Milyen hatásai lehetnek a fűnek?
TUDOM, hogy számtalan ilyen kérdéssel lehet találkozni gyakorikérdések-en, aminek 90%-a meg is van válaszolva, DE(!) az utolsó ilyen kérdést, amit láttam, 2013-ban tették fel. Azóta gondolom nagyon sokat változott a helyzet, bár egyáltalán nem vagyok jártas a dologban, de azóta mégis csak 3 év telt el.
A hatásai gondolom nem nagyon változtak, de 3 év alatt bejött kb 100.000 féle új drog, amit nem is ismerünk...
Na szóval olyanokat olvasgattam itt-ott interneten, meg itt gyakorikérdések-en, hogy nem igazán lehet rászokni, illetve nincsenek nagyon durva hatásai, csak ellazul az ember, felerősödnek a gondolatok, elkezd szárnyalni a képzelet, sokkal okosabbnak hisszük magunkat, sokkal lassabban érzékeljük az idő múlását, nagyon éhesek leszünk, illetve dehidratáltság érzet is felléphet.
Egyetlen negatív hatását olvastam, mégpedig azt, hogy mivel ez mégis egyfajta cigi, ezért nyilvánvalóan károsítja a tüdőt.
Nagyon szeretném tudni, hogy ebből mi igaz, és mi nem? Illetve mivel lehetne még kiegészíteni a fentebb leírt hatásokat?
És egy utolsó kérdés:
Mitől illegálisabb ez, mint az alkohol?
Nyilván nem arra akarok kilyukadni, hogy akkor az alkohol is legyen illegális, hanem arra, hogy ha azt szabad, akkor lehessen ezt is, elvégre (olvasottak alapján) a fűtől nem leszünk másnaposak, nem vált ki agresszív reakciót, stb... Ez az alkoholról nem mondható el.
Szeretném azok véleményét/tapasztalatait kérni, akik már megtapasztalták, hogy milyen is a dolog. Miért jó? Miért nem jó? (Azon kívül, hogy pénzbe kerül... De mi nem?)
Teljesen fölöslegesen vitáztatok, mert senkinek sincs igaza. A (valódi) IGAZSÁG EZ:
Jó régi a kérdés és valószinüleg a kérdezőnek már nem is lesz reveláns a válaszom, de annak aki hasonló kétségekkel áll a téma előtt és ide téved, hasznos lehet.
Én egyik "tábort" sem erősiteném. Nem hiszem h a fű ártalmatlan, és azt sem ,hogy az ördögtől való. A megfelelő, környezetben és kúltúrában elfogadott és jelentőséggel bir a használata. Pár példa: az ősi indiánok is előszeretettel használták gyógyászati célokra, az iszlám világban az alkohol számit elitélendő dolognak a fű helyett, hollandiában is viszonlyag régebbre visszanyúló kúltúrája van, és már amcsiba is egyre elfogadottabb az általános használata, gyógyászati célra pedig már évtizedek óta használják.
És mivan hazánkban? Ha itt az utcán rágyújtasz egy spanglira, valószinüleg befeszülsz, ideges leszel és úgy érzed mindenki téged néz, ha véletlen elmegy előtted egy rendőr még egy kisebb szivrohamot is kapsz (persze csak képletesen). Mindezt azért, mert itt elitélendő dolognak számit. A legtöbb ember, és maga az igazságszolgáltatás is úgy vélekedik a használóról ,hogy egy drogos, aki kilóg a társadalomból és elvonón, vagy börtönben a helye. Ez sajnos igy van, ezen nem tudunk változtatni. Legalábbis hirtelen most, egy csapásra nem. És ezen körülmények között sokkal egyszerűbb "rossz" útra térni. Pl.: dealerek miatt, vagy saját hibából rendőrség kezébe kerülni. Az lehet ,hogy egy teljesen becsületes, jó tanuló, tisztes munkát végző ember vagy, de ha elkapnak az örökre bekerül az aktádba. És csak annyi lesz ott: kábitószer birtoklás miatt előállitva, kötelező elvonóra itélve. Egy kaptafa alá vesznek a kokainfüggőkkel, heroinfüggőkkel és az alkoholistákkal ami nonsense.
Szóval arra szeretnék rámutatni ,hogy véleményem szerint a fűnek leginkább a pszichológiára LEHET negativ hatása, és ez is leginkább hazánkba és a témában hasonló felfogással rendelkező országokban jellemző.
Hosszabb távú használat során jelentkezhet paranoia, társadalmi elszigetelődés, önbizalomhiány - motiválatlanság és akik genetikailag hajlamosak rá: skizofrénia, bipoláris zavar, pánikbetegség, agorafóbia.
Fura, de a nyugati országokban és amerikában a fenti betegségek majdnem mindegyikét gyógyitják a marijuana megfelelő fajtájával.
Személyes véleményem tapasztalat alapján az ,hogy van akinek egyáltalán nem való. Akárki akármit mond nagyon erős függőséget okoz. Lelki függőséget, amit sok ember nagyon nehezen kezel le. Gondolj pl. a játék függőségre. Az is "csak" lelki függőség, mégis könnyű tönkretenni mindent miatta. Ezt azért emeltem ki mert sokan elbagatelizálják ezt a tényt, hogy "csak" lelki függőséget okoz. Van aki jól kezeli és lerakja egyről kettőre, van aki tönkremegy benne.
