Miért van Magyarországon ennyi elhízott ember?
Az olcsó, kevésbé minőségi étel miatt is lehet hízni, a másik a mozgásszegény életmód. Az első a gazdasági helyzetből adódik, hogy aki keveset keres az nem tud változatos minőségi ételt venni vagy készíteni, hanem megveszi olcsón a szénhidrát dús meg zsíros kajákat, és azt eszi. Mellé a munkakörülmény olyan, hogy vagy lehetősége, vagy energiája nincs munka után még a mozgásra figyelni.
A kettő együtt jellemzően folyamatos hízáshoz vezet.
Van egy olyan tévképzet, hogy biztos a gazdag emberek az elhízottak, mert sok pénzük van sok ételt meg gyors/szemét kaját enni, miközben ez inkább egy szegénységi mutató.
Ez általában azért van, mert nincs pénzük minőségi ételre, illetve lusták, plusz dolgoznak reggel 8tól este 6-7ig, és nincs energiájuk/idejük.
Nyilván, ez nem egészséges, de mindenki úgy alakítja az életét, ahogy szeretné.
"Rengeteg elhízott ember jön be és sokan szóvá teszik, hogy nincs a méretűkben ruha. De könyörgöm, nem lenne egyszerűbb lefogyni?"
De, de amíg valaki fogyókúrázik mondjuk, addig ne vásároljon ruhát nagyméretben? Vagy ne öltözködjön normálisan?:D
Ez történelmileg egy frusztrált, stresszes ország, és a gyors örömet szerző egyik legegyszerűbb káros megküzdési stratégia a zabálás - hasonlóan a dohányzáshoz meg az alkoholizmushoz.
Továbbá az emberek egészségtudatossága is alacsony, nem akarják megérteni, hogy az elhízás káros az egészségre.
Nem igazán az olcsó étel miatt van, mert pédául a legolcsóbb üdítőkben pont nincs cukor, hanem édesítőszer, ami nem visz be felesleges plusz kalóriákat, hanem a rossz táplálkozási szokások miatt.
Olcsón is lehet alacsony kalóriával, kevés szénhidráttal táplálkozni, sőt. A legolcsóbb párizsit meg lehet venni fehérjeforrásnak, csak egy mázsa kenyeret nem kell hozzá enni. A natúr joghurt olcsóbb, mint a cukrozott, és sokkal finomabb. Csak a buta, műveletlen ember nem gondolkozik el ilyeneken, hanem azzal "kényezteti" magát, hogy tésztát, cukros üdítőt, kenyeret, csokit zabál vég nélkül.
Eleve a magyar konyha jellegzetes ételei is elég hizlalóak, mivel zsírban ÉS szénhidrátban is gazdagok. A zsír eleve nagyon kalóriadús (1 gramm zsír 9 kalória, ennek következtében 100 gramm zsír már 900) és egy átlag magyar családban heti szinten előfordulnak panírozott, bő olajban sült ételek és szénhidrátban gazdag köretek, valamint ugyebár a kolbász, szalonna is elterjedt reggelire, vacsorára jó sok fehér kenyérrel.
Emellett a csipszek, édességek is bőven tömve vannak kalóriákkal, amiből elég heti 2-3x enni és máris hízás lesz a vége, persze kiegészülve a mozgásszegény életmóddal. És igaz hogy a legtöbb magyar stresszes és az étkezéssel próbálja kompenzálni az őt ért feszültséget.
Vannak emberek akik dohányoznak, vannak akik alkoholizálnak, és vannak akik zabálnak. Érdekes, mert a dohányzókat és alkoholistákat nem éri ennyi támadás, pedig a COPD és a máj cirrózis sokkal súlyosabb szövődmények lehetnek. Természetesen a túlevésnek és kövérségnek is megvannak a szövődményei, nem csoda hogy ennyi szív-és érrendszeri halálozás történik az országban, borzasztóan sok.
Viszont azt hidd el nekem, hogy lefogyni és kitörni egy ilyen állapotból nem olyan könnyű, mint ahogy azt te gondolod. Én már túl vagyok rajta, leadtam 30 kg-t, de nagyon keserves időszak volt és megvolt a konkrét motivációm, ami tartotta bennem a lelket. Ha nem lett volna, akkor lehet még most is kövér lennék...
Egyszerűen sokan depressziósok, motiválatlanok, és az egyedüli boldogság forrásuk egy fánk vagy egy csomag csipsz, ami munka után várja őket otthon.
Ráadásul sokan tényleg nem is vannak tisztában az egészséges étrend fogalmával, ha diétázni is kezdenek rögtön koplalásba fognak, aminek a vége az hogy a szervezet megunja és utána visszaszedik a dupláját. Ezeknek az embereknek a legkevésbé van arra szükségük, hogy még te is velük foglalkozz és ítélkezz fölöttük.
És még a végére szólnék a hormonális gondokról, mivel ezt is jó lenne már tisztázni. Sokkal több kövér embernek vannak hormonális gondjai, mint gondolnátok. Szinte minden második ember inzulin-rezisztens, ami azzal jár, hogy a hasnyálmirigyük több inzulint termel, mint amennyi kellene, így lenyomva a vércukrukat. És mi következik az alacsony vércukorból? Éhesség-érzet. Amikor kövér voltam, óránként ennem kellett, olyan éhes voltam. Aztán diagnosztizálták az IR-t, és még a szakember által kidolgozott étrend betartásakor is éheztem vagy 1-2 hónapot, mire átállt rá a szervezetem és abbamaradt ez az állandó éhség-érzet. Fél év múlva pedig rendeződtek az értékeim, és a fogyásom is gyorsult, beállt heti 1 kg-re. Szerencsére a pajzsmirigyem rendben volt, sok kövér embernek az is alul működik, így lassítva az anyagcseréjüket - ők lényegében könnyebben híznak, ragad rájuk a kiló csipsz és csoki nélkül is.
Remélem ezentúl kicsit máshogy nézel majd a kövérekre. Ez egy óriási civilizációs probléma, tudom, de rendkívül összetett és nem annyiból áll, hogy "oké, akkor egyen kevesebbet és kezdjen mozogni", mivel sajnos a legtöbb kövérnek nem ilyen egyszerű. Előbb-utóbb a legtöbbje egyébként is belátja, hogy fogyni kell és változtatni fog, amelyik nem, az pedig megbetegedik.
Az olcsóbb ételek mind tele vannak cukorral, tartósítószerekkel, nagyon hízlalnak.
A magyar konyha elég zsíros, fűszeres.
A magyarok európai szinten viszonylag sokat dolgoznak, így nem jut idejük sportolni. Plusz egy kondibérlet nagyon drága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!