Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Aki morfiumfüggő, mit érez...

Aki morfiumfüggő, mit érez elvonáskor? Fájdalmat? Ezt miért érzi? Miért lehet ebbe belehalni?

Figyelt kérdés
2010. jún. 15. 00:44
 1/10 anonim ***** válasza:

Nem tudom, de nekem volt nyugtató-elvonási tünetem.

Nem fájdalom volt, inkább valami iszonyatos pánikrohamnak véltem először. (Nem tudtam ugyanis, hogy függő lettem a nyugtatótól, mivel a Valeriánáról ezt ritkán mondják meg.)

Szédültem, távoli lett minden, úgy éreztem akármelyik percben elájulhatok. Ilyenkor nagyon féltem és reszkettem. Később rájöttem, hogy ez nem is igazán félelem, és reszketés, hanem izomrángás. A combom, a karom, az arcomban rángtak az izmok...Ekkor fogtam gyanút, hogy ez nem pánikroham. Tipikus elvonási tünet az izomrángás - órákon át. És ami borzasztó volt, hogy gyengének éreztem a szívemet nagyon. Olyan érzés volt, mintha akármikor megállhatna. Nem tudom igazán jól leírni, szerintem szívritmuszavart is okozott, de amikor EKG volt nem mutatta ki.

Ezt az érzést nem lehet kibírni nyugtató nélkül, mert az ember azt hiszi, pánikrohama van és bekap egy bogyót és jobban lesz és megnyugszik, hogy legalább ez hat. Közben meg pont attól lett rosszul, illetve az elvonási tünettől, mert már függő.

Én viszont rájöttem magamtól, és amikor 1 hét után rájöttem, nem vettem be többet a Valeriánából. Késő estétől másnap reggelig folyamatosan rángtak az izmaim, és szerintem is életveszélyben voltam, nagyon nagyon instabil állapot volt. Még 2 nap múlva is rángtak az izmaim a combomban, de az arcrángás reggelre elmúlt.

Azóta eltelt fél év és semmiféle ehhez hasonló tünetem nincs, szóval tutira elvonási tünet volt. Ellenben borzasztó refluxos lettem, és most kezd összeállni a kép, hogy a nyugtatótól, mert sajnos a gyomorszájat is ellazítja. Úgyhogy itt vagyok ugyan tisztán az ártatlan Valeriánától, de hónapok óta folyamatosan büfögök fiatal nő létemre - valószínű soha többé nem csókolózhatok.

2010. jún. 15. 02:54
 2/10 anonim ***** válasza:

A Valeriána régen barbitált tartalmazott, az okozhatott elvonási tüneteket. Azóta megszünteték a barbitál-tartalmú gyógyszerek forgalmazását, így a Valeriána már csak macskagyökeret tartalmaz, ami nem okoz függést és elvonási tüneteket, ezt csak megnyugtatásként írom.

A morfin elvonási tünetei:

"Elvonási tünetek:

Fizikális dependencia: A morfin elhagyása váltja ki, a tünetek az utolsó adag bevétele után 6-10 órával kezdődnek. A psychés dependencia jellemzői: heves izgatottság, félelem, sírás, remegés, gyakoriak a dührohamok, hallucinatiók. Somatycus megjelenése a morfin elhagyása után 5-6 óra múlva várható.

Tünetei: bő nyáladzás, hasmenés, izzadás, pollutió, a folyadékveszteség következtéban gyors exsccálódik (kiszárad). A testhőmérséklet magasra szökik, a légzésszám szapora, izomfájdalmak, hányás, borzongás tarkítják a tünetek sorát.

A pupillák kitágulnak. A testi állapot rohamosan leromlik. Fájdalmakról, fáradékonyságról, kimerülésről panaszkodik a beteg. A legsúlyosabb esetben vasomotor-gyengeség, esetleg szívgyengeség következhet be.

