Miért mondják az autista, hiperaktív emberekre hogy nem betegek, hanem ez egy állapot?
Minden állapot, még az állandó (krónikus) betegség is, csak egyszerűen inkább a nem beteg, nem fogyatékos vagy vitatott állapotokat nevezik állapotnak.
A cukorbetegséghez egyesek megjegyzik, hogy de hiszen az az egészséges életmód, amit a cukorbetegeknek élniük kell, és az egészségeseknek is így kellene élniük.
Az autisták közül egyesek csak jól érzik magukat, és csak egy kisebb probléma az, hogy nem értik a neuronormálisokat. Nos, a neuronormálisok sem értik az autistákat. Akkor vajon ki a fogyatékos, és miért?
A hiperaktív pedig jó vadász.
Állapot , vagy kondició egy adott , kifejlődött , vagy accidentális fogyatékosság , amit nem lehet gyógyítani , csak kezelni , enyhíteni az esetleges tüneteket . Pl a gerinferdulés esetében kezelhetik a fájdalmat , de attól a gerinc ferde marad . A páciensnk meg kell tanulnia alternatív módot arra , hogy teljes értékű életet , vagy amennyire lehetséges megközelítően teljes értékű életet élhessen.
A gutaütést kihagytad a felsorolásból , de ott látható legjobban , hogy az utókezelésben , ugyanolyan fogyatékossággal indulva , ugyanazon a proszedurán keresztül menve , különböző emberek , mennyire különböző eredményeket érnek el .
Mert tulajdonképpen a szervezetük, a memóriájuk stb. teljesen normálisan működik, csak a személyiségük tér el gyökeresen úgymond a többi embertől. Én autista vagyok. Ha csak úgy létezem, akkor nem érzem betegnek magam, jó a közérzetem, teszem a dolgaimat, élem az életemet, mint minden más ember is, és nincs szükségem se orvosra, se gyógyszerre, kezelésre. Beteg akkor vagyok, ha pl. fáj a hasam, fejem, torkom stb. és dokihoz kell mennem vagy gyógyszert szednem.
A cukorbetegségre abszolút nem mondanám, hogy nem betegség. Még a magyar nevében is benne van, hogy az. Ha nem kapna a cukorbeteg ember gyógyszert, inzulint, és nem diétázna, akkor a szervezete leállna és meghalna.
ezt kifejtenéd nekem? ÉRDEKELNE ...
Mert az egy állapot.
Ha mindenképp kell egy szó, talán a fogyatékosság lesz az, amit használnak.
Ha valami ilyesmi nem szerzett, vagy nem gyógyítható, az állapot. Ha valaki náthás, vagy rákos az beteg.
Ha valaki Matolcsinak képzeli magát, de kiderül mégsem az, és szétveri a fejét az aszfalton, és az agysérülése miatt szobanövény státuszba kerül, az sem beteg. Hanem szar állapotban van, sérült stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!