Ez mit jelent ez az mr pontosan?
25éves vagyok, rettentően fáj a hátam közepe minden nap de szerintem ez a lentebbi mri nem mutatja ki szerintetek mit jelent a lentebbi mr
Elvégzett vizsgálatok
MR - Háti gerinc vizsgálat nativ
A háti gerincről készült MR vizsgálat során T1, T2, STIR sagittalis és T2 coronalis
méréseket végeztünk a C.VII. csigolyától az L.I. csigolya magasságáig. Th.I-L.I. csigolyák
között a porcrésekről T2 súlyozott axialis felvételeket készítettünk.
A háti kyphosis íve kissé fokozottabb.
A Th. VIII. és Th.IX. csigolyatest ventral felé kissé ékalakú, utóbbi alsó zárólemezén,
ventralisan kisebb Schmorl-hernia figyelhető meg. A többi csigolyatest területén
kórjelző eltérés nem azonosítható.
A Th .VII.-IX. csigolyák közti discusok enyhén protrudáltak, gyöki compressio, discus
hernia nem látható.
A myelon jelintenzitása szabályos.
A gerinccsatorna szűkület nem észlelhető.
Az L.I. discus enyhén körkörösen előboltosul.
Sokat én se értek belőle, nem vagyok eü. végzettségű, de ezt-azt igen.
"kisebb Schmorl-hernia figyelhető meg" - A hernia sérvet jelent. Eszerint azon a helyen gerincsérved van.
"Az L.I. discus enyhén körkörösen előboltosul."
Nekem ez is gyanús, hogy valami hasonló. Az előboltosulás szerintem az, amikor a porcos anyag kidudorodik a csontok közül. Szerintem ez kb. a gerincsérv kezdete lehet.
A Th csigolyák a háti (thoracalis), az L az ágyéki (lumbális) csigolyát jelentik. A Th VIII-IX. a tüdőd alsó részének vonalában lehet. Az L I. kicsit lejjebb, kb. a veséid vonalában.
De mindjárt jön egy eü. dolgozó, és korrigálja, amit én laikusként próbálok itt megfejteni. :-)
Az L.I. discus enyhén körkörösen előboltosul."
"Nekem ez is gyanús, hogy valami hasonló. Az előboltosulás szerintem az, amikor a porcos anyag kidudorodik a csontok közül. Szerintem ez kb. a gerincsérv kezdete lehet."
Ez amit az egyik tagtársunk írt, valós?
Sok kell ehhez még, hogy tényleges sérv legyen?
Vagy már vigyázni kell vele úgymond
A Th .VII.-IX. csigolyák közti discusok enyhén protrudáltak,
Ez a protrusio?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!