Amennyiben az elvonási tünetek nem veszélyeztetik a beteg életét, nem szabad morfint adni a tünetek, panaszok leküzdésére. Ez esetben az elvonási syndroma 1–2 hétig is eltart, majd fokozatosan megszűnik. Az elvonási tünetek elmúltával a beteg állapota gyorsan javul, a krónikus morfinmérgezés megszűnik, és a beteg visszanyerheti testi-lelki egyensúlyát. "

2010. jún. 15. 11:27
 3/10 A kérdező kommentje:

Szóval lehetséges a teljes felépülés testileg-lelkileg?

Elsőnek: sajnálom, hogy ez történt veled. :( Remélem, most már minden rendben!

2010. jún. 15. 13:25
 4/10 anonim ***** válasza:

Nem régen volt ez, hanem januárban, fél évvel ezelőtt.

Én is olvastam, hogy barbiturát van benne, és azt is olvastam, hogy ma már ezt nem tüntetik fel az összetevők között.

Garantálhatom neked, hogy még mindig benne van a Valeriánában a barbiturát, csak nem mondják meg.

Én arról jöttem rá, hogy ráakadtam egy cikkre a neten, ami ezt taglalja, rákerestem a barbiturátokra és az elvonási tünetekre és minden stimmelt rám.

De mondom, a leggyanúsabb az izomrángás volt. Egész odáig azt hittem a reszketés miatt, hogy ez pánikroham és hogy baromira félek valamitől. De rá kellett jönnöm, hogy elvonási tünet.

Az Emberbarát Alapítványnál foglalkoznak drogfüggőkkel, bent lakásos, elég komoly múlttal és tapasztalattal rendelkeznek. Csak úgy vesznek fel valakit, ha ő maga akar leszokni és nem aggódó rokon szeretné bedugni őt oda.

És nem véletlen, hogy teljesen elszigetelik őket a külvilágtól, a régi haveroktól, a beszerzési útvonalaktól! Engedély nélkül még a kapun se tehetik ki a lábukat, ha meg igen, akkor is kísérettel.

Az intézetben először átsegítik a fizikai elvonási tüneteken, aztán jön a lelki része. Csoportterápia, stb. Munkalehetőség is van a pékségben.

Sokan évekig bent vannak. Persze nem börtön, de abban biztos lehetsz, hogy nem ok nélkül ilyen szigorúak a feltételek.

Egy drogos mesélte, hogy aki belekóstolt abba a másik, "gyönyörű" világba, annak ez a valódi világ már sose lesz elég jó. Ezért nagyon veszélyes a drog akkor is, ha már fizikailag túl vannak rajta. Az első lelki problémánál újra hozzá nyúlhatnak.

De ha vígasztal, állítólag aki nyugtatót szed több évig, az nehezebben szokik le a nyugtatóról, mint a drogos a drogról. Ráadásul a nyugtatónál az elvonási tünetek is huzamosabb ideig fennállnak, durva esetben 1 évig is okozhatnak rosszullétet. Viszont kisebb a visszaesés esélye.

2010. jún. 16. 01:37
 5/10 anonim ***** válasza:
Nyugodj meg, már nincs barbiturát a Valeriánában. Ez a szakmám.
2010. jún. 16. 08:13
 6/10 anonim ***** válasza:

Nos, akkor mitől voltak elvonási tüneteim? Nem kötözködni akarok, megtaláltam Kürti Gábor cikkét, mely szerint valóban nincs már.

De akkor mi volt az az idegrángás? Egyértelműen kötődött a Valeriánához, mert amint bevettem, megszűnt a rosszullét, de amikor nem vettem be, a pokoli éjszaka után tisztán ébredtem és néhány napig rángott az izmom, de aztán soha többé semmi. Ennek fél éve.

És miért szoktam hozzá? Biztos, hogy hozzászoktam, mert eleinte 1-től is simán elaludtam, aztán már 2 kellett, majd az utolsó időben a 2 már nem hatott. Tehát hozzászoktam. De mihez, ha nincs benne barbiturát?

Valami akkor se stimmel vele, ha ezt az összetevőt tényleg kivették. Bár bennem itt van a bizalmatlanság, mert én tudom, milyen volt az az 1 hét, amíg Valeriána-elvonási tüneteim voltak. Azért 1 hét volt, mert 1 héten át én nem tudtam, hogy az van, a konkrét leszokás utána történt meg 2-3 nap alatt.

