Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Szerintetek ezzel el kell...

Szerintetek ezzel el kell menni orvoshoz? Ez étkezési zavar?

Figyelt kérdés
A lányommost volt hatodikos és nagyon sovány. Nem nagyon akar megenni semmit. Semmi újat meg nem kóstolna. Van talán pár étel amit megeszik aztán kifújt. Pirítóskenyér, húsleves, (csak a leve egy kis tésztával) tojásos nokedli..esetleg a gyros és talán spagetti. de ezeket is csak kis mennyiségben...nagyon sovány, szerintem a 3-4-kosok között is elveszne...ha elkezd kamaszodni akkor nem tudom hogy ez elég lesz-e. Kezdetben voltak még veszekedések, de már belefáradtam hogy minden étkezés duzzogásba megy át...nasizik (ennek is örülök, hogy valamit legalább eszik)...mit tegyek? kívilről ez hogy látszik?

2015. júl. 24. 09:28
 1/9 anonim ***** válasza:
Nasizik?? ,!
2015. júl. 24. 09:34
 2/9 anonim ***** válasza:
Az a baj hogy nasizik. Elveszi az étvágyát.
2015. júl. 24. 09:35
 3/9 anonim ***** válasza:

Biztos, hogy nem étkezési zavar, ha anorexiás lenne, nem nasizna, nem ennek spagettit meg tojásos nokedlit, vagy pirítóst, ami tele van szénhidráttal.

Ha kamaszodni kezd, lehet, hogy kinövi, és többet fog enni.

Vendégségben sem eszik? A Mekiben sem? A pizzát sem? Fagyit, palacsintát sem?

2015. júl. 24. 09:52
 4/9 anonim ***** válasza:

Nem teszek úgy mintha értenék hozzá,mert nem is. De talán használható lesz amit írok.

Pici gyerek. Pici gyomor. Kis étkezések és kevés étkezés még kisebb gyomrot eredményez.

Ha folyton bekap valamit,mikor éhséget érez,esetleg előtte,akkor a gyomrát ideiglenesen lefoglalja. Ez nem azt jelenti,hogy elég amit megeszik,csak van min dolgoznia és van minek felszívódnia a gyomorban. Így értelem szerű,hogy nincs éhségérzet.

A megoldás az lehet,ha fokozatosan többet adsz neki enni. Kitágul,és megszokja a gyomra.

Kövesd figyelemmel mit és mennyit étkezik. Nézz utána a neten,hogy mennyit kell fogyasztania egy korabelinek. Először mérd le,hogy mennyit adsz neki! Később már szemre is menni fog.

Addig ne engedd el suliba, suli után barátokhoz,vagy este aludni,míg meg nem ette,amit elé raktál. Itt adj ultimátumot,hogy azt ehesse amit tényleg szeretne,de abból eleget,vagy ha nem hajlandó önként választani,akk azt eszik majd amit elé teszel!

Persze figyelj,hogy ne tömd halálra. Az is ugyanolyan rossz,mint a kevés zaba.

Suliban tízórainál kitolhat veled. Mivel,ha a tízórai kidobásával akar majd kompenzálni azt nehezen tudod meg. De döntsön arról is ő,hogy mit vinne. Mennyit vinne. Ha egy kenyeret,péksütit,vagy kiflit választ hagyd! A több ráerőszakolása kukát jelent úgy is,ha a hazahozott cucc után letolod.

Ha iskolában ebédel,akk ismét csak kitolhat veled. Úgy nehéz ellenőrizni a megfelelő kalória és ásványi anyagbevitelt.

Próbálj meg figyelni arra,hogy nasit akk kapjon,ha megette a kellő menyiséget rendes kajából.

A legfontosabb,hogy ne vakítson el a szokásos szülői elfogultság.

Az én gyerekem sosem hazudik.

Mindig jól tanul.

Sosem ártana senkinek.

Nem dobná a szemetesbe,vagy öntené a WC-be a kaját,míg épp nem figyelem,hogy tényleg megeszi.

Érdemes nyitott szemmel járni,és figyelni rá. Nem ellazulni,mert egy kis angyalnak néz ki,és mert szereted. Épp azért kell rá jobban figyelned,és többet megkérdőjelezni,még ha nem is adod a tudtára,de ellenőrizni!

Kérdezd meg miért válogatja ki a megfőzött kajából a cuccokat. Miért csak azokat a bizonyos dolgokat eszi,amit felsoroltál. Szereti azokat a kajákat,amit megeszik,vagy azt főzöd meg ehetően a számára? Próbáltátok már ugyanazt a kaját két emberrel megfőzetni? PL te és a nagyi. Én az itthoni húslevest utálom. Megeszem néhanapján,de utálom! Amit pedig régen a suliban kaptunk imádtam! (persze más recept szerint nyomatták,de épp ez a lényege a változatoknak,hogy ugyanazt eszed,de mégsem)Folyton rám szóltak,hogy hagyjak másnak is. Max 2 tányért egyek.

Nekem is különleges ízlésvilágom van. Persze bármit leerőltetek a torkomon,de utálom!

Kérdezz kérdezz és kérdezz! Ne tolakodva,és agresszíven. Csak nyugodtan és türelemmel,de próbáld meg szóra bírni mit enne.

Ha az új cuccokat meg sem kóstolja,akk helyezd előtérbe a lehetőséget,hogy heti egy alkalommal új általa nem preferált reggelit,ebédet és vacsorát egyen.

Persze,ezután van lehetősége megmondani,hogy ízlett e neki. Ha nem,akkor mással próbálkozol. Ha hazudik magára vessen.

Szerettesd meg vele a kaját valahogy. A lehetőségek tárháza végtelen. Rajtad és a képzelőerődön múlik. És azon hogyan ismered a gyermeked.

