Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Pajzsmirigy vizsgálaton...

Pajzsmirigy vizsgálaton megállapították hogy a TSH:4,56 Ez mit jelent? Ettől lehetek rosszul?

Figyelt kérdés
2010. máj. 3. 14:40
 1/5 anonim ***** válasza:

szia! az enyém 4,72 volt, aláhúzta a drnő ne nem mondott semmit és nem is írt föl semmit,viszont nem valami jól vagyok, egyre csak hízok és rettentően fájnak a lábaim,

rosszul alszom, kiver a víz. a többi véreredményem jó volt.én is örülnék, ha valaki megmondaná, mit takar ez az érték, ha már az orvos nem mond semmit.

üdv.

2010. máj. 3. 14:48
 2/5 anonim ***** válasza:
Notmál érték 0,4-6
2010. máj. 3. 14:49
 3/5 anonim ***** válasza:

Megnevezés: Thyreoidea-stimuláló hormon, pajzsmirigy serkentő hormon, tireotropin Rövidítés:

TSH

Típus: Vérszérumból készült hormonmeghatározás.

0,4-6 mIU/l

nyomtatható verzió Cikk betűmérete:

A TSH az agyalapi mirigy és pajzsmirigy alkotta rendszer összehangolt működésének egyik jelzője. Értéke lehet magas és alacsony is akár a pajzsmirigy alul-, akár túlműködése esetén. A TSH értéke csak a szabályozó rendszer többi hormonjával (trijód-tironin (T3), tiroxin (T4), szabad (free) trijód-tironin(FT3)) és a klinikai tünetekkel együtt értelmezhető.

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A pajzsmirigy működését, hormontermelését az agyalapi mirigy szabályozza a TSH elválasztásával. A TSH serkenti a pajzsmirigy működését.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:

Alacsony TSH-szint esetén az agyalapi mirigy nem serkenti a pajzsmirigy működését. Az alacsony TSH-szint önmagában nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

Magas TSH-szint esetén az agyalapi mirigy serkenti a pajzsmirigy működését. A magas TSH-szint önmagában nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Mivel a pajzsmirigy túlműködése gátolja a TSH felszabadulását, ezért a TSH értéke alacsonyabb lehet pajzsmirigy túlműködéses állapotokban. Emellett alacsonyabb szintet lehet mérni terhességben és számos gyógyszer (gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők) hatására is.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A magas TSH-szint leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködése. Ritka esetekben a TSH termelődésének zavara állhat a jelenség hátterében. A TSH-szint mérése a pajzsmirigybetegségek diagnosztikájában nyújt segítséget.

2010. máj. 3. 14:50
 4/5 A kérdező kommentje:
Igen nekem is csak aláhúzta és azt mondta ez túlműködést jelent és az Én tüneteim pedig alulműködés jelei.Soha többet nem megyek hozzá.Ja meg hogy ennyit a gép is tévedhetett és attól magas.Én 2 hete folyamatosan gombócot érzek a torkomban,néha rámjön a remegés,és nem tudok cigizni se mert elég szar.Úgyhogy várok egy kis segítséget akinek hasonló tünetei vannak.Ja és azt mondta hogy ideges vagyok és felírt valami homeopátiás stresszoldót.Hát ennyi.Pedig nem igazán vagyok stresszes.Főleg nem 2 hétig egyfolytában...
2010. máj. 3. 16:44
 5/5 anonim ***** válasza:

hello! a tegnapi 14.50-es kedves válaszolónak szeretném leírni, mi van a laborpapíromon. az ő általa írt tól.-ig

tartomány szerintem nem jó.

szóval az eredményem TSH.4.72 * mIU/1 ref.tartomány:0.27-4.2

csillagot is kaptam meg aláhúzást is, csak magyarázatot nem.köszönöm a leírást, de az értékkel valami nem stimmel.

üdv-első-

2010. máj. 4. 07:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!