Irodai munka esetén mi az orvosi értelme az üzemorvosi belépő vizsgálatnak?
Most megyek vissza szülés után dolgozni és szóltak, hogy ismételni kell az üzemorvosi vizsgálatot. Nincs vele gondom, elmegyek, de elgondolkodtam, hogy irodai munkánál miért fontos ez.
Fizikai munkánál megértem, hogy lehet olyan egészségügyi állapot, ami alkalmatlanná tesz rá valakit.
De irodainál ilyen nem igazán van, vagy ha igen, az már a HR-esnek is feltűnik (végtaghiány, szellemi fogyatékosság, stb.), nem? Legalábbis nálunk mozgássérültek is dolgoznak, ha a szakmai kvalitásuk megfelelő. Akadálymentesített, kerekesszékkel is tudnak közlekedni.
Vakokat a munka jellege miatt nem alkalmaznának, de azt szintén nehéz lenne eltitkolni.
Fizikailag pedig egyáltalán nem megterhelő a munka.
Egyrészt: mert kell.
Tök mindegy, milyen munkakörben, ha elvárás hogy minden dolgozónak legyen alkalmasságija, akkor a munkaszerződésed mellett szépen őrizgetni kell ezt a kis papírt is, hogy egy esetleges ellenőrzés során fel tudják mutatni.
Másrészt, mert lehet hogy vannak szerintük kizáró tényezők, pl. sok a stressz, és ha magas a vérnyomásod, könnyen agyvérzést kapsz egy meeting végére. :D
Törvény írja elő, hogy kell, évente kell menni.
Törvény írja azt is elő, hogy milyen munkakörben milyen vizsgálatok elvégzése szükséges. Ellenőrzés során munkáltatótól kérik az üzemorvosi papírt.
Ez egy "matuzsálem-korú" jogszabály. Amikor megalkották, akkor még bizony előfordult, hogy a tüdőszűrőn derült ki, hogy az illető pl. tbc-s, mely fertőző betegség. Vagy éppen a helytelen testtartás miatt kezdődő gerinc-ferdülés, vagy a nem megfelelő világítás miatt, látás-romlás. És persze a vérnyomás-problémák, vagy éppen a cukorbetegség, stb. stb. Már ha az üzemorvos valóban elvégez minden vizsgálatot, és szükség esetén tovább is küldi a pácienst szakorvosi rendelőkbe...
Ha ez nincs, akkor csak annyit ér, mint a sportolóknál a kötelező: rákérdez, hogy van-e valami panasza... és mehet a pecsét a papírra!
"Irodai munkára is kell jó állapot, pl. krónikus migrén, depresszió rengeteg olyan betegség van, ami nem feltétlenül látszik, csak amikor már valaki ötszőr marad otthon táppénzen két hónapon belül. Engem pl. nagyon alacsony vérnyomás miatt majdnem nem vettek fel, szerencsém volt, hogy csak részmunkáról volt szó."
Köszönöm a válaszokat, így már értem.
A fenti hozzászólást azért emeltem ki, mert két ilyen kolléga is van. Az egyik krónikus migrénektől szenved, pedig egy sportos, filigrán, extrán egészséges életmódot élő 25 éves hölgy.
Depressziós is van, nem is titkolja.
De tény, hogy nálunk is kikérdezős verzió an.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!