Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Egy cukorbeteg fogyaszthat...

Egy cukorbeteg fogyaszthat alkoholtartalmú italokat?

Figyelt kérdés

2015. dec. 7. 22:44
 1/5 anonim ***** válasza:
74%

A webbetegről idézek, mert tömör és alapos.


Az alkohol tartalmú italokról: a cukros likőrök, desszertborok, édes és félédes pezsgők, barna sörök erősen emelik a vércukrot, ezért kerülendők. A világos sörök mérsékelt vércukoremelkedést okoznak, ennek alapján alkalomszerűen 1 pohárnyi mennyiséggel fogyaszthatók. A száraz borok, "diabetikus" sör és főként a tömény szeszkészítmények gátolják a máj cukorleadását, ezért a vércukor meredek eséséhez vezethetnek. Ezért az tanácsolható, hogy csak ritka alkalmakkor, maximum 1 pohárkával (5 cl-nyi) éljen vele a cukorbeteg, és egyidejűleg mindig fogyasszon némi szénhidrátot is.


Részletek: [link]

2015. dec. 7. 22:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
74%

Csak hogy tapasztalati válasz is legyen:

Ezt mindenki maga dönti el, én iszok alkoholt cukorbetegként. Kitapasztaltam mi hogyan hat szervezetemre, és ahhoz képest eszek hozzá, mérek, adok inzulint.

2015. dec. 8. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
75%
Kérdező! Számomra érthetetlen, kik azok, akik okosabbak a specialistánál, aki egyetemet végzett, gyakorló orvos. A lepontozás ellenére hidd el, az első válasz valójában 100%
2015. dec. 8. 10:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
34%
3: Azokat a könyveket 30 éve írták, és azóta is tök ugyanazt fújják. Azóta már változott a technika, sokkal szabadabb minden.
2015. dec. 8. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
53%

Itt nem is a szabad..ságról van szó, hanem arról, hogy mindenkinek más az anyagcseréje azon elül, hogy cukorbeteg.


Pl nálam amikor kiderült a betegségem, akkor hiába diétáztam, a cukrom mindig 8-10-12 körül volt. Mostanára megtanultam diétázni és sokat mozgok is és beállt egy étkezés utáni gyorsan csökkenő érték a vércukor szintemben. Sok mindent ehetek és ihatok is azóta, persze mindig mindenből csak mértékkel (ez alapszabály!) és másfél-kettő órás kihagyásokkal (ez is szabály), ami alatt lecsökken a vércukor értéke. Persze kivéve a répacukrot tartalmazó dolgokat meg a fehér kenyeret, fehár lisztet az nem. Krumpliból rizsből is csak mutatóba keveset, de nem más szénhidrát forrással együtt(ez is nagyon fontos, mert összeadódnak). Pl egy girosz tál adag hasáb burgonyáját három alkalommal szoktam megenni, de a húst és a zöldségeket van amikor egyben iválogatom belőle és azzal jóllakhatok. Viszont mindig meg kell kérdezni pl a giroszpsnál, nem cukroznak-e benne valamit, mert azt ki kell hagyni, azt nem kell hozzá kérni.


Nem lehet senkinek receptet adni, miből mennyit ehet és ihat. Ezt mindenkinek önmagának kell kimérnie becsült adagokkal. Ez mindenféle egyetemi képzésnél többet ér, mert ez személyre szabott dolog, ami csk ránk ránk jellemző, de főbb vonalakban mindenkire igaz, de más más egyéni mértékben.


AZ egyetemen tanuló orvosok csak a fő sémát tanulják, ami jó irányadónak de mindenkinek önmagának meg kell ismerni hogy reagál a szervezete ezen belül is a különböző dolgokra.


A lényeges szempont, hogy étkezés után másfél-kettő órán belül lecsökkenjen a vércukor normál érték környékére. Az nálam 6.5 alatt van, de a "hivatalos" érték szerint max. 7.8 alatt kell lenni a vércukornak másfél-kettő órán belül.


Eleinte amíg meg nem tanuljuk, addig méregetni kell és utána már csak időnként érdemes kontrollálni nem változott-e valami az anyagcserénkben.


sokan nem is tudják, hogy nem csak a reggel éhgyomorra mért érték a fontos, hanem a az étkezés után másfél-kettő órás is. Attól függ, hogy miből mennyit ehetünk egyszerre a különböző szénhidrát forrásokból, ami azután jobb esetben másfél órán belül le tud bomlani.



Na de az alkohol..

Amit az első idézett, az főbb vonalakban igaz, de

ez személy függő, kinek mi az a korlát ami nála bajt, aránytalanul nagyobb kockázatot okozhat.


Cukrozott italokat nyilván nem iszunk. Félédes, félszáraz bort meg lehet próbálni, mert a benne lévő alkohol csökkenti a máj cukor szintézisét, de az alkohollal mindig vigyázni kell mert pl a tömény italok nagyon le tudják csökkenteni a vércukor szintet.


A barna sörről én is hallottam, hogy jobban megemeli a vércukrot mint a világos sör, de még nem tűnt fel, hogy ez tényleg annyira így lenne. pedig Bak sört szeretem a leginkább, amibe teszek édesítő cseppeket és pont olyan az íze mint a gyerekkori alkoholmentes Nektár sörnek, Akkoriban ezt hogy imádtam. :)


Az embernek meg kell ismernie a szervezete reagálását a különböző élelmiszerekre és az többet mond bármi másnál.

persze azt a legkevesebb másfél órás lebomlási időt mindig ki kell várni egy-egy szénhidátot tartalmazó étkezés után.

2015. dec. 8. 12:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!