Milyen összegű hálapénzt illik adni egy kisebb térdműtétnél, privát orvosnak?
Privát orvosnak nem "hálapénzt" adunk, hanem kifizetjük az összeget amit mond. Magánorvosnál megkérdezzük, hogy mennyit fizetünk, és kifizetjük a munkáját.
Hálapénzt pedig a nem magánorvosnak adunk, ott nem kérdezzük meg, hogy mennyit fizessünk, mert az az orvos nem kérhet egy fillért sem a betegektől.
Ez esetben (sem) lehet egyértelmű választ adni, mert egész más összeg "szokásos" az ország szegényebb keleti végein, mint pl. egy menő fővárosi kórházban.
Én is voltam hasonló helyzetben, magán gasztroenterológus a magán rendelőjében állapította meg, hogy gyomorpolipjaim vannak, de azokat a magánrendelőben nem távolíthatja el, csak kórházban. A magán rendelőben én is kifizettem, amit kért. Pár perces volt a kórházi beavatkozás , egy éjszakát kellett utána a kórházban töltenem. Mivel kicsit későbbi időpontra beprogramozott egy béltükrözésre is, így 20.000 Ft-ot egy borítékba tettem és át akartam adni neki a gyomorpolipos beavatkozás után. A leghatározottabban tiltakozott, nem akarta elfogadni. Én mégis ott hagytam a borítékot, de a béltükrözés után már nem adtam újabb összeget.
Természetesen semennyit, hiszen az egészségügyi járulékon keresztül fizetjük az egészségügy költségeit.
A hálapénz a korrupció egy formája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!