Jobban járok bármivel is, ha nem a csapvizet, hanem ásványvizeket iszom?
Vannak erről aggasztó hírek, de ne hidd azt, hogy az ásványvizekbe nem került még bele...
Amúgy ezeknek a vizeknek a marketingje jó. Ott jó ásványvizet inni, ahol a csapvíz minősége rossz. Magyarország nagy részén szerencsére a csapvíz megbízható és iható.
Egyrészt igen, van ilyen probléma, de nem tudom, mennyire súlyos. Másrészt inkább a klór árt az emésztésednek.
Persze nemrég olvastam, hogy az ásványvízben pedig műanyag darabkák vannak, amik gyártáskor kerülnek bele... Sehogy se jó.
Sok településen van artézi kút, forrásvíz, talán az a legjobb. Pl. Budapesten a Széchenyi fürdő mellet a Szt. István forrásból lehet vizet venni.
Én a főzésre is szénsavmentes ásványvizet használok és nem érzem pazarlásnak. Nem főz az ember naponta hat liter levest, vannak napok, amikor csak egy pohárnyit használok, vagy annyit sem.
Úgy gondolom, ha a vasalómba megveszem a belevaló vizet, akkor a szervezetem is megérdemel ennyit.
Én ezt a problémát két részre bontanám, avagy két oldalról nézném. Az ásványvíz ugyanolyan mélyfúrású kútból jön, mint általában a csapvíz. Sokan nem tudják, de vannak olyan területek, ahol a csapvíz semmiféle tisztításon nem kell, hogy átmenjen, mert úgy nyerik ki, hogy az tökéletesen ivóvíz minőségű, megfelel mindenféle határértéknek. Némi klórozáson megy át, hogy ne kerüljön, illetve ne alakuljon ki semmiféle baktérium törzs a rendszerben.
Ilyen szempontból azt mondanám, hogy sarkítva ugyan, de ásványvíz=csapvíz egészen eddig a pontig.
Na most utána ugye külön válnak útjaik. Az egyik egy vezeték rendszerbe kerül, a másik pedig a palackozó sorra.
A vezeték rendszer sok esetben túlméretezett és elöregedett, könnyebben pang be a víz és ülepedik ki belőle mindenféle (pl. vas, mangán), ugyanakkor az előírásoknak mindenkor meg kell felelnie, minden csap végén.
Illetve a másik vonalon van egy palackozó üzemünk, forgalomba kerül az ásványvíz, kitudja hol tárolják és meddig, védik-e napfénytől, vagy sem és mi lesz abban a vízben, mire kibontom és megiszom.
Melyiket válasszam? Amelyik jobb esetben maximum 72 órát tölt egy csőhálózatban, vagy amelyik lehet, hogy hónapokat aszalódott a napon műanyag üvegben?
Összességében azt gondolom csak a gyógyszer származékok és a hormon tartalom miatt fölösleges az ásványvizet választani. Valahol minden magyar vízbázis összefügg, vagyis én azt gondolom nem egyértelműen elkülöníthető, hogy melyikben van és melyikben nincs, illetve arra sem tudok kutatásokat, hogy valaki vizsgálná mennyire lehet ez ártalmas emberi egészségre.
Nyilván ahol partiszűrésű kutak vannak, ott akár fokozottabban jelen lehet a probléma csapvíz esetén, de átlag felhasználónak általában fogalmuk sincs náluk mivan. :)
#7
Én főzök ásványvízzel, illetve nem is ásványvízzel, hanem palackozott forrásvízzel, de nekem nem kell megmutatnod semmit!
A palackokat összetaposom, feltekerem, hetente jön a kocsi és begyűjtik, amikor tele van az általuk adott zsák.
Ha én nem ezzel főznék, akkor is tele lenne a tenger, sőt, ha nem lenne műanyagpalack, akkor sörösüveggel, vagy dobozokkal és más szeméttel. Mert ilyen az ember!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!