2010. jún. 18. 00:07
 7/10 anonim ***** válasza:
Pszichés alapon lehetett a rosszulléted a korábbi elvonási tünetek miatt. Olyan jellegű mint a pánikroham. Elindul az agyadban a gondolat hogy jaj, valami nincs rendben, eszedbe jutnak a korábbi tünetek és jön a pánik, ami a legkülönfélébb tünetekkel járhat.
2010. jún. 18. 07:53
 8/10 anonim ***** válasza:

De milyen korábbi elvonási tünetek? Most januárban voltak először elvonási tüneteim. Illetve megmagyarázhatatlan rosszulléteim voltak szeptembertől fogva, ami mindig enyhült a Valeriána bevételére, csak utólag jöttem rá, hogy az akkor fellépő szédülés, remegés, szívdobogás érzés már mind elvonási tünet féleség volt. De tudni kell, én nem szedtem rendszeresen a Valeriánát, csakhogy nagyjából október, november óta egyre több fogyott és észre se vettem, hogy mennyit beszedek. Mivel sűrősödtek a rosszullétek, ezzel nyugtattam magam. Azt hittem, ezek pánikrohamok, de érted mi a lényeg: nem pánikroham volt, hanem a gyógyszer hiánya. Tehát át kellett menjek az elvonókúrán ahhoz, hogy soha többé ne törjenek rám azok a váratlan rosszullétek.

Azt olvastam, 2007 óta nincs benne a barbiturát, tehát már szeptemberben sem lehettem rosszul pusztán az emlékétől, mivel soha azelőtt nem volt rosszullétem a gyógyszer miatt.

Nem lehet, hogy most visszakevertek bele valamit?

Komolyan kérdem, mert én kb. 2006 óta ismerem a gyógyszert, de havonta 4-5 szemnél többet évekig nem szedtem belőle. Most viszont ebben az évben, ősztől fogva történt ez a megmagyarázhatatlan folyamat, hogy észre se vettem, mikor szoktam rá.

Úgy néztem mint borjú az új kapura, amikor az 50 db-os üres Valeriánás üveget a kezemben tartva azon morfondíroztam, hogy ezt max. 2 hónapja vettem. Havi 25 db - és nem vettem észre, hogy ennyit bevettem. Utólag persze emlékszem a titokzatos rosszullétekre, hogy főleg decembertől egyre gyakrabban törtek rám, és akkor mindig bedobtam egy Valeriánát. De egészen januárig, az izomrángásokig nem szembesültem azzal, hogy már rendszeresen szedem!

Nem vagyok pánikbeteg, január óta nem jöttek rám rosszullétek.

2010. jún. 18. 23:27
 9/10 anonim ***** válasza:

Barbitál nélkül is ezek a tudnivalók:

"Tartós alkalmazásakor „valerianizmus” léphet fel, aminek jellemző tünete az emocionális labilitás. Nagy dózisú, hosszantartó alkalmazását követően a kezelés elhagyásakor megvonási tünetek léphetnek fel.

Fokozhatja a barbiturátok, az alkohol és a benzodiazepinek szedatív hatását, ezért együttadásuk kerülendő."

"• mivel a készítmény tartós alkalmazásakor függőség, úgynevezett valerianizmus léphet fel, melynek jellemző tünete a változó érzelmi állapot,

• nagy dózisú, hosszan tartó alkalmazást követően a kezelés elhagyásakor megvonási tünetek léphetnek fel,

• műtét előtti állapotban,

• A Valeriana TEVA 100mg bevont tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

• májbetegségben,

• egyéb gyógyszerekhez kialakult gyógyszerhozzászokás illetve alkoholfüggőség esetén nem ajánlott a Valeriana TEVA 100mg bevont tabletta alkalmazása. "

"

Ha idő előtt abbahagyja a Valeriana TEVA 100mg bevont tabletta szedését

Amennyiben az előírt adagban szedte a gyógyszert, fokozatosan csökkentse az adagot, majd ezt követően hagyja el. A kezelés hirtelen megszakításakor megvonási tünetek jelentkezhetnek: rossz közérzet, nyugtalanság, szorongás, hányinger, hányás, remegés, fokozott verejtékezés."

