Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » 24 órás EKG vizsgálat?

24 órás EKG vizsgálat?

Figyelt kérdés
Egy hét múlva ez vár rám, de annyira félek tőle, hogy milyen lesz az eredmény, hogy szinte pánikrohamok törnek elő és beképzelem magamnak a legrosszabbat. Ez a pánikolás meg fog látszani azon az EKG vizsgálaton? Pl: kihagyhat a szívem? Ez már azt jelenti, hogy gyógyszert kell szednem a szívemre?
2010. máj. 26. 00:01
 1/4 anonim ***** válasza:
88%

Már az elején hangsúlyozom,hogy nem vagyok orvos,és nem tudom mióta, és egészen pontosan milyen panaszok miatt kezel Téged kardiológus,így nem akarok semmi hülyeséget mondani,de jómagam is kardiológiai kezelés alatt állok már 10 éve,és érdekel az orvostudomány,így megpróbálok válaszolni,hátha tudok segíteni valamelyest:

Először is jó lenne tudni,hogy mitől is félsz valójában,tényleg csak a vizsgálat eredményétől,vagy magától a vizsgálattól is? Mert ha magától a vizsgálattól tartasz,arra igazán nincs semmi okod,hidd el! Rajtam már volt 24 órás EKG (más néven "Holter").Tulajdonképpen egy kis kütyü az egész,ami kb. akkora,mint egy kazetta,beleteszik egy kis tokba,majd egy pánt segítségével a nyakadba akasztják,és a derekadhoz is rögzítik egy másik pánttal,mint egy övtáskát.A készülék elektródáit pedig a mellkasod több pontjára helyezik,épp úgy,mint egy sima EKG vizsgálatnál. Ezután beindítják,és 24 órán keresztül rögzíteni fogja a szívműködésedet,de a készülék működéséből Te semmit nem fogsz érzékelni.Mindössze annyi az egészben a "kellemetlenség",hogy egy napig nem tudsz zuhanyozni és hason aludni tőle:)Kapsz majd egy lapot,amire a nap folyamán bizonyos időközönként (2 óránként, azt hiszem)fel kell jegyezned,hogy mit csináltál (pl. tévéztél,sétáltál,stb.),ez segít majd az orvosnak a kiértékelésnél.Emellett nekem két alkalommal gyors terhelést is kellett csinálnom,ami annyiból állt,hogy fel kellett szaladnom a 4. emeletig,majd vissza,előtte pedig meg kellett nyomnom egy gombot a kütyün,hogy jelezze majd az orvosnak,mikor kezdtem el a terhelést.Ha pedig a 24 óra alatt bármikor bármilyen szívtájéki panaszod van,szintén meg kell nyomnod a gombot a panasz jelentkezésekor.Másnap visszamentem az orvoshoz,levette rólam a kütyüt,aláírtam egy papírt,hogy visszaadtam hibátlan állapotban, majd kb. egy hét múlva kellett visszamennem a kiértékelésért (azt egyébként az orvos egy speciális számítógépes program segítségével végzi).Ennyi az egész!:)

Az eredmény miatt pedig fölösleges előre aggódnod!Ha súlyos szívproblémád lenne,az nagy valószínűséggel már a sima orvosi vizsgálat során kiderült volna,és látszana a sima EKG-don is. A 24 órás EKG-t inkább arra használják, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy ha az általános vizsgálat (EKG,ultrahang,illetve terheléses EKG) nem is mutat semmi komoly eltérést, vagy szívritmus zavart,az a nap többi részében sem jelentkezik.Ezzel a megfigyeléssel hatékonyabban ki tudják zárni a szervi problémát.

A pánikolás, pánikbetegség,pánikrohamok ugyanis gyakran okoznak szívpanaszokhoz hasonló tüneteket(mellkasi nyomásérzés,szapora szívverés,szívdobogás érzés,stb.),de azok nem szervi(szív) eredetűek. Ha pánikolsz a vizsgálat alatt, maximum megemelkedik a szívfrekvenciád (vagyis a pulzusszámod),és a Holter majd sinus tachykardiát jelez(=gyorsabb,de teljesen szabályos szívritmus,mint amikor pl. futsz), de emiatt kóros EKG eltérés valószínűleg nem lesz.És remélhetőleg más miatt sem.

