Aki farkastorokkal születik, azt lehet műtétekkel korrigálni felnőttkorban?
Születésem óta átestem 8 műtéten.2003- ban volt az utolsó,azzal zárták be a szájpadot véglegesen, és már 41 éves vagyok.Teljesen nyitott szájpaddal születtem, de ezt a hasadékot műtétekkel oldották meg. Sajnos azonban a beszédem nem tökéletes.Kicsit nehezen lehet megérteni amit mondok,és torzul a hangom is a görbülő betűknél.Mindezt leszámitva teljes életet élek, van munkahelyem,feleségem, a kollégák is rendesek.Viszont más nyilvános helyeken nem merek megszólalni, mert kinos a hangom miatt,valamint jellemző rám az orrhangzós beszéd is.Az orvosok is azt mondták, hogy nincs tovább mit tenni, itt a vége a műtéteknek!Ha tényleg igy van, én belenyugszom ebbe, de mégis azt jó lenne tudni, hogy létezik e valami megoldás a számomra?
A neten is keresgéltem, de csak a gyerekekről esik szó, hogy még kiskorukban kell műteni, de felnőttekről szó sincs!Vagy külföldön végeznek ilyen műtétet?
Lehet mégsem műtét kéne hanem logopédus aki megtanít úgy lélegezni, és beszélni, hogy valamennyire csökkenjen a problémád. Tökéletes nem lesz, de én azt mondom, hogy ne a rosszat nézd. Szerencsés vagy, mert teljes életet tudsz élni.
Unokaöcsém szintén farkastorokkal, nyitott szájpadlással született. Meg sem tudom számolni mennyi műtéten esett át. De ő emellett epilepsziás és szellemi fogyatékos is.
Állandó figyelemre, gondozásra van szüksége. Szóval szerencsés vagy. Még valamit. Az orrhangos beszéd ne zavarjon. Minden harmadik ember orrhangon beszél (én is) A nehezen érthető beszédet meg beszédterápiával, vagy logopédus segítségével korrigálható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!