Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Hiánybetegség? Egyoldalú...

Hiánybetegség? Egyoldalú etkezés következménye ORVOSILAG mi lehet?

Figyelt kérdés

Anyagilag nincs lehetőségem nagyon rég normálisan étkezni, az utóbbi egy évben fél évben pedig csak ez volt a menü: rántotthús, rizs vagy zsomle, zacskós leves.

Ez a kórházban redukálódott le, ott azt mondták az epeköveim okoznak görcsöt és szigorú ételtiltások vannak. Mivel gyakorlatilag örülök ha hús és zacskós leves van mert az sem általános hogy van, szóval annak is örülök. Sőt a sok idő alatt eljutottam oda hogy valaki fozott nekem karfiollevest (egyik kedvenc) és megundorodtam mindentol mivel ennyi ideje csak ezeken élek amiket felsoroltam.

Ha valakit érdekel tudok vérképet csatolni 2 hónappal ezelottit, mindenfele pluszok minuszok vannak de az egy komoly alhasi mutet utan volt (attol mondjuk még nem szabadna így kinéznie).

Most megyek friss vérvételre majd belgyógyra, de az étkezésen kívül (helyes étkezés) ő sem fog tudni mit mondani. 40ezer ftból élek, több betegségem is van, nem kéregetni akarok csak orvosi választ hogy megúszhatom e kihuzhatom e egy ideig és mivel. Kisbaba van, egyedul maradtam nem kerulhetek korhazba. Mivel lehetne minel jobban kitolni es olcsobban a sulyos hianybetegsegek kialakulását?

Magánéletrol ez is sok volt, lenyeg h patt helyzet igy kell enyibol a nullából megoldani. (Varos nincs a kozelben ahol lenne ingyen etelosztas).

Orvosi vélemények érdekelnének. Amennyiben szükséges leírok 1-2 adatot a vérképemből (2,5oldalas nem tudom mindet bepötyögni telefonrol)

Köszönöm!

2019. márc. 31. 06:39
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

Én nem vagyok orvos, de az alábbi cikk segíthet:

[link]

"A vashiány kezelése manapság viszonylag egyszerű, azonban érdemes megjegyezni, hogy igen időigényes folyamat. Szervezetünk vasraktárait nehéz feltölteni, így minimum 3 hónapos, de inkább fél éves kúrára készüljünk!

A kezeléshez olyan vaskészítményt célszerű választanunk, ami jól hasznosuló formában tartalmaz vasat, ilyen a vas-II-glükonát vagy a liposzómás vas. A kezelést javasolt kiegészíteni céklalével vagy gránátalmalével, ugyanis mindkettő tartalmaz vasat, valamint olyan bioflavonoidokat, amik segítik a vas felszívódását. A vaskészítményt ajánlott B12-vitaminnal egyidejőleg bevenni, hogy ezzel is javítsuk mind a felszívódását, mind a beépülését."

Én még mindig ajánlom a heti 100 g csirkemáj elfogyasztását (a vaspótlás mellé). Ez kb. 7 napra elegendő B12, 6 napra elegendő B7 (biotin) és A, 2 napra elegendő B2 vitamint tartalmaz, kb. 1 napi vas, folát, szelén és kolinmennyiséggel együtt (50 kg-os nőre számolva). A sertésmájban kevesebb a folát, de több a vas. Ennél sokkal több májat az A vitamin túlzott bevitele miatt nem ajánlatos enni, ezért ha heti 1x eszel májat, a többi napon érdemes más, B-vitaminokban és vasban gazdag ételek fogyasztása (pl. húsok, tojássárgája).

"lényeges szempont, hogy az állati eredetű vasforrások hasznosulása nagyságrendekkel jobb, mint a növényi eredetűeké. Bizonyos vegyületek pedig gátló tényezőként léphetnek fel a vas felszívódásában, mint például a csersavak (teák), fitátok (gabonafélék) és oxalátok (sóska, spenót)." Tehát a máj és a hús mellé köretnek ezért nem érdemes gabonákat enned, főleg nem teljes kiőrlésűt. Egyél hozzá inkább paprikát, abban sok C-vitamin van (100 g-ban 183 mg).

Egyébként úgy láttam, hogy a gyógyszeredben van aszkorbinsav is, bár nem írták, mennyi.

2019. ápr. 13. 14:47
 22/23 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező! Mi újság azóta veletek?
2019. aug. 27. 11:48
 23/23 A kérdező kommentje:

Semmi sajnos. Mostanában megyek kontroll vérvételre (ez lesz a 2. Alkalom a transzfúzió után. Nevetséges).

Egyik orvos azt mondta raktár is kiürült és 2 évig biztosan kell szednem a vasat , most elkötlöztünk másik orvos meg nem írta fel, előbb megnézni a vérképet.

De egyébként tényleg jobban lettem a vastól :-)

Azóta is rosszulnétkezek (leromlott 0ra az anyagihelyzetünk), es továbbra sem tudok napi fél liternél többet inni mégis élek virulok.

2019. aug. 28. 07:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!