Nagy eséllyel Parkinson kóros leszek?
Nagymamám idiopátiás Parkinson-os, azaz nem rövidgatyában permetezett, hogy az lett, emiatt a genetikailag benne van a pakliban, hogy én is az leszek, de ez ez eddig csak egy lehetőség volt.
Amióta az eszemet tudom, beszédtéma a családban, hogy beszélek álmomban. Előfordult, hogy meg is rugdostam akaratlanul, aki velem aludt. Ma éjjel olyan hangosan sikoltoztam és kiabáltam (nem csak ma, ez általános dolog nálam), hogy anyukám a szomszéd szobából is hallotta, nagyon nyugtalanítja, emiatt reggel el is mesélte (én soha nem emlékszem ezekre). Az ágyam minden reggel teljesen szét van túrva, intenzíven mozgok alvás közben. Az a gyanúm támadt, hogy REM magatartási zavarom van.
Olvastam róla, hogy az RBD (REM Behavior Disorder) a Parkinson előfutára lehet. A neurology.hu azt írja, hogy még a betegség diagnosztizálása és bármilyen más tünet előtt gyakran megjelenik.
Még csak 19 éves vagyok, úgyhogy nyilván nem most, de olyan 15-20 év múlva nagy valószínűséggel, megjelennek majd a Parkinson tünetei, vajon? Vagy a nagymamám állapota és az alvászavaraim nem függnek össze?
Asszem vannak erre már szűrések, ha nagyon aggódsz.
Annyira nem durva dolog a kézremegés, együtt lehet vele élni, rengeteg dolog van, ami megkönnyíti az életvitelüket.
Én 7-10 évesen voltam olyan, mint te, 12 évesen lettem epilepsziás, az is neurológiai betegség.
No arra akarok kilyukadni, hogy vannak a jól és rosszul alvók illetve az örökmozgó és a nyugodt.
Én egész éjjel meg sem moccanok, nem tudok álmomban megfordulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!