Rettegek hogy valami komoly bélbetegseg... Szerintetek?
Azt tudnod kell, hogy az irritális bélszindróma egy nagyon félelmetes betegség. Emellett akiknek laktóz, gluténérzékenységük van, pokoli fájdalmakat élnek át. Azt tudom neked javasolni, hogy tartsd be a diétát. Figyelj oda az étkezésre, probiotikum kúrát folytasd, keress fel egy gasztroenterológia rendelést!
Együtt kell élned ezzel a betegséggel, de élhetsz tökéletes egészségben is!
Én is hasonlón megyek keresztül stresszes időszakokban. Nekem a doki mindig azt mondja, hogy savtúltengésem van.
A legjobb, ha elmész laborba (vér és vizeletvizsgálat) és ultrahangra. Ha ezek normálisak, akkor kb teljes megnyugodhatsz, tényleg csak a stressz. Nekem a jóga segített és a gondolkodás, hogy ez mind csak a stressztől van. Mikor bemondták, hogy a vírus miatt nem fogadtak teszt nélkül betegeket és lázasokat, akkor folyamat jobb lent fájt a hasam: bebeszéltem magamnak, hogy vakbélgyulladásom van és a kórházba nem fogok bejutni és meg fogok halni kínok között: borzalmas volt és idegörlő. De eldöntöttem, hogy csak hülye vagy, csak bebeszélem magamnak és lám, el is múlt - bár több nap kellett hozzá és nehéz volt az elmejáték. Párszor pánikroham is tört rám, de fontos olyankor, hogy tudatnál kell lenni: meg kell magaddal beszélni, hogy ez "csak" pánikroham, nem lesz semmi baj - és ha nézed a tenyeredet az megnyugtat.
Évek óta bennem van ez a szorongás, talán már gyerekkorom óta is. Anyu is hasonló, valószínűleg tőle "tanultam" el sajnos.
Ha amúgy fehér a nyelved, lehet neked is savtúltengésed van, ami a stressz miatt termelődik túl. A legjobb, ha diétázol és probiotikum helyett natúr joghurtot, banánt, uborkát, teljes kiölrésű kenyeret, natúr csirkemellet és zöldségeket eszel és csak vizet iszol.
Pl kedvenc reggelim a banános zabkása: aprószemű zabpehelyt veszek, pl pennyből és 1 banánt hozzá(plusz almát is lehet). Úgy 3-4 evőkanálnyi zabpehelyt egy csipet sóval úgy 1 percig pirítasz (folyamat kevergetéssel) - éppen legyen illata, majd kb 2,5 dl vizet hozzáöntesz - annyit,hogy ellepje a zabpehelyt. Ezt folyamat kevergeted amíg el nem kezd rotyogni - ekker a feldarabolt banánt (és almát) hozzáöntöd és vagy fél percig még kevered. És eheted is - kihűlve már nem az igazi. Elég natúr íze van, de a meleg reggeli megnyugtatja a gyomrot, és a zab, banán nagyon egészséges. Persze nem minden napra és vigyázni kell, hogy sok folyadékot igyál aznap - meg persze nem mindenkinek jön be, de nekem megváltás volt.
Zabhehellyel még imádom recept: 1 natúr joghurtba annyi zabpehely, hogy össze lehessen keverni és ehhez darabolt banán: ezt pár órára hűtőbe és kész is. De rengeteg ilyen recept van neten, érdemes utánaolvasni.
A zöldségleves is tökéletes, a krumplipüré oltárian jót tesz (én tej helyett natúr joghurttal készítem és szuper nekem).
Jóga mellett amúgy már a séta,túrázás is oltári sokat segít, plusz egy megnyugtató hobby: pl kirakózás, rajzolás,írás, olvasás stb.
Lehet kaotikus lett, bocsi, de remélem tudtam hasznosat is írni.
Kitartást!
25/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!