Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Demenciát hogy lehet kezelni?

Demenciát hogy lehet kezelni?

Figyelt kérdés

80 éves nagymamám demens beteg, lassan kontrollálhatlan cselekedetekkel.

Nagyon nehéz, mert én ügyelek rá, de már toleranciaküszöböm határán vagyok. Nagyon szeretem, nem akarom kórházba vinni, mondja is, ott meghalna.

Rövid távú memóriája sérült, eltesz, elrejt dolgokat, és percekkel később már nem is emlékszik, de ez csak egy a sok dolog közül.

Volt valaki hasonló helyzetben? mit lehet tenni a javuláshoz???

2016. máj. 23. 19:41
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

"Gyógyszeres kezelés: különböző célok szerint zaljik a megfelelő gyógyszer kiválasztása: ha elsősorban az emlékezést, tanulást (kogníciót) szeretnénk javítani, akkor az ún. nootrop szerek közül választhatunk. Ide tartoznak a gingko biloba, piracetam, vinpocetin, nicergolin, cerebrolysin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek. Ha kellő dózisban 3-4 hónapon át alkalmazva nincs hatás, akkor érdemes az alkalmazott szer helyett ennek a csoportnak egy másik tagját kipróbálni. Ha a progressziót (az állapot romlását) akarjuk lassítani, akkor Alzheimer-kórral együtt jelentkező egyéb demenciák esetén az E-vitamin és selegilin terápia jön számításba. Ha depresszió súlyosbítja a beteg állapotát, akkor korszerű antidepresszánsok vagy orbáncfű-kivonat adható a tünetek javítására. A depresszió mellett ezek a szerek a szorongásoldásban is szerepet játszanak. Alvászavar esetén csak a legkorszerűbb altatókkal szabad próbálkozni. Ha téveszmék, hallucinációk és ezeket kísérő agitáció, agresszió jelentkezik, akkor a beteg számára antipszichotikumokat ír fel az orvos.

Természetesen a nem gyógyszeres terápiának is fontos szerepe van a gyógyulás elősegítésében. Ez minden esetben egyénre szabott kell legyen, és a beteg mellett az őt gondozó hozzátartozókra is ki kell terjedjen! Enyhe demenciában a kognitív terápiával a beszéd- és memóriazavar kezelhető, a magatartásterápia pedig egy jól kiválasztott tünet (inkontinencia, éjszakai elkóborlás) kezelésében lehet hangsúlyos. A hosszantartó gondozás, az állapot nem kellő javulása felemésztheti a gondozó hozzátartozót is, akinél kialakulhat testi (pl. lumbágó) vagy lelki (pl. depresszió) betegség egyaránt. Fontos, hogy aki ilyen beteget ápol, a maga egészségét is vegye kezébe, ezért a hasznos információk címszó alatt néhány szemponttal megpróbáljuk megkönnyíteni az ő helyzetüket is."

Ezeket találtam. Remélem segítettem

2016. máj. 23. 20:01
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha javítani lehet a keringését, az biztosan segítene. Sok folyadék bevitele, hogy ne legyen folyadékhányos. Jó hatású a tea (angol szokások szerint), mert a pentoxifillin rugalmasabbá teszi a vörösvérsejt membránt és a szűk kapillárisokon is képes átmenni. Fokozni kell a környezeti ingereket, azaz be kell vonni a mindennapi cselekvésekbe, mert az ingerszegénység leépüléshez vezet. Fokozni kell a fizikai aktivitását, szintén a keringést segíti. Nyugodtan lehet adni alkoholos italt, mert értágító hatása van.
2016. máj. 23. 21:15
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
A realitás az, hogy gyakorlatilag semmit sem lehet tenni, a folyamat megállithatatlan, lassu vagy gyorsabb romlás következik. Az orvostudomány ezen a téren csődöt mondott. Egyéb egészségi állapotától függően kell ápolni, iszonyu türelmet és kitartást igényel. Attól függően, hogy milyen leépültségi fázisban van, több évig is tarthat az állapot, folyamatos romlással.
2016. máj. 23. 21:25
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
3-as vagyok ujra. Az 1-eshez: a különböző gyógyszerek mellékhatásairól nem szabad megfeledkezni, ezeknek a pszichékre ható gyógyszereknek baromi kemény mellékhatásaik tudnak lenni, pl. egyensúlyzavart okozhatnak, hatalmas esésekkel... sajnos saját hozzátartozómmal szerzett tapasztalat. 2-eshez: az alkoholt semmilyen formában nem javasolnám!!!!kiszámithatatlan a hatása.
2016. máj. 23. 21:29
 5/6 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező!Az eltelt 5 hónap alatt mennyit romlott az állapota?Én három hónapja hoztam hozzám édesanyámat, előtte 5 évig apámmal élt, ott gondoztam.Javulás nem várható, de az állapot nagyon változó. Szinte óránként más a helyzet, kiszámíthatatlan, mi fog történni másnap..Nagyon nehéz így a napi teendők megszervezése.
2016. okt. 20. 17:17
 6/6 anonim ***** válasza:
A napi teendők megszervezése szinte lehetetlen... rettentes betegség, dühkitörésekkel, óriási hangulatingadozásokkal, a gyógyszereknek több a mellékhatása, mint a haszna, csak arra jók, hogy zombit csinájanak belőlük...
2016. okt. 21. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!