Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ez lehet vashiány? Hogy...

Ez lehet vashiány? Hogy lehetne róla meggyőződni?

Figyelt kérdés

Egy ideje feltűnt, hogy jobban hullik a hajam és a körmöm is töredezik. Ezen kívül gyakran vagyok fáradt. pedig eleget alszom és mondták már páran hogy egy kicsit sápadt vagyok. A kezem is szinte mindig elég hideg és néha egy picit szédülök. Ezek alapján ez vashiánynak tűnik, de nyilván én nem tudom megállapítani biztosra.

Ha tényleg ez a baj, mit lehetne tenni? Az a baj, hogy csak a nagyon kicsi gyógyszert tudom lenyelni és jobb is lenne természetes módon. Vöröshúst viszont nem eszek.

Gondolom el kéne menni orvoshoz, de ő ezt meg tudná állapítani vagy csak elküldene vérvételre?

Tudom hogy hülyeségnek hangzik, de nagyon félek a tűtől úgyhogy azt nagyon nem szeretném. Kb 5 éve voltam utoljára, de akkor is nagyon rosszul voltam tőle, pánikoltam stb. Szóval légyszi ne azt mondjátok, hogy ez semmiség és el kell menni. Más ötlet?

Köszi a válaszokat :)

2015. márc. 21. 13:04
 1/8 A kérdező kommentje:
amúgy 18 éves lány vagyok, ha ez számít
2015. márc. 21. 13:05
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Akár lehet mindez a vashiány miatti vérszegénységtől is, de pl. a pajzsmirigy alulműködésnek is pont ilyen tünetei vannak. Emellett szóba jöhet a "tavaszi fáradtság" fő oka a vitaminhiány, mint általános ok.

Az első 2. lehetőséget vérvétellel lehet kimutatni. De mivel ezek nem túl súlyos tünetek, azt is kipróbálhatod, hogy elkezdesz szedni olyan vitamin készítményt, amiben a fontosabb vitaminokon kívül van még vas, jód és D-vitamin is (mivel ez utóbbi gyakran nincs a multivitaminokban). Ha 1-2 hónap múlva is fennállnak a tünetek, akkor lehet, hogy mégiscsak el kellene menni a vérvételre.

2015. márc. 21. 13:11
 3/8 anonim ***** válasza:
Hát pedig a vashiányt csak vérvétellel lehet igazolni...
2015. márc. 21. 13:12
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A megoldás pedig sajnos a vérvétel. Megpróbálhatsz a gyógyszertárban kérni olyan vény nélküli készítményt, ami folyékony vagy kicsi tabletta, biztosan van ilyen. Szerintem vitaminhiányod is van, olyasmit vegyél, ami vasat és többféle vitamint is tartalmaz. Az élesztő jót tesz a hajnak, bőrnek, körmöknek, van China vasbor, itt találsz a táplálkozáshoz tanácsokat:

[link]

Ha komoly a vashiány, ezek nem sokat érnek, létezik Aktiferrin szirup pl., de ez vényköteles.

2015. márc. 21. 13:19
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Vashiányt sajnos csak vérvételből tudják neked pontosan megmondani, de, ha szeretnél szedni vaspótlót akkor ajánlom neked a "Maltofer Fol"-t, ez egy rágótabletta és ha szereted a csokoládét akkor biztosan megtudod enni, mert szétrágva csoki íze van ugyanis csokoládé aromával készítik. Nem kell hozzá víz sem, szétrágod, lenyeled és kész. Én ezt szedem már pár hónapja, mert terhes vagyok és még szorulásom sincs tőle. Háziorvos felírja neked.
2015. márc. 21. 13:26
 6/8 A kérdező kommentje:

nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsokat :)

ha valaki tud még ajánlani valamit, azt szívesen várom

2015. márc. 21. 13:27
 7/8 anonim ***** válasza:
En is csak azt mondom,hogy vervetel
2015. márc. 21. 13:45
 8/8 anonim ***** válasza:
Vérvétel nélkül nem megy, de libát, kacsát, nyulat, májat is egyél és sok gyümölcsöt, zöldséget, spenótot, fokhagyma, cékla is jó vasképző, galagonya tea, dió, mogyoró, mandula, fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, stb.
2015. márc. 21. 13:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!