukra, mi biztos nem vagyunk azok, de közbe egymásra is biztos rossz hatással vagyunk az elhízás terén. Arra gondolok, hogy ha az által hogy látom hogy rajta is van súlyfelesleg meg rajta is, az enyém is kevésbé zavar, mert “átlagos”. Vagy sokszor megtörtént eset, ha a többiek is sok ételt rendelnek akkor én se fogom vissza magam, sőt ez néha még át is megy ilyen versenybe, hogy ki bír többet enni például egy mekiben. Aztán utána röhögünk hogy kinek mekkora lett a hasa, vagy hogy már ki kell gombolni a gatyát mert szorít. Persze ez még mindig nem jelenti azt hogy büszkék lennénk rá, csak hát így kezeljük ezt. Meg aztán volt ez a társaságon belüli, “mostmár közénk tartozol” dolog ha épp valakin már látszódott hogy elengedte magát. Önmagában poén tárgya de szerintem nem a változtatásra hanem az elfogadásra ösztönöz ha az van mondva hogy “mi kövérek”, egy szolidabb pocak bökdösés/simogatás mellett hogy érzékeld tényleg meghíztál. Rám egyetem után szép lassan jöttek fel a kilók, de tényleg évek alatt, ami nekem sokáig nem is tűnt fel vagy inkább nem tűnt vészesnek. Aztán mikor már lett egy láthatóbb túlsúlyom +15 kilóval, a többieknek is egyértelműen feltűnt meg nekem is. Mostmár tovább hízni persze nem lenne jó, nem is célom, de nem is zavar annyira hogy elkezdjek diétázni. Pedig egyetem alatt csak izom voltam szinte, ami még mindig látszik, csak lett mellé pocak, meg minden más. De alapból nagydarab voltam, szóval én még a srácok között mindig a kevésbé elhízottak táborát erősítem. De persze más is, hogy én a 90 kiló alatt izmos testalkatomra híztam és lettem 110 kiló, mint a haverom aki szintén 110 csak 70 kilósan volt normális testalkat.

A társaságunkba aki utoljára meghízott srác még jobban figyelt a testére korábban mint én, jobb fizikuma is volt, de pár hónapja már rajta is látható hogy van súlyfelesleg és azóta is hízott, viccelődtünk is vele hogy bezárult a kör, mindenki pocakos lett és már ő is elesett, pedig benne bíztunk.

Ő szerintem a párkapcsolata miatt engedhette el magát, de amúgy az közben az is általános hogy fiatal felnőttként megváltozik az emberek életmódja. Pl albérletbe/koliba/saját lakásba költözés egyetem alatt vagy egyetem után már eléggé életszerű. Aztán mindenki elkezd dolgozni, lesz ezer feladata, meg mondjuk sok esetben egy ülő munkája, egy ilyen hektikusabb életmód mellett valahol örömforrás is az étel, plusz nálunk a társaságba “csapatépítő/összehozó jellege” is van. Mármint leginkább a közös kajálások vagy ivások rántják össze a társaságot, ahol ott van mindenki és egyik tevékenység sem fogyaszt.

2023. jún. 10. 10:50
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Én is látom és tapasztalom azokat a dolgokat, amiket itt írtak az emberek. Az én ismerőseim is szoktak kitenni ilyen viccelődős sörhas képet facebookra mikor buli van. Alatta meg mennek a viccelődő kommentek. Ha olyan srácról van szó aki előtte vékony vagy sportos volt akkor leginkább. Nekem is furcsa milyen nyugodt szívvel kiteszik ezeket. Pont nem rég láttam egy olyan posztot amiben az emberünk feszít és vigyorog mint a tejbetök. Csak annyi volt a bibi, hogy nem volt durván kippattintva mint 3-4 éve, hanem 130 kilósra volt hízva és ami volt neki izom anno annak a nagy része leeresztett, mert 3-4 éve nem sportol semmit. Kommentekben meg adták egymás alá a lovat.

Mondjuk szerintem nem büszkék ők arra hogy így elhíztak inkább csak nem látják olyan nagy problémának, nem szégyellik úgy. Nyugodtan kiteszik az ilyen képet és aztán együtt nevet a banda vele.

És azt is szoktam látni hallani hogy nem kell izgulni mennyit eszik vagy hízott az illető, mert XY is mennyit eszik és hízott és ahhoz képest az semmi. Vagy valami ehhez hasonló. Becsapós tud lenni, mert egy 100 kilós férfi a 130 kilós melelt valóban jóval soványabbnak és sportosabbnak tűnik. Ha pedig sok ismerősöd kövér akikhez hasonlítod magad akkor kevésbé tűnik fel hogy amúgy rajtad is túl sok a felesleg.

2023. jún. 10. 21:52
 17/18 anonim ***** válasza:
67%
Van aki már gyerekkorban is elvan hízva.
2023. jún. 20. 10:25
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Jah, nem kell várni felnőtt korig. Gyerekeken ugyanúgy látom ezt. Sokat ülnek otthon és nassolnak. Unokaöcsém és a barátai pár éve kezdtek el Fortnite-al játszani. Közben megy a kóla meg a nasik. Simán betermel két zacskó chipset vagy gumicukrot esténként játék közben. Jól el is hízott. Persze a kis barátai is kikerekedtek és akkor már rögtön nem is érzi furcsának. Pedig azelőtt sokat fociztak.
2023. jún. 20. 21:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!