Egészséges a csapvíz?
Az ásványvíz titkai
Nem egy helyről halljuk mostanában, hogy a legjobb szépség- és egészségrecept a folyadékfogyasztás. A különböző innivalók közül is legjótékonyabb hatású a víz, amelyből ma már számos fajta kapható, a csapvíz egyeduralma régen leáldozott.
A tudatos fogyasztó számára nem mindegy, hogy milyen vizet milyen célból választ. A kínálat zavarba ejtő, ám sokunk nincs azzal tisztában, hogy miben különbözik egymástól két palackozott víz. A különböző vizek eltérő forrásokból származnak, és különböző összetételüknek köszönhetően rendszeres fogyasztásukkal más-más élettani hatások érhetők el. Közös tulajdonságuk, hogy kalóriatartalmuk (az ízesített változatokat leszámítva) nulla, azaz bármely testsúlycsökkentő diétába korlátlan mennyiségben beilleszthetők.
Az üzletek polcain lakossági fogyasztásra alkalmas formában találkozhatunk természetes ásványvízzel, forrásvízzel, gyógyvízzel.
Természetes ásványvíz
Ásványvíznek az a víz minősíthető, mely legalább 55 mg/liter összmennyiségben tartalmaz különböző ásványi anyagokat.
Az ásványvizek minősítése az alábbi két kormányrendelet által szabályozott:
65/2004. (IV. 27.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól; 59/2006. (VIII. 14.) FVM-EÜM-SZMM együttes rendelet a 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet módosításáról.
A természetes ásványvíz olyan ásványvíz, amely a földfelszín szennyeződésektől védett kőzetrétegeiből származik. Természetes ásványvíznek csak a megfelelő minősítés megszerzése után nevezhető egy termék. Ez magában foglalja a hitelesített kútból vagy nyerőhelyről történő, a termelés és a víz minőségének folyamatos, szigorú, hatósági ellenőrzését.
Emellett a természetes ásványvizek nagyon szigorú mikrobiológiai vizsgálatokon mennek keresztül, s a tisztaság garanciája a kinyerés helyén való palackozás. A természetes ásványvíz elnevezés Magyarországon csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságának engedélyével használható. Ezen vizek nagyszerűsége abban rejlik, hogy tiszták, nem tartalmaznak szennyeződéseket, és összetételük állandó.
Forrásvíz
Szintén természetes eredetű víz, melyre az ásványvízhez hasonló szigorú mikrobiológiai követelmények vonatkoznak, s összetételének ki kell elégítenie az ivóvíz egészségi jellemzőire vonatkozó előírásokat. A természetes ásványvízzel ellentétben azonban nem szükségszerű, hogy védett rétegből származzon és a hivatalos elismerés sem kitétel.
Gyógyvíz
Gyógyvíznek azt a vizet hívjuk, amelynek hatása nagyobb számú népességcsoporton végzett tudományos vizsgálatokkal alátámasztott, ezen kívül pedig a gyógyhatást az Országos Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság is elismerte. A gyógyvizek fogyasztása meghatározott kórállapotokban ajánlható, minden esetben orvosi javaslat alapján, kúraszerű alkalmazással. Ezeknek a vizeknek az állandó, nagyobb mennyiségű fogyasztása az egészségre kedvezőtlen hatású.
Ízesített, dúsított vizek
Elvileg ezeknek az italoknak a megnevezése nem lehetne például „szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz”, csak „természetes ásványvíz alapú ital”, így utalva a kiindulásul szolgáló vízfajtára. Ezeket az italok mesterséges körülmények között állítják elő, legtöbbször szén-dioxiddal dúsítják, vagy különböző aromákkal ízesítik, így növelve a vizek élvezeti értékét.
Csapvíz
Csapvíz elnevezés alatt a háztartásokban fellelhető, közüzemi vezetéken érkező ivóvíz minősítésű vizet értjük. A fentiektől leginkább abban különbözik, hogy felszíni vízfolyásokból származik, és ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, számos fizikai és kémiai eljárásnak vetik alá.
Mindenki ízlése, célja, pénztárcája szerint dönthet arról, hogy milyen vizet fogyaszt. Alapvetően kétféle álláspont létezik: az egyik szerint a palackozott természetes eredetű vizek sokkal egészségesebbek, mint a csapból folyó változat, hiszen azt felszíni vizekből nyerik, és fogyasztásával a tisztító-ülepítő eljárások nem kívánatos hatásait is élvezhetjük, nem beszélve a ki nem nyerhető szennyeződésekről, amelyek lehetnek akár gyógyszermaradványok, hormonok is.
Ugyanakkor természetesen a csapvíz egyáltalán nem káros az egészségre, ez a probléma a palackozott vizek megjelenésével előtérbe kerülő üzleti érdekek felbukkanása előtt egyáltalán nem foglalkoztatta a közvéleményt. Ma is vannak egyes médiumok, amelyek szerint a csapból folyó ivóvíz fogyasztása az egészség szempontjából sokkal előnyösebb, mint a palackozott vizeké. Ez a vélemény általában a palackokból kioldódó állítólagos kémiai anyagok jelenlétén, esetleges egészségkárosító hatásán alapul.
Igazságot tenni természetesen nagyon nehéz, hiszen az egyes érdekek különböző mértékű jelentőséget tulajdonítanak a különböző hatásoknak, összetevőknek, esetleges nem kívánatos anyagoknak.
- Dr. Kónya Judit -
Nem!
Jobb az asvanyviz.
De a legjobb ha viztisztito keszuleket veszel.azok kozul pedig csak ajanlani tudom az eSpring - et!nekunk nagyon jol bevalt.
egészséges a csapvíz mert sok benne a magnézium.
Tévhit, hogy a kemény víz betegséget okoz. Kifejezetten egészséges: a kalcium fontos építőanyaga csontjainknak, továbbá részt vesz szinte minden élettani folyamatban, a véralvadástól kezdve az idegrendszeri ingerületek (agyi érbetegségek) átviteléig. A magnézium az idegekre és az izomzatra hat, hiánya pedig hozzájárul számos kór, így szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás) kialakulásához. A kemény víz kétségtelenül árt is, csak éppen a gépeknek
sok ásványviz rosszabb minöségü mint a csapviz
szal én csapvizre szavazok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!