Kezdőoldal » Egészség » Férfiak egészsége » Magas vérnyomás fiatalon, mi...

Magas vérnyomás fiatalon, mi lehet az oka?

Figyelt kérdés

16 éves vagyok, eddigi életemet végig sportolással töltöttem! 1 évvel ezelőtt a sportorvosnál felmerült, hogy kismértékben emelkedett a vérnyomásom. Azonban ezt a problémát inkább eszkalálódni látom, mivel ma spontán megmértem és otthon is hasonló értékeket kaptam vissza! Az eddigi legmagasabbat amit mértek, az már az 1. fokú hiperzenzió kategóriába esett, azonban ekkor dehidratált és stresszes voltam. Eddig mindig megkaptam a sportorvosi engedélyem, azonban mindig félek, hogy mi lesz, ha egyszer olyan értékeket produkálok, amelyre már nem adják meg. Eddig ezeket az értékeket a növésnek tudtam be, mert elég sokat nőttem az elmúlt 1,5-2 évben és emelett izmot is építettem.

188cm és 68kg vagyok, szeptember óta 5-6%-os állandó testzsírral 8kg-ot szedtem fel. Naponta minimum 4-5l vizet megiszom, étrendem nagyjából átlagos, attól eltekintve, hogy minden nap becsúszik valami magas kalóriatartalmú „kaja” a kalóriatöbblet érdekében. Heti 5x1-2 órát edzem edzésnaptól függően.

2022. ápr. 3. 16:56
 1/6 anonim ***** válasza:
A miértekre sajnos nem tudok válaszolni. De mindenképp fordulj orvoshoz. Elsődlegesen a házi orvosodhoz. Panaszold el tüneteidet a házi orvosodnak. A házi orvosodnak, meg kell mérnie a vérnyomásodat. És ha kell ad rá gyógyszert. Ha súlyosabbnak ítéli meg a házi orvos a tüneteidet, akkor be utal korházba. Ahol akár 24 órás folyamatos vérnyomás ellenőrzést is csinálhatnak. Tehát érdemes orvoshoz fordulni.
2022. ápr. 3. 17:06
 2/6 anonim ***** válasza:

Bár a mért értékeket nem írtad le, de 16 évesen fennálló hypertonia esetén kivizsgálást kell végezni ún. secunder hypertonia irányába, ezügyben háziorvosi beutalóval hypertonológiai szakrendelésen kéne jelentkezni.

A növés nem okoz magasabb vérnyomás értékeket. Étkezésedben sószegény diéta javasolt.

2022. ápr. 4. 22:05
 3/6 A kérdező kommentje:

Eredményeket valóban nem irtam, mert nem emlékeztem pontosan, azonban ma mértem itthoni körülmények között.

Tehát a maiak: 124/61, 119/56

Egyébként a növés hogyhogy nem befolyásolja? A test növekedésével, valamit testtömeg gyarapításával értelemszerűen több vér kell, hogy eljusson A-ból B-be. Ez esetben, ha az erek nem követik le elég gyorsan a növekedést az nem okozhat ehhez hasonló magas vérnyomást?

Előre is köszönöm válaszokat!

2022. ápr. 5. 17:17
 4/6 anonim ***** válasza:
A leírt vérnyomásértékek tökéletesek.
2022. ápr. 5. 17:21
 5/6 A kérdező kommentje:

Ezzel teljes mértékben tisztában vagyok, azonban ezek itthon mért eredmények. Mit tudnék tenni, hogy mondjuk ha orvoshoz megyek ne adódjon ezekhez az értékekhez 15-20Hgmm, amivel együtt ezek a mérések már megkérdőjelezhetőek?

Egyébként a sót mostantól megpróbálom csökkenteni az étrendemben!

2022. ápr. 5. 17:50
 6/6 anonim ***** válasza:
Ha csak orvosnál magasabb a vérnyomásod azt ún. fehérköpeny hypertoniának nevezik. Kezelést nem igényel. Érdemes azonban friss vérnyomásnaplóval érkezni, hogy lássák, otthon jó a vérnyomásod és ne akarjanak (ez esetben feleslegesen) egyből kivizsgálásra küldeni. Ha ingadozik a vérnyomásod és van, hogy (szabályosan mérve!) otthon is magas, akkor viszont tényleg kivizsgálás indokolt.
2022. ápr. 5. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!