Vérnyomásprobléma? Mitől lehet? Van ok aggodalomra? (bőv. Lent)
Sziasztok. Barátomról van szó, kissé aggódok miatta.
Azt mondta régen, mikor sokat sportolt (foci), ilyen 110-120 volt a vérnyomása, meg pulzusa is rendben volt.
Kb. másfél éve abbahagyta a focit, és csak úgy hobbi szinten eljár 1 héten max. egyszer barátokkal focizni. Ő nem szokta mérni a vérnyomását, de legutóbb mikor sportorvosnál volt, 145 volt neki, meg előtte is többször volt neki 140-150-es érték. Én nagyon aggódok miatta, mert csak 18 éves, és ezek az értékek elég magasak neki. Nyaggattam, hogy vizsgáltassa ki magát, mert előfordulhat, hogy pl. örökölte a magas vérnyomást. Egy ismerősömnek 14 éves kora óta gyógyszert kell szednie, mert magas neki, pedig nem elhízott, stb.
Barátom azt mondta visszamegy focizni, heti 2-3-szor, meg edz rendesen és nem lesz semmi probléma. Én mégis aggódok érte, mert ha magas vérnyomással még ki is focizza magát, hát nem tudom... nem akarok belegondolni milyen következménye lehet.
A koleszterinszintje szintén magas, olyan fél éve nézték neki. Ez okozhat magas vérnyomást? Régen a húst ette hússal, sósat sóssal, erről sikerült lebeszélnem, most kb. heti 3-szor eszik húst, és sok zöldség-gyümölcsöt iktat be. Ennek örülök is nagyon.
Egyéb infok:
- 192 cm
- 86-88 kg
- nem mondanám, hogy elhízott, mert van rajta egy kis husi, de izmos is rendesen, pláne a karja.
- stressz gyakran éri, de ezt próbáljuk kordában tartani, most rászokott a meditációra, ettől úgy vettem észre nyugodtabb
Szerintetek mi okozhat nála magas vérnyomást?
És lehet ebből baja, ha most folytatja az intenzív sportot? Vagy tényleg segíteni fog neki?
Aggódom. :/ Mindennél jobban szeretem, nem akarom, hogy bármi baja legyen.
Köszönöm a válaszokat.
azt kihagytam, hogy:
- nem cigizett soha
- nem iszik alkoholt se, max. ünnepkor
- rengeteg vizet iszik, napi 2-3 litert minimum
- sokat van levegőn, pl. hétvégente is rendszeresen hosszabb sétára megy, meg délutánonként is kimegy sétál, focizik
A mozgás jót fog tenni.
A koleszterin szintjét kordában kell tartani, ugyanúgy sziv es errendszeri betegségek kockázatát növeli.
140-150 között enyhén magas a vérnyomás, pánikba nem kell esni. Ujra focizni fog, 140 alatt lesz a vérnyomása. Tartsa meg jo szokásait, a sok folyadék jó, karos szenvedélyek mellőzése is. Azért majd nem árt néha figyelni a vérnyomást.
Koleszterin szintet rendezni kell. Ha enyhén magas talán nem kell gyógyszert szednie bar Ennyire ebben nem vagyok benne. De mindenképpen kezelni kell.
Húú akkor megnyugodtam, a foci jót tesz majd neki.:) Biztatom is akkor, menjen csak az edzésre. :)
Koleszterin gondolom a sok hústól, sós ételtől emelkedett meg. De most kevesebb húst eszik meg sós kajákat is mellőzi.
Kapcsolatunk szerencsére harmonikus, nem veszekszünk sosem, igyekszem a stresszet távol tartani.
Köszi a választ, majd odafigyelünk vérnyomásra, aztán remélem rendeződik a sporttal.
Mérje meg otthon is, lehet hogy csak orvosnál mérve magas.
Én az utóbbi években ha tudtam, hogy mérni fogják a vérnyomásomat (véradás, üzemorvos, stb) előtte egy hétig mértem reggel és este. Volt hogy 130/90-et mértem folyamatosan fél órával később az orvos 170/110-et. Pedig nem félek az orvostól.
A koleszterint mérik némelyik patikában. Érdemes lenne. Valóban, ha vészes a doki jelezte volna. És vérnyomást is mernek.
1-es voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!