Az pedig ha néha "kihagy a szíved" a stressz miatt (extrasystole-nak hívják),teljesen normális jelenség,velem is gyakran előfordul,és mindenki mással is,efelől megnyugtatott az orvosom.

Úgyhogy hidd el,szerintem teljesen fölösleges emiatt előre ennyire félned!Ha komoly gond lenne,az már a sima,egyszerű EKG-don is látszana.Drukkolok Neked,ha tudsz,jelezz majd vissza,hogy mi lett az eredmény,és kitartás!:)

2010. máj. 26. 02:04
 2/4 A kérdező kommentje:

Huh köszönöm ezt a részletes választ :D

Erre az EKG vizsgálatra azért kerül sor, mert egy héttel ezelőtt heves szívdobogás jelentkezett nálam, úgy éreztem, h kiugrik a szívem, hallottam ahogy dobog és szinte a mellkasomon is látszott. Nem voltam rosszul sem, levegőt is rendesen tudtam szedni, de borzasztó érzés volt, azt hittem ott helyben meghalok. Kb 5 percig tarthatott, utána el is múlt egyik pillanatról a másikra. Persze anyukammal egyből bevitettem magamat dokihoz, mert rettenetesen megijedtem, sosem volt még ilyen velem. Néha előfordult, hogy mintha nagyobbat ütött volna a szívem, vagy pár másodpercre begyorsult, de nem tulajdonítottam annak nagy jelentőséget. Akkor a doki csinált EKG-t, kicsit magas volt a vérnyomásom (vagy nem tudom h mit mért az), adott egy fél szem Egilok tablettát, azt kellett a számban tartanom, fél óra múlva megint EKG, akkor mar minden rendben volt. Ki is írta az a gyógyszert, azt mondta, h akkor vegyek be belőle, amikor érzem azt a szívverést. Ekkor írt ki 24 órás EKGra, meg további vizsgálatra, vért vettek, véremmel minden rendben, strummaorvoshoz küldtek, de oda csak egy hónap múlva kaptam időpontot :S ideges is vagyok, nem e lehet valami a pajzsmirigyemmel. De nem is híztam, nem is fogytam, nem tudom, hogy ez számít e...

Amióta ez a szívdobogás jelentkezett, azóta rettegek attól, hogy valami komoly bajom van, és sokszor annyira bepánikolok, hogy fel is megy a vérnyomásom, pedig csak rágondolok. Félek attól, hogy milyen lesz az EKG eredménye, hogy mialatt rajtam lesz a gép, bepánikolok és rossz lesz az eredmény. Azóta a torkomat mintha szorítanák, néha elkap a remegés, mikor rá gondolok, akkor a tenyerem izzad, kiver a víz, úgy érzem, hogy ég az arcom, hogy nehezen szedem a levegőt. A vérnyomások ilyenkor tuti jó magas lehet. Ilyenkor megprobállom elterelni a figyelmem, de nem mindig sikerül. Ha teljesen elterelem a figyelmem, akkor meg semmi bajom nincs érdekes módon. Éjjel is alig tudok elaludni, mert néma csendben hallom, ahogy dobog a szívem, és annyira megrémiszt engem hogy egyből pánikolok, rontom a helyzetet. Csak akkor tudok elaludni, ha elkezdek számolni, vagy elkezdek valami dalt magamban énekelni. Már beteges...Aludni rendesen tudok aztán, fel sem kelek egész éjjel. Rágörcsöltem nagyon erre a szíves dologra, félek, hogy valamit találni fognak, gyógyszereket kell szednem alig 20 éves fejjel. Mindenki azt mondja nekem, hogy biztosan az érettségi miatt lett velem ez...remelem hogy csak ennyi, csak az idegeskedés az oka ennek. Remelem hogy minden rendben lesz EKGn. Június 1. szerelik fel rám, aztán ha lesz eredmény, megírom.

2010. máj. 26. 23:45
 3/4 A kérdező kommentje:
Már túl vagyok rajta:D Minden rendben a szivemmel, csak kicsit kisebb a szokásosnál, de doki azt mondta, hogy az nem baj.
2010. jún. 8. 00:33
 4/4 anonim ***** válasza:

Örülök,hogy nem találtak semmilyen komolyabb bajt!!:)Jó egészséget kívánok!

Üdv:A válaszadó (05-26. 02:06)

2010. jún. 17. 21:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!