Én még 15 évesen kezdtem. Gyorsan rákaptam, eléggé élveztem a dolgot. Fura, de a fű miatt keveredtem jobb társaságba. Előtte elég agressziv, kétes alakokkal lógtam a középsuli első évébe. Nagyon sok élménnyel lettem gazdagabb. Mindig odafigyeltem és beosztottam az időmet. Suli után először haza, tanulás, majd csak utána spangli a haverokkal. De inkább hétvégén volt rá példa. Először a munka, tanulás, majd ha nincs több kötelezettség jöhet a lazitás. Ezt a szabály 99%-ban betartottam. A gond ott volt ,hogy rengetegszer kerültem parába emiatt. Sokszor ránkhivták a rendőröket, amikor megérezték a szagot, suliba is hire ment, ebből is voltak problémák. Rengetek stresszes helyzetbe kerültem emiatt. Amikor ott van nálad pár gramm és éppen igazoltatnak, és tudod ,hogy ha most lebuksz akkor lehet vége mindennek az enyhén szólva elég stresszes helyzet. Aztán már minden egyes rendőrkocsi láttán megfagy benned a vér. Valószinüleg ezek az élmények miatt, 21 éves koromra pánikbeteg lettem. Az első pánikroham pont egy füvezés után jött rám az utcán. Azt hittem ott fogok meghalni. Azóta akárhányszor szivok, akár egy slukkot, amitöl amugy kb. be sem áll senki, én konkrétan berosszulok olyan pánikroham jön rám. Meg azóta még több szituációban is, pl. nagy tömeg, metró, stb...
Lerakhattam volna előbb, de élveztem, jó volt igy kiadni a feszkót, nem gondoltam ,hogy ez lesz belőle. Van aki egy pohár borral, egy üveg sörrel ül le pénteken egy film elé és van aki egy spanglival. Szerintem egyikkel sincs gond amig túlzásba nem viszed.
Szerintem ezek a pszichológiai betegségek, az esetleg többségében nem közvetlen a fűtől alakulnak ki, hanem a stressztől amit a fű miatt kell átélni. Ha itthon is legális és elfogadott lett volna, akkor szerintem a pánikbetegség nem alakult volna ki nálam. Legalábbis a fűtől nem.
Hatásáról meg saját tapasztalat alapján tömören annyit ,hogy az amúgy érdektelen dolgok is érdekessé válnak, amik meg amúgy is érdekelnek még érdekesebbek lesznek. Minden kis apróságra felfigyelsz, sokkal jobban befókuszál a figyelmed. Érzékszervek felerősödnek, minden finom ami ehető:D. Semmi extra, nem szálsz el tőle és nem fogsz haluzni se. Csak az első pár alkalom járhat inteziv élménnyel, kivéve ha érzékeny vagy rá.
Valóban nem releváns már, ennek ellenére köszönöm, hogy leírtad a tapasztalatokat. Az igazság az, hogy néhány éve kipróbáltam. Összesen 3 alkalommal szívtam (3 hónapon belül), de azt is csak a társaság miatt.
Hogy milyen hatása van? Ki így, ki úgy reagál rá. Nálam szerencsére "pozitív" hatása lett, nevetgéltünk tőle, aztán lefeküdtem az ágyba, elkezdett járni az agyam minden hülyeségen, ettem egy jót és elaludtam. A szám kiszáradt közben. Nagyjából ez az összes élményem a dologgal kapcsolatban.
Ismerek olyat, akire kevésbé van jó hatással, például elkezdett tőle pánikolni, rosszul lett, stb...
Ugye az előbb írtam, hogy évekkel ezelőtt használtam utoljára, tehát nem szoktam rá. Sőt... késztetést sem éreztem, hogy el kellene szívni még egy szállal. Kipróbáltam, jó volt, de elég volt.
Természetesen javasolni senkinek sem javaslom, hogy kipróbálja, de ha esetleg valaki mégis elhatározza magát, nem azzal fogja tönkretenni az életét.
Olvastam, hogy egyesek szerint kapudrog. Egy régi haverommal együtt próbáltuk ki a füvet. Aztán a második alkalom után már nem "csak" velem szívta, hanem mással is, sőt... kipróbált még néhány party drogot is, és ennyiről tudok, utána megszakadt a kapcsolat köztünk. Én ilyenekbe már nem mentem bele. Szóval előfordul, hogy valaki "felbátorodik" és másra is kíváncsi lesz tőle, már csak ezért sem ajánlom, de legyek én az élő példa, az ellenkezőjére. Minden fejben dől el.
[Itt talán fontos megjegyeznem, hogy egy évig dohányoztam, a végén már majdnem napi egy dobozzal elszívtam, amikor belegondoltam, hogy ez is csak egy olyan cselekvés, ami számomra felesleges, és csak megszokás miatt csinálom. A cigit szó szerint egyik napról a másikra tettem le. Itt viszont még hónapokkal később is éreztem azt a "de jó lenne most egy szálat elszívni" érzést. Akinek megfelelő önkontrollja van, az drogokra sem fog rászokni, csak ismerned kell magad, tudnod a határaidat, és ez alapján mérlegelni, hogy kipróbálod, vagy nem.]
NézD! A fű a következőt teszi: Legelőször is tesz egy lepedőt az értelemre, ami azt jelenti lefed a maga szintjein egy keret-dimenziót a pályából.
Ezután a következő pontban, kis, testi érzékelések, jól lehetséges megszüntetésének következményeképpen egy új nézőpont következik..
FOLYT KÖV...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!