Szerintetek a látássérülés vagy a hallássérülés a rosszabb?
Nekem egyértelműen a látás a fontosabb (bár iszonyú lenne hallás nélkül is), simán tudok dolgozni hallás nélkül (programozás, design, a rajz hobby, de az is fontos számomra)... Egy zenésznek nyilván ez más. NAGYON vizuális vagyok egyébként is.
Közlekedni is sokkal könnyebb hallássérüléssel.
Vak és súlyos hallássérült vagyok (hallókészülékkel még értem a beszédet).
A hallássérült (különösen ha nemcsak a jelnyelvet ismeri) kevésbé szorul rá a környezetére, mint a vak ember, egyedül, önállóan el tud menni ismeretlen helyekre, utazgatni, uszodába, horgászni, bárhova. Bármilyen tevékenységet, hobbit űzhet, amihez látás kell, de hallás nem feltétlenül.
Szájról olvasást is megtanulhatja, míg én nem tudok az alapján sem korrigálni amit nem hallottam....
Természetesen mindenkinek a maga baja a legnagyobb és az lenne jó, ha mindenki egészséges lenne.
Vakként azt mondom jobb a vakság mint a süketség.
Az ok, hogy több szitu van, ahol segítségre van szükségem, mert süketen el tudok menni úszni, kirándulni, nyaralni...viszont magányos élet lehet. Vakon miközben netezek, hallgatom a tv-t, beszélgetek a férjemmel, és minden más neszt, hangot, tehát eseményt is észreveszek. Míg süketen egy dologra tudnék figyelni, mivel ugye szájról kellene olvasni, hogy értsem amit figyelek.
Vakon pedig megtanul az ember egyedül is közlekedni, és az utcán, boltban...tud kommunikálni bárkivel. Ha más nem, legalább tudja figyelni mások beszélgetését. Tehát lehet, hogy több segítség kell, de nem annyira magányos életet ad.
Kedves 6, ötöske vagyok. Tanulni vakon is lehet, az úton átmenni vakon is lehet...nagyon rossz példákat hoztál fel...
Jó, színekkel kétségtelen semmit nem tud kezdeni egy született vak, meg egy épületet sem tud elképzelni, magasság, távolság...formáját esetleg lemodellezve.
#7 vagyok.
Ebben viszont teljesen igazad van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!