Pulmonális hipertónia és a pulmonális hipertenzió ugyanaz?
Mamámnak pulmonális hipertóniát állapítottak meg CT-vizsgálaton, meg pár mm-es gócot a tüdejében. Olvastam neten, hogy nagyon ritka betegség. Meg hogy pár éven belül belehalhatnak tüdőtranszplantáció nélkül, de csak az elsődleges betegségben szenvedők. Ezt még nem lehet tudni, hogy ő elsődleges, vagy másodlagos, majd holnap megy a tüdőgondozóba, ott megmondják.
Ugye ez nem rákos állapotot jelent? A góc a tüdejében rák vagy esetleg lehet más is?
Most nagyon rosszul vagyok, szerintem rosszabbul, mint ő.
Ez mindenképpen nagyon rosszat jelent? Lehet gyógyítani?
Szia, nem szeretnék hülyeséget írni, de én úgy tudom, hogy a kettő ugyanaz, mégpedig a tüdőben mért magasvérnyomást jelenti. Tehát ezek nem rákok, de lehet h amiatt alakul ki a tüdejében a magasvérnyomás.
Remélem, hogy minden rendben lesz a mamáddal. Kitartást kívánok mindenkettőtöknek és jó egészséget!
A pulmonális hipertónia általában egy tünet és rengeteg betegség okozhatja, a fő okai:
-COPD
-Pneumoconiosis
-Interstitialis tudőfibrózis
-Tüdődaganatok
-Bal kamra elégtelenség
Ezeken belül még számos altípus van, és még ezeket is 1000 dolog okozhatja. És mindegyiknek más a prognózisa. Néhány elég jól kezelhető, míg jó pár 1-2 éven belül halálos.
Szóval láthatod, hogy ennyi alapján semmit nem lehet mondani, a góc is rengeteg dolog lehet, a daganattól kezdve, egy régebbi TBC-s kavernán át egy hegesedésig bármi.
Egyedül a kezelőorvos tud érdemben nyilatkozni... A neten pedig felesleges keresgélni, mert pulmonális hipertóniára 10000 betegség jön ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!