Megszünik a tb kártya ha egy idő után nem fizetem?
Hát a kártya nem fog szublimálni, de ha elmész orvoshoz pirosan fog villogni, hogy nem fizeted és akkor kiszámlázhatják a díjat.
Egyébként köteles vagy fizetni. Ha kiderül, hogy nem fizeted akkor behajtják a hátralékot és késedelmi díjat (ha úgy tetszik büntetést) számolnak fel. Sógoromnak tavaly 3 hónap elmaradás után 45 ezer Ft-ot kellett fizetni. Szerintem nem éri meg.
Nem szűnik meg, ugyanaz a számod marad mindig.
Ez adónak számít, és adótartozásként tartják nyilván, igen, kihagyás után is kezdheted újra fizetni, mindig az aktuálisan befizetett időszakod lesz biztosítva.
Így érted?
Maga a kártya megmarad, de ha a munkáltatód vagy az iskolád már nem fizeti, akkor neked kell. Ahogyan már írták, egy idő után kiszámlázzák.
De ha nem tudod kifizetni anyagi helyzeted miatt, akkor kérheted az elengedését, vagy mérséklését. Ilyenkor fontos, hogy ne csak ennek, hanem az adminisztratív költségeknek (kiszámlázás, postázás) az elengedését is kérd. Ha az anyagi helyzeted miatt nem tudod fizetni, akkor viszont célszerű egyből a helyi önkormányzathoz fordulnod, mert van egy olyan lehetőség, hogy ha tényleg rászorulsz, akkor ők fizetik helyetted (pontosabban nem fizeti, csak nem számlázzák ki senkinek). Ez 1 évre szól, majd ha továbbra sem fizeti más, akkor az 1 év leteltével újra kell igényelni. (Amikor én igényeltem és lejárt, akkor ezt például senki nem mondta és majdnem 1 év eltelt, mire kaptam a számlát, csak pislogtam, de szerencsére elengedték). Azonban, ha közben munkát találsz, vagy suli fizeti, akkor azonnal jelezni kell.
Fontos, hogy legyen TB-d, mert valóban visszautasíthatják még a kezelésedet is (ami nem életbe vágó) - ha csak ki nem fizeted azt. Mindemellett a büntit akkor is kiszámlázzák, szóval inkább járd ki mint még rosszabbul jöjj ki.
5: Nem kell sehol jelezned, hogy annahagyod a fizetését.
De egy csomó jogcímen jár a TB, pl. ha regisztrált álláskereső vagy, jár, először a Munkaügyi Központ, majd az önkormányzat fizeti.
Kérdezd meg az önkormányzatnál!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!