Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni akkor, ha...

Mit lehet tenni akkor, ha félrenyelt ételtől v. italtól fuldokolni kezdek? Azt tudom, hogy hogyan kell segiteni másnak, de mit lehet tenni, ha egyedül vagyok?

Figyelt kérdés
2008. aug. 27. 16:34
 1/9 anonim ***** válasza:
57%

Egyszer apám eggyik kollégája így halt meg.Épp reggelizett és egy félrement falattól megfullatt :(

Azért óvatosan egyél mert ha elég nagy falat megy félre meglehet fulladni.

2008. aug. 27. 16:36
 2/9 anonim ***** válasza:
35%
Lehet hogy nem irom helyesen ,ez az ugynevezett Heimlich fogas ,nezd meg a neten ,valahogy a fuldoklo hatahoz kell allni es megszoritani hirtelen,de igy nehez elmagyarazni a neten biztos talalsz kepeket is.
2008. aug. 27. 17:08
 3/9 anonim ***** válasza:
15%
Babysitterkedtem egy orvos családnál, ahol az első amit elmondott az anyuka, hogy bármelyik kisgyereke elkezd fuldokolni félrenyelt étel, bármi miatt, bokájánál fogva fejjel lefelé tartsam és üssem meg a hátát, persze csak óvatosan. Hányni is fog, de életben marad. Ez mondjuk kisgyerekekre vonatkozik, de talán ezzel is segítettem.
2008. aug. 27. 18:05
 4/9 anonim ***** válasza:
56%
2, és 3 válaszoló! A kérdés szerint egyedül van! hogyan véggeze el a Heimlich fogást? Vagy a fejjel lefelé lógva hátba vágást?
2008. aug. 27. 19:22
 5/9 anonim ***** válasza:
12%
Utolsó hozzászóló téged kérdezlek, és a félreértelmezés miatt miért kell rögtön mindenkit lepontoznod?
2008. aug. 27. 20:23
 6/9 anonim ***** válasza:
44%
Bocsanat,nem figyeltem meg jol a kerdest.
2008. aug. 27. 20:23
 7/9 anonim ***** válasza:
96%

Én saját tapasztalatom alapján azt tudom tanácsolni, hogyha pl. egy nagyobb objektum zárja el a légcsöved, ami az ínyvitorla mögé ékelődik be (tehát nincs túl mélyen), akkor ereszkedj négykézlábra, a fejedel hajolj közel a földhöz, míg a hátsód maradjon az eredeti magasságban (így a gravitáció a szájüreg irányába húzza a testet) Amikor ezzel megvagy teljes erővel csinálj egy erőltetett ásítást (ásításnál a garat is kitágul). NE CSAK SZÁJTÁTÁST, mert az nem elég! Gömbölyded testeknél a valószínűbb, hogy a módszer működik. Gyerekkoromban így menekültem meg a fulladástól, bár nem hajoltam előre, de a spontán bekövetkező ásításnál kitáguló garatból szerencsére a beszorult keménycukorka egy zökkenő miatt (autózás közben) kiugrott és nem pedig lejjebb ment.

Szögletes tárgyak esetén, pl. csont, szerintem, ha el tudod érni, akkor ragadd meg és határozottan, ha szükséges finoman mozgatva húzd ki.

Folyadék esetén, szerintem, az alapos felköhögés használ. Nagyobb mennyiség esetén rásegítésként a már említett módszerrel hagyatkozhatsz a gravitációra, (bár itt nem tudom mennyire válik be).

Végül a mélyre belélegzett szilárd testet csak a Heimlich féle fogással érdemes eltávolítani, amit saját magadon is alkalmazhatsz, úgy, hogy az öklödet a gyomorszájadra teszed , a másik karoddal felülről átfogod középtájt az ökölbe szorított kezed alkari részét. Az így felülre kerülő másik alkarodat nekiszorítod az öklöd mutató és hüvelykujj által alkotott viszonylag lapos felületre és erőteljes lökésszerű erőhatásokat gyakorolsz a gyomorszájadra, amíg az így keletkező légnyomás ki nem löki az akadályt a légcsőből. Szerintem elernyesztett hasizmokkal a legjobb a hatásfok.

Ha fuldoklaszz, semmiképp ne ess pánikba( amennyire lehet), mert ilyenkor a szervezet gyorsabban feléli az O2 tartalékokat - kevesebb időd marad cselekedni!

Ne kapkodj hirtelen levegőért, mert ilyenkor még mélyebbre szívhatod a tárgyat. Ha valamennyi rés van amin keresztül levegőhöz juthatsz, akkor óvatosan , lassan töldsd meg a tüdőd és eztán próbáld eltávolítani az akadályt! Minél KISEBB legyen az általad gyakorolt NEGATÍV NYOMÁS!!!A Heimlich műfogás alkalmazása után érdemes orvoshoz menni, mert a nagy nyomás hatására a belső szervek néha megrepedhetnek!

Remélem nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy bármelyik módszert is alkalmaznod kelljen.

2008. aug. 27. 20:33
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Ez nagyon hasznos lehet még. Egyébbként azért irtam a kérdést, mert épp ma volt egy fulladásos rohamom, szénsavas üditőt nyeltem félre. Nagyon megijedtem, mert se ki se be nem tudtam lélegezni, komoly halálfélelmem volt. Végül sikerült felköhögni, de hosszu időnek tünt. A végén vettem észrzre, hogy vagy a félelemtől vagy a köhögéstől, de bizony én bepisiltem.
2008. aug. 27. 21:11
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Bizony az ilyen helyzetben igencsak meg tud ijedni az ember és ekkor az izomok elernyedhetnek egy rövid időre.

Az előző válaszomhoz még annyit tennék hozzá, hogy amikor valami szilárd tárgy zárja el a légutat legelőször mindig a Heimlich-műfogással kell próbálkozni, mert az a leghatékonyabb.

2008. aug. 28. 13:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!