Miután kólát iszunk, tényleg ez történik a szervezetünkben? (lent idézem)
"Vajon a reklámokban miért jár együtt a kóla a mosolygással? Mert elszállsz tőle. Igaz, a kokaint közel 100 éve eltávolították belőle - ugyanis felesleges volt.
Az első 10 percben
Egy pohár kólát, ha megiszol, 10 teáskanálnyi cukor bombázza meg a szervezetedet (a napi ajánlott bevitel 100 százaléka). Azért nem hánysz azonnal az émelyítő édességtől, mert a foszforsav elkendőzi az ízét, így magadban tudod tartani.
20 perc után
A vércukorszinted megugrik, ami az inzulintermelés robbanásszerű beindulását eredményezi. A májad erre úgy reagál, hogy minden cukrot, amihez csak hozzáfér, zsírrá alakít át. (És ebben a pillanatban abból, bizony, nincs hiány).
A 40. percnél
A koffein felszívódása teljes. A pupilláid kitágulnak; a vérnyomásod megemelkedik; reakcióként a máj még több cukrot juttat a véráramba. Az adenozin receptorok az agyunkban gátlódnak, ami megakadályozza, hogy elálmosodjál.
45 perc elteltével
Szervezeted fokozza a dopamintermelést, ami serkenti az agy örömközpontjait. Fizikailag egyébként a heroin is ugyan így működik.
Egy óra múlva
A foszforsav megköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket a bélben, ami újabb lökést okoz az anyagcserében. Ezt tetézi, hogy a rengeteg cukor és mesterséges édesítőszer fokozza a kalcium kiválasztódását a vizeletben.
Érezhetővé válik a koffein vízhajtó hatása. (Pisilned kell.) Ez garantálja, hogy kiüríted magadból a csontjaid számára szükséges megkötött kalciumot, magnéziumot és cinket, valamint a nátriumot, az elektrolitokat és a vizet.
Miután a benned zajló pörgés lecsillapodik, lezuhan a vércukorszint. Ingerlékennyé illetve lomhává válsz. Mostanra szó-szerint kipisilted a kólában lévő összes vizet. Ezt a kiürített vizet azonban olyan értékes tápanyagokkal töltötted fel, amelyeket a szervezeted hidratálásra, illetve erős csontok és fogak építésére használhatott volna fel.
Ezt követi a következő néhány órában a koffein szintjének zuhanása is. (Dohányosok esetében mindössze két óra alatt.)
Valójában nem is a kóla az ellenség, hanem az az óriási cukoradag, koffein és a foszforsav kombinációja, ami a legtöbb szénsavas üdítőitalban megtalálható. A lényeg tehát a mérték!
Medipress
forrás : lifenetwork.hu "
Tehát értékes tápanyagot vizelünk utána. Lehet nagy hülyeséget kérdezek, de akkor ezt meglehetne inni? (ha nem, miért, ha igen, hol túloztak a cikkben, stb)
nem tudom igaz e minden esetre hogy van valakinek gusztusa a saját hugyát meginni?xD
még ha sivatagban lennék víz nélkül vagy valami akkor oké,hogy ne haljak szomjan na de kérem..
Nekem ez csöppet erőltetett, áltudományos hisztinek tűnik.
Már az elején sántít, 10 teáskanál cukor egy pohár kólában? Én irtó cukrosan szeretem a teát, de 5 teáskanál cukornál többet még egy pohár forró teában sem tudok feloldani, márpedig a forró folyadékban jobban oldódnak szilárd anyagban, mint hidegben. Ezek után egyszerűen nem hiszem el, hogy egy pohár hideg kólában 10 teáskanál cukor lenne.
Másrészt még ha annyi cukor be is kerülne a szervezetbe, messze nem gyakorol rá olyan drámai hatást, mint azt fentebb leírtad.
Végül: a máj a cukrot zsírrá alakítja? Mégis mivel? Hogyan? Kémiai reakcióegyenletet kérnék, anélkül nem hiszem el. Az inzulin meg kérlek, a cukrot keményítővé alakítja. A máj meg épp hogy a zsírok felszívódásáért felel, a cukorhoz köze sincs.
A koleszterin-túladagolás tünetei helyesek, csak igazság szerint ekkora mennyiségű koffein olyan 5-10 liter kóla elfogyasztásával jelentkeznének. A koffein és a heroin működése közötti hasonlóság meg kb annyi (vagy még annyi sem), mint a metil-alkohol és az etil-alkohol hatása közti hasonlóság. Nem kell mondanom, hogy melyik mit okoz.
A másik: koffein minden szénsavas üdítőitalban? Ne röhögtessenek már.
Igazából ezek a cikkek elrettentés képpen íródtak, és sok helyen tudományosan teljesen inkorrekt állításokat tartalmaznak. Nem azt mondom, hogy olyan marha egészséges lenne kólát inni, de brutális túlzás ez a cikk.
háát nemtom, én kb félévente iszok egy-egy pohár kólát, de sztem azért ez így túlvan reagálva
ennyi erővel más cukros üdítők is, kenyerek-pékáruk, gyümölcslevek (mert abban is sok a cukor)
azért ha néha-néha megiszol egy pohár kólát nem hinném hogy olyan nagy bűnt követnél el, és veszélyeztetnéd az egészséged
de azért nem kell mindennap azt inni
Érdekes, hogy a tényeket leírva hogy lepontoztak. No comment.
Ez a baj, hogy sokak bármit elhisznek, ha kellő tudományossággal és megfelelően túllihegve adják elő.
Olyan apróságokat nem is említettem, hogy pl. a koffein nem 40 perc alatt fog hatni. Ez a borzasztó cukorellenesség meg már gusztustalan. Ennyi erővel kenyeret se egyél, mert az szinte teljes egészében liszt, a liszt meg több, mint 50%-ban keményítő, azt meg tudjuk, hogy már a nyál elkezdi lebontani cukorrá.
Mellesleg a vizelet-kiválasztásról is elég fura elképzelései vannak a cikknek.
Nem kellene minden maszlagot bevenni. És még egyszer mondom, nem állítom, hogy a kóla olyan húú de egészséges lenne. Csak a ló túlsó oldalára se kéne átesni.
Mellesleg szerintem jóval nagyobb gond a népesség alkoholfogyasztása, a fiatalok droghasználati és dohányzási szokásai. Amikor szombat este részeg tinikkel van teli a fél kerület, az kicsit égetőbb gond, mint hogy valaki megiszik 2 deci kólát.
Köszönöm a válaszokat. Igazából sejtettem, hogy erős túlzás a cikk, már csak a tapasztalatom miatt is mert szinte egész tanévben úgy kezdtem a reggelt hogy 2liter coopos kólát vettem és kb délre meg is ittam. Nemigen vált egészségemre de valami történt volna már velem ha ez ennyire durva dolog lenne.
(mellesleg én felpontoztalak, utolsó válaszoló)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!