Mi történik a köldök zsinórral?
Születés után azt ugye elvágják, de hát akkor "kilóg" az anyából és a gyerekből is. Eleve azt nem vágom hogy ilyenkor mi lesz az anyai résszel de az se tiszta hogy hová vezet a gyerek része. Attól hogy összecsomózzák, az ott akkor a hasfal része lesz vagy még belül be van kötve? :)
Mi volt az orvostudomány előtt? Az emberek a hasukból lógó csonkkal mászkáltak?
Hány éves vagy?
A baba felőli részére egy spec csipeszt tesznek és az a csonkocska egy idő után leszárad, a köldök begyógyul. Az erek, amik a köldökből eredtek elsorvadnak, többé nincs rájuk szükség.
Az anyai rész a méhlepényhez csatlakozik, ami a méhhez van "hozzáragadva", de a baba után ez is megszületik. Ezt a veszélyes hulladékgyűjtőbe rakják és megsemmisítik. Régen viszont megették.
Köszi a válaszok
17 vagyok ( lehet kicsit gyerekesen fogalmaztam, de nem akartam szakszavakat keresni, pláne ha nem értem őket)
Még azt valaki mondja meg hogy ugye a köldökzsinór táplálja a gyereket, akkor az a testen belül csak csatlakozik valahova nem? pl.: gyomor? Vagy a magzat fejlődése során lezáródik szülés előtti időszakban?
Vagy a véráramba csatlakozik csak?
szia!
Az anya méhlepényéhez csatlakozik, és a vérből szívódik át a tápanyag. Nem csatlakozik a gyomorhoz :).
A magzat csak magzatvizet nyel a terhesség alatt, de azt a gyomrába és a tüdejébe is. Ez segíti a fejlődését. Ezért képződik magzatszurok (végül is széklet) a beleiben, amit ki is ürít.
Köszönöm a gyors válaszokat.
Megoldódott az életem egyik nagy kérdése :D
Azért furcsa. 17 éves vagy, de még soha nem tanultatok ilyenekről biológia órán??
Csak hogy vizualizálni is tudd:
Ez a méhlepény, az a lógó rajta pedig a köldökzsinór.
Ez pedig egy kép a méhlepényről, meg a baba elhelyezkedéséről a pocakban. Itt láthatod, hogy a méhlepényt a magzat és az anya erei közösen építik fel. Olyan közel futnak egymáshoz (NEM KEVEREDNEK), hogy a tápanyagok, az oxigén és a salakanyagok szépen át tudnak egyikből a másikba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!