Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Van olyan, hogy epekő diéta?

Van olyan, hogy epekő diéta?

Figyelt kérdés

Anyukámnak epeköve van,már évek óta.Mostanában kezdett neki fájni(eddig nem volt gond vele).Arra gondoltam valami diéta esetleg segíthetne,hogy ne kelljen még műteni.

műtét,még egyenlőre kivitelezhetetlen,mert a 90éves nagymamámat nem hagyhatja ott amíg Ő kórházban van.Én sem tudok vele lenni,gyerekem van,és nem ott lakom.

Ezért gondoltam a diétára.

Hátha ezzel még javítható az állapota.

Mostanában kétszer volt görcse,egyszer mákostésztától,másodjára töltött káposztától.

Előre is köszönöm.

2010. márc. 1. 18:46
 1/6 anonim ***** válasza:
Szia! Van egy lista olyan ételekről amiket az epekövesek nem ehetnek ezt műtét után megszokták kapni ha megtalálom a listát elküldöm neked!
2010. márc. 1. 18:50
 2/6 anonim ***** válasza:

[link]

az előző vagyok itt egy link ez is segithet!

2010. márc. 1. 18:51
 3/6 anonim ***** válasza:

Az epebeteg diétája szempontjából a nyersanyagokat és ételkészítési eljárásokat célszerű három csoportra osztani:

1.) Tiltott ételek: meleg sertés-, liba- vagy kacsazsír, tepertő, füstölt szalonna, pecsenyezsír, tejfölös mártások, vadhúsok, friss kelt tészták, száraz hüvelyesek, éretlen gyümölcs. Kerüljük a bő zsírban történő sütést, a zsírban pirított hagyma alkalmazását. Jégbe hűtött ételek, alkoholos és szénsavas italok, erős kávé és tea szintén tilos.

2.) Egyénileg tolerált ételek: a betegek egyénileg jól tolerálhatnak bizonyos ételeket, pl. tej, tojás, olaj, paradicsom, zöldpaprika, hagyma, kapor, mustár, őszibarack és a különböző rostos gyümölcsök.

3.) Adható, azaz panaszt nem okozó ételek: általában a másnapos kenyér és péksütemények, rizs, sovány húsok, csirke és sertés máj, tej és tejtermékek sovány változata, burgonya, sárgarépa, tök, alma, citromlé, cukor, méz, só.

A diétával kapcsolatban fontosak az alábbi szempontok is:

- Az epekőképződést szabályozott étrenddel meggátolni nem lehet, de a beteg panaszmentessége a jól felépített diétától is függ.

- Az epehólyag összehúzódásának ingere az étkezés, ezért a beteg egy-egy alkalommal kia adagot fogyasszon, tehát naponta többször étkezzen.

- A bőséges lakoma, evés-ivás ártalmas.

- Az étkezések nyugodt légkörben, kellemes környezetben történjenek.

- A diétahibák fájdalmat, heves panaszokat okoznak.

- Sok beteg szenved spasztikus obstipacioban, ezért a diétának elő kell segíteni a rendszeres székletürítést.

- A diéta egészséges élelmezési, étkezési szokásokat alakítson ki.

2010. márc. 1. 18:54
 4/6 anonim ***** válasza:

[link]

Ezeket találtam remélem tudtam segíteni jobbulást anyukádnak:)

2010. márc. 1. 18:55
 5/6 A kérdező kommentje:

Hálás vagyok a gyors válaszokért.

Nagyon szépen köszönöm.Jöhet a jegyzetelés.

Ha esetleg kész receptötletetek is van,annak is nagyon örülnék.

Bízom benne hogy anyum betartja,és hasznos lesz.

Elkell húzni a műtétet,amíg nagyim él (remélem még sokáig).

Mégegyszer köszi.

2010. márc. 1. 19:20
 6/6 anonim ***** válasza:
Nagyon szivesen ha találok recepteket mindenképp irok! Jó egészséget mindenkinek anyudnak és a nagyinak is:):)
2010. márc. 1. 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!