Szívultrahang 100%-ra kimutatja az egy már lezajlott infarktust?
Figyelt kérdés
2018. jan. 6. 21:24
2/11 anonim válasza:
Általában kimutatja - főleg ha korszerű géppel, gyakorlott kardiológus, teljes körű (nemcsak tájékozódó jellegű) vizsgálatot végez. Minél nagyobb volt az infarktus, annál inkább látszik. Mindazonáltal emberi vizsgálómódszer soha nem lesz 100%-os.
3/11 A kérdező kommentje:
Tehát kis infarktust lehet meg se látnak ha mondjuk későn megyek?
2018. jan. 6. 21:40
4/11 anonim válasza:
Az infarktus ugye azt jelenti, hogy egy darab a szívizomból elhalt. Ez a rész nyilván nem fog úgy mozogni, mint az ép izomzat, és ez látszik az ultrahangon. Hogy eltérő orvosok leletei egymással összehasonlíthatók legyenek, megvannak a jól meghatározott standard síkok (a nyelőcsövön kereszüli vizsgálatkor 20 darab, mellkasok keresztüli szívultrahangsán kevesebb), amiket be kell állítani és méréseket végezni. Ez kb. azt jelenti, hogy ennyi különböző nézőpontból vizsgálják a szívet. Ez azért szükséges, mert egy kép csak két dimenziós, ezért sok kép kell ahhoz, hogy egy három dimenziós szervet meg lehessen ítélni. Az értékelésben a modern gépeken jó programok is segítik a vizsgálót. A gond az, hogy minden ember kicsit más, és nem mindenkinél lehet a vizsgálati síkokat tökéletesen beállítani, továbbá az értékelés is függ az orvos gyakorlatától és az ultrahanggép minőségétől. Ha nagyon kicsi az infarktus, lehet, hogy épp az a kis darab szívizom ami érintett, lemarad.
5/11 Ypszilon1980 válasza:
És szerintetek egy laikus honnan fogja tudni, hogy milyen géppel vizsgálják? Ha ultrahangon van erre utaló jel vagy már eleve van erre gyanú, akkor minimum az EKG, persze az UH is kell, viszont ha valóban beigazolódik, akko leginkább DSA-val fogják megnézni és ellátni is.
6/11 anonim válasza:
A kérdező feltett egy célzott kérdést, amire célzottan válaszoltam. Nem arra kértek, hogy írjam le a teljes ACS-protokollt.
7/11 A kérdező kommentje:
Mert történt az hogy olyan volt mintha infarktust kaptam volna. Felébredtem tachycardiára, szorongásra és elszállt vérnyomásra. Tartott 1 hétig majd leállt a dolog, elállt a szorongás.
De a vérnyomásom annyira leesett hogy felkelni alig tudtam, nem szívfájdalomra meg szívdobogásra ébredtem hanem arra hogy elájulok...
2018. jan. 7. 07:07
8/11 anonim válasza:
Ez inkább tűnik ritmuszavarnak, mint infarktusnak. Azért ha ilyen előfordul, nem érdemes várni vele egy hétig.
9/11 A kérdező kommentje:
Még magánrendelésen is hetes a várólista....
2018. jan. 7. 18:17
10/11 anonim válasza:
Esetleg pánikroham lehetett, rossz álom is kiválthatja. Egyszer egy rám rohanó mozdonnyal álmodtam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!