2010. jún. 19. 06:04
 10/10 anonim ***** válasza:

Rendben, köszönöm.

Amúgy bizonyos értelemben hirtelen hagytam abba, mert amikor rájöttem, hogy függő lettem, többé egy szemet se vettem be, és a durva megvonási tünetek ekkor jelentkeztek kb. 2 napon át. De amúgy fokozatos volt az abbahagyása, mert azon a héten minden nap rosszul voltam már, minden reggel úgy keltem, hogy forog a szoba és reszketek mint a kocsonya és zúg a fülem, aztán néhány óra kínlódás után bevettem a Valeriánát, nem sejtve hogy épp az hiányzik, csak azon a címen, hogy ma reggel is rámtört a pánikroham, muszáj a nyugtató. De fogyóban volt a gyógyszer, én meg olyan rosszul voltam, hogy nem bírtam boltba menni, ráadásul vizsgákra készültem, már amikor nem forgott a szoba, szóval mivel fogyóban volt, egész héten nem szedtem be annyit, amennyi teljesen megszüntette volna a tüneteimet. Úgy saccolom, reggel 2 és este 2 kellett volna, ehelyett napi 2 volt a maximum. Ezután pedig semmi. Tehát valamilyen szinten fokozatos voltam.

Engem csak az zavar, hogy a gyógyszer úgy szoktatta magát hozzám, hogy én tulajdonképp nem tudtam róla. Azt se tudtam, hogy nagy dózisban és rendszeresen szedem. Pont azért, mert rendszeresen nem is akartam szedni soha. A napi 3 megengedett szemet és soha még csak meg se közelítettem. Kivéve az utolsó hetet, akkor nem hatott a 2 szem, és 2 órám volt arra, hogy kialudjam magam az aznapi vizsga előtt. Bevettem 2-t, de nem hatott semennyire, így alvás nélkül utaztam el vidékre a főiskolára. Tüdőgyulladásom volt, de ezt akkor még nem tudtam, mindenesetre olyan rosszul voltam, hogy az egyik vizsgáról ki kellett jönnöm. Annyira köhögtem és fulladtam, halálfélelmem volt, ezért bevettem 2 újabb Valeriánát délután, majd mivel semmit nem hatott, viszont nagyon fulladtam és féltem, újabb 2-t vettem be 1 óra múlva. 10 óra leforgása alatt 6 szem. Ezután kezdődött az a hét, amikor minden reggel rosszul voltam és jöttek a tipikus elvonási tünetek.

Tehát egyrészt nem lett volna szabad 6-ot bevenni ennyi idő alatt.

Csakhogy úgy érzem, maga a gyógyszer sodort ebbe az irányba. Az, hogy nekem 2 már meg se kottyan, az vitt oda, hogy újabb adagot be kellett vennem. És a kb. 2-3 hónapja titokzatosan rámtörő rosszullétek is mind abba az irányba sodortak, hogy rendszeresen szedjem, holott tudatosan én nem akartam. Nem is azért vettem be, mintha tudtam volna, miért vagyok rosszul. Rosszul voltam, féltem és azért vettem be a Valeriánát, mert féltem a titokzatos betegségtől, ami miatt sokszor rosszul vagyok mostanában. Ha tudtam volna, hogy csak annyi kell, hogy ne vegyem be többet, sokkal egyszerűbben megúszom az egészet...

Olvastam én is a gyógyszerleírást. De valahogy úgy voltam vele mindig, én egyrészt nem szedem nagy dózisban, és folyamatosan, innen kezdve álmomban nem gondoltam volna, hogy hozzászokok.

Barbiturát ide vagy oda, ez a nyugtató engem nagyon megkínzott. Ráadásul refluxos lettem, és olvastam, hogy nyugtató okozhatja.

Hát, köszönöm a felvilágosítást, akkor jól sejtettem, hogy nem pánikroham volt...

2010. jún. 20. 01:24

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!