Alvás után az ágyban zúgott a fülem és nem tudtam megmozdulni?
Az álmom az volt,hogy az ebédlőbe voltunk és hallottam hangokat,mintha valaki járkálna a padláson.Ezután az ebédlőbe (elmintha egy szellem lett volna de nem lehetett látni) becsúsztatott valaki egy dobozt amibe egy A4-es lap volt amire az volt írva, hogy az életem 5 percben és teli volt olyan fényképpel rólam amit nem mi fotóztunk.
Ezután felkeltem és kinyitottam fél másodpercre a szemem és kicsit kényelembe helyeztem magam. Amint visszacsuktam a szemem elkezdett sípolni a fülem gondoltam felállok vagy valami, igenám csak a szememet nem tudtam kinyitni, és megmozdulni se.Ki akartam valahogy nyitni a szememet,de nem ment,kiáltani se tudtam.Majdnem bepánikoltam, hogy itt a vége meg kell halnom. De azért még nagyon rákoncentráltam,hogy kinyissam a szemem és kezdett elmúlni a fülzúgás utánna kinyithattam a szemem és utánna szabaddá váltak a végtagjaim.Egyből felültem nehogy megtörténjen.Olyan érzés volt ez mintha leállna a szivem és szépen lassan bekövetkezne a halál. Nagyon rossz érzés volt, nem merek visszaaludni nehogy megtörténjen újra. Valaki megnyugtatna egy picit, hogy mi is ez vagy valakinek volt hasonló? (17/f 1.eset)
ami egyébiránt természetes dolog, mert alvás közben az agyadnak elvileg kisebb/nagyobb mennyiségben olyan anyagokat kéne termelnie ami nagyrészt gátol a mozgásban hogy ne járkálj, ess pofára stb álmodban..
namármost ha hirtelen az álom közepén a mélyebb alvásfázisból hirtelen ébredsz, ennek a hatását még érzed, és kell 1-2 perc mire elkezd múlni.
Nyugi, az alvásparalízis veszélytelen dolog. Sőt, pont egy önvédelmi mechanizmus eredménye. Álmodás közben az agy lebénítja a testet, hogy az ember ne tudjon az álomra öntudatlan reakciókat adni és sérülést okozni magának vagy annak, akivel egy ágyban alszik. Ennek a funkciónak előfordulnak zavarai: az egyik, mikor alvás közben nem áll be a paralízis, ennek az eredménye a szomnambulizms (alvajárás), a másik a fordítottja, mikor féléber (de átélés közben ébernek tűnő) állapotban is fennmarad a bénulás. Van, akinek egyikre vagy másikra hajlama van, de ha 17 évesen ez az első eseted, neked valószínűleg nincs.
Egyes gyógyszerek, drogok (ideértve az alkoholt és a cigarettát is) fokozhatják az ilyen zavarok valószínűségét.
Alvásparalízis közben az ember gyakran hall furcsa, valóságosnak tűnő hangokat, zajokat, és/vagy "idegen jelenlét" érzése van, mintha egy ismeretlen ember vagy "szellem" lenne a szobában, és szemét módon mindig ott, ahova bénult testhelyzeténél fogva nem tud odanézni. :)
Nekem is 17 évesen volt egyszer hasonló. Azóta nem volt, pedig annak már 7-8 éve.
Szóval egy-egy alkalom teljesen normális, előfordul sokakkal. Ha rendszeressé válna, az már probléma lenne.
Egyértelmű, hogy alvásparalízis.
Amúgy annyival kiegészíteném a 7/5-ös válaszolót, hogy hangokat inkább elaludni próbáláskor történő alvásparalízisnél lehet hallani, pl.: éles csattanást, vagy mintha valami fémdobozt ütnének erősen (jómagam ez utóbbit hallottam régebben sokszor, mikor lecsuktam a szemem és próbáltam elaludni). Ezzel az agy azt akarja jelezni, hogymég nem áll készen a nemtom mijen anyag generálására, úgy hogy még ne aludj. Ugyan ilyen "még nealudj" paralízis az is, amikor ugrasz/rugsz egyet mikor már félálomban vagy. Ehez rend szerint agyunknak köszönhetően hozzáálmodunk valamit pl.: elkezdünk dőlni egy asztalról, zuhani, elesni stb. ilyesmi.
Velem is történt viszont hasonló is.
Még vagy 6-8 éve (ha nem több) volt két rövid álmom (lényegtelen miket álmodtam, de ha vkit érdekel annak majd leírhatom pl priviben vagy akár ide is) és a két álom között át akartam fordulni a másik oldalamra, de nem ment. A második álom után megint át akartam fordulni a másik oldalamra megint nem ment. Próbáltam kinyitni a szemem az sem ment. Ja és azt majdnem elfelejtettem, (ez mind a mai napig nagyon érdekes és furcsa nekem) mindkét álom közben és az álmok előtt, 2 álom között és utána is bár aludtam, de valahogyan a tudatomnál voltam. Láttam belülről a szemhéjamat és tudtam hogy jelenleg alszom.
de maifejjel vissza gondolva ezekre már tudom hogy alvás paralízis volt kb az egész.
remélem tudott segíteni
az Inkivizítor
u.i.: Ha valaki tudja mi lehetett az hogy bár aludtam, de nagyjából tudatomnál voltam hálás lennék ha megmagyarázná... előre is köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!