6 napja nem fürödtem/zuhanyoztam és nem mostam fogat mert nincs kedvem ez gáz, igénytelenség?
Elvégre évezredekig így éltek az emberek...
Igaz, az átlagéletkor olyan 35 év lehetett...
Közösségbe azért már így ne menj!
A "múlt század" 60-as, 70-es éveiben - amikor még nem volt általános az, hogy minden lakásban folyik a melegvíz a csapból - bizony általános volt, hogy hetente egyszer fürödtek a népek.
Mégsem voltak büdösek az emberek. Persze, a napi "kismosdás" nem maradhatott el akkor sem: arc, nyak, hajlatok, altest.
Csak ezt a mai túlcizellált kúl-túránkban már elfelejtettük...
Ha ma is a kerti vagy utcai kútról kéne behordani a vizet vödörben, majd a sparherdbe (fával vagy szénnel) begyújtva, nagy fazekakban másfél órán át melegíteni, aztán átcipelni a kádhoz, beleönteni (úgy, hogy közben ne öntözd meg magadat, és a környezetedet a forró vízzel), és hordani még hozzá még annyi hideg vizet, hogy egy fürödhető mennyiség legyen, majd a fürdés elvégeztével a használt vizet kihordani(mert csatorna sem volt, ahova elfolyjon a víz, ha kihúztad a dugót!), meggondolnák a népek, fürödjenek-e naponta kétszer!
De a heti fürdésnek meg kellett lennie!
(Ezt írta egy olyan, aki még emlékszik rá, dolgozott a vízhordással és fürdött így... )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!