Volt bennem egy kullancs, és nincs oltásom, kell félnem?
Ma vettem észre, hogy volt a lábamba egy kullancs, kiszedtük, és egy kicsit piros körülötte, de egyébként is volt ott egy szúnyogcsípés, és a fertőzés hetek után jön csak ki. Az utolsó oltásomat 2009-ben kaptam, és már évek óta lejárt, mit kell csinálni ilyenkor? Menjek orvoshoz, vagy ráér, ha majd valami elváltozást látok? Adassak be oltást vagy már úgyis késő?
L/23
Jajj nem kell ennyire frászt kapni.
Elég ritkák a betegséget terjesztő kullancsok. Egyszerűen csak figyeld magad, ha a csípés körül növekvő koncentrikus körök jelennek meg, vagy furcsa tüneteket észlelsz, akkor menj orvoshoz. A Lyme-kór és az agyhártyagyulladás is gyógyítható, ha időben észreveszed.
Ne aggódj.
Közvetlenül kullancs csípés után nem adnak be oltást, az kizáró ok.
Úgy tudom, a fertőzés veszélye annál kisebb, minél hamarabb szeditek ki a kullancsot. Ha 24 órán belül eltávolítottátok, akkor állítólag csak pár százalék, hogy megfertőzött.
Egyébként kullancs elleni oltás csak agyhártyagyulladás ellen véd, az pedig nagyon ritka a Lyme-kórhoz képest, arra viszont nincs oltás.
Az elkövetkező napokban figyeld majd, hogy kijön-e az a tipikus piros folt. Ha igen, menj el háziorvoshoz.
2-es válaszoló: nem ritkák a fertőzött kullancsok, az régen volt igaz.
"A KIFEJLETT KULLANCSOKNAK AKÁR 50%-A IS FERTŐZÖTT LEHET."
( [link]
De mint fentebb írtam, még ha sok is fertőzött, nem biztos, hogy mi is megfertőződünk tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!