Pajzsmirigy vizsgálaton megállapították hogy a TSH:4,56 Ez mit jelent? Ettől lehetek rosszul?
szia! az enyém 4,72 volt, aláhúzta a drnő ne nem mondott semmit és nem is írt föl semmit,viszont nem valami jól vagyok, egyre csak hízok és rettentően fájnak a lábaim,
rosszul alszom, kiver a víz. a többi véreredményem jó volt.én is örülnék, ha valaki megmondaná, mit takar ez az érték, ha már az orvos nem mond semmit.
üdv.
Megnevezés: Thyreoidea-stimuláló hormon, pajzsmirigy serkentő hormon, tireotropin Rövidítés:
TSH
Típus: Vérszérumból készült hormonmeghatározás.
0,4-6 mIU/l
nyomtatható verzió Cikk betűmérete:
A TSH az agyalapi mirigy és pajzsmirigy alkotta rendszer összehangolt működésének egyik jelzője. Értéke lehet magas és alacsony is akár a pajzsmirigy alul-, akár túlműködése esetén. A TSH értéke csak a szabályozó rendszer többi hormonjával (trijód-tironin (T3), tiroxin (T4), szabad (free) trijód-tironin(FT3)) és a klinikai tünetekkel együtt értelmezhető.
Speciális előkészület:
Nem igényel.
Mit mér a vizsgálat?
A pajzsmirigy működését, hormontermelését az agyalapi mirigy szabályozza a TSH elválasztásával. A TSH serkenti a pajzsmirigy működését.
Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:
Alacsony TSH-szint esetén az agyalapi mirigy nem serkenti a pajzsmirigy működését. Az alacsony TSH-szint önmagában nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.
Ha értéke a normál tartománynál magasabb:
Magas TSH-szint esetén az agyalapi mirigy serkenti a pajzsmirigy működését. A magas TSH-szint önmagában nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.
Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?
Mivel a pajzsmirigy túlműködése gátolja a TSH felszabadulását, ezért a TSH értéke alacsonyabb lehet pajzsmirigy túlműködéses állapotokban. Emellett alacsonyabb szintet lehet mérni terhességben és számos gyógyszer (gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők) hatására is.
Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?
A magas TSH-szint leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködése. Ritka esetekben a TSH termelődésének zavara állhat a jelenség hátterében. A TSH-szint mérése a pajzsmirigybetegségek diagnosztikájában nyújt segítséget.
hello! a tegnapi 14.50-es kedves válaszolónak szeretném leírni, mi van a laborpapíromon. az ő általa írt tól.-ig
tartomány szerintem nem jó.
szóval az eredményem TSH.4.72 * mIU/1 ref.tartomány:0.27-4.2
csillagot is kaptam meg aláhúzást is, csak magyarázatot nem.köszönöm a leírást, de az értékkel valami nem stimmel.
üdv-első-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!