Távolról nem lehet mondani semmit.

A depresszió is okozhatja a kaják iránti érdeklődésének halódását.

Persze lehet ez nem játszik szerepet.

A lényeg,hogy ne erőszakosan tolakodva kérdezz,és akarj megoldást találni,mert úgy nem fog menni.

De a napi kalóriamennyiséget nyomd le a torkán minimum 3 étkezés keretein belül.

Anyám fasírtját utálom. Úgy megy le a torkomon,ha egy falat mellé egy rakat krumpli,rizs stb és saláta is társul. Nagyanyámét és a sulisat szeretem,és szerettem. Azt magában is képes lennék falni. Millióféleképpen lehet izésíteni a kajákat. Próbáld ki nála működik e.

Lehet erősen fűszerezel,vagy gyengén Esetleg mindig ugyanaz a kombó?

2015. júl. 24. 10:23
 5/9 anonim ***** válasza:

Ezt nem fogalmaztam meg röviden és szépen. :-D

De ronda írás lett. Azért rem átadtam amit akartam. :-D

2015. júl. 24. 10:24
 6/9 anonim ***** válasza:
Nem provokációnak szánom, de te egyébként jól főzöl?
2015. júl. 24. 10:34
 7/9 anonim ***** válasza:

Én? Dehogy! :-D

Két kaját jól megcsinálok,ha úgy adódik a dolog. Ez a vészhelyzeti zaba. :-D

Legalább is saját ízlésemnek megfelel.

De nem is arról volt szó,hogy jól főz e az anyuka. Hanem,hogy ízlik e az adott személynek,amit megfőz. Nem mindenki ízlésvilága egyezik meg a többségével.

A két tesóm pl mindegy mit esznek. Bármi kerül eléjük benyomják. Nem panaszkodnak. Az az én szokásom. Annak ellenére,hogy én is megeszek mindent.

2015. júl. 24. 10:55
 8/9 anonim ***** válasza:
Azért kérdezem, mert gyerekként én is válogatós voltam, nem nagyon ízlett semmi. Aztán felnőttként rájöttem, hogy igazából otthon eléggé pocsékul is főztek. Sokkal jobban főzök, mint az anyukám vagy a nagymamám főztek, sütöttek. Az én főztömet amúgy a válogatós gyerekek is meg szokták enni, néha az öcsém vagy apukám meg is lepődik, hogy a korábban megszokott dolgokat mennyivel finomabban is meg lehet csinálni, mint ahogy anyukám csinálta.
2015. júl. 24. 11:32
 9/9 anonim ***** válasza:

Ja ja!

Lényegében most 3 napig koplaltam. Nem volt szájíznek megfelelő zaba. De azért éhen halni sem akaródzott. :-D

Ami azt illeti az anyám nemhogy új recepteket próbálna ki több és más fűszerkeverékeket használva,és főzésmódot,mint az alap cuccok,hanem ugyanazt a berögződött régi,de más kajareceptet veszi elő,és ugyanúgy megcsinálja azzal a kivétellel,hogy most megvan a változatosság örüljek.

Azt szerettem a legjobban,mikor megkérdezte mit csináljon enni,és megmondtam. Erre jött a válasz,hogy azt nem csinálja meg,mert nincs hozzávaló.

Erre én. Akk ha mégy boltba vásárold meg. Nem szükséges ma vagy holnap elkészíteni. Persze ezután nemérdekli tovább.

Azt várta a szokásos baromságait mondjam,mint a tesóimtól megszokott. De rengetegszer azokat sem csinálja meg.

Ő amolyan megkérdi jó anya lévén,hogy milyen kaja legyen,de amint megmondtad egyik gyakori mondásához hűen egyik fülén beengedi a szavakat másikon ki,és onnan nem érdekli tovább. Szerencséd van,ha épp eltalálod mivel akar tovább kínozni. De ez általában hús krumpli. vagy húsleves. Minden héten csinál egy jó adag húslevest,és ott romlik meg a hűtőben. aztán addig nem főz új cuccost,míg el nem fogy a kaja. Lévén nem vagyunk éhesek,mert nem fogy. :-D

Sokszor az volt az érzésem,hogy szándékosan így spórolt rajtunk az idejéből. Kitapasztalta mi a legutálatosabb zaba,és abból két vajlinggal is betolt a hűtőbe. :-D

Mikor megkérdem,hogy akkor pedig mihez van hozzávaló nem jön válasz csak bamba nézés.

Azt imádtam még benne,hogy mennyire dicsekszik ő milyen jókat eszik a munkahelyén,és miket főz nekik. Pff.

Egyébként a saját főztét is dicséri. Neki megfelel.

Tényleg nehéz lett volna egy két új receptet behozni a netről? Ott ül a gép előtt szinte egész nap. Rekesznyi receptkönyve van,de mindig elakadt,ha a receptről volt szó. Ő egyszerűen nem akart nekünk jókat főzni,ha lett is volna miből. Mert tud olcsón összehozni az ember jó kaját,és sokat,de ő gyakorolja a drágán rosszatt és keveset módit.

Kifogás az mindig volt. Rosszak voltunk. Épp nem bacta meg a faszija vagy vmi más. A lényeg,hogy egyed ami van. Ha nemtetszik főzzél te vagy egyél földet.

Túl sokat beszéltem! XD

No kérdező. Sztem próbálj meg új fűszerekkel újat behozni a konyhaasztalra. Talán sikerül. Mondd neki,hogy ez most nem a szokásos. Másképp csináltad. Ha pedig nem ízlik kísérletezz tovább.

Kituda mi a ludas. Derítsd ki!

2015. júl. 24. 17:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!