Kb. hány cm magas leszek?
2015. febr. 18. 13:42
2/17 A kérdező kommentje:
Átlagszámítás: apa magassága + anya magassága osztva 2-vel + 3 cm. De ez csak átlag, a való életben rengeteg eltérés van. Nagyon sok gyerek folyamatosan első a tornasorban, aztán 13-14 éves korától már csak 1-2 centit nő, míg a legkisebbek sokszor 14-16 éves korukban rengeteget nőnek, és jócskán túlnövik az addig magasnak számító osztálytársaikat.
A leginkább az öröklődés a mérvadó, de pl. egyik ismerős házaspár (anya 148 cm, apa 161 cm), a gyerekük mindig a leghátsó volt a tornasorban- ma 18 éves a gyerek, és 177 cm.
2015. febr. 18. 13:46
A gyerekgyógyászati tankönyv szerint a szülők átlagmagassága +6,5 cm ha fiú, és -6,5 cm, ha lány a gyerek. Vagyis esetedben várhatóan 179 cm. Viszont ez csak statisztika, eltérés lehetséges bármilyen irányba, attól függően, hogy milyen genetikát örököltél.
2015. febr. 18. 13:49
"Átlagszámítás: apa magassága + anya magassága osztva 2-vel + 3 cm."
Ez a világ legnagyobb marhasága, ami valami miatt masszívan tartja magát a mai napig.
Nem lehet megmondani. Ahhoz tudni kellene, hogy melyik szülőtől örökölt géned a domináns növekedés terén.
2015. febr. 18. 13:50
"A gyerekgyógyászati tankönyv szerint a szülők átlagmagassága +6,5 cm ha fiú, és -6,5 cm, ha lány a gyerek."
És ezt még tanítják is. Na szép :)
2015. febr. 18. 13:52
osztant fiú-e vagy lány-e vagy?
2015. febr. 18. 13:56
8/17 A kérdező kommentje:
lány. És arcra teljesen apát örököltem. Rá hasonlítok a rokonok szerint...
Andizsuzsi, 40 éve tanultam biológiából. Mit tegyek, ha nekünk még ezt tanították? De leírtam, hogy ez csak egy átlagszámítás, az öröklődés a mérvadó. Neked hogy tanították az orvosin? Én fogékony vagyok az újra....
2015. febr. 18. 14:39
Kedves 9-es. Nem kell nekem esned, nem téged hibáztattalak azért, mert hülyeséget tanítanak. És nem jártam orvosira, viszont ehhez nem is kell,ebből a képletből könnyedén lehet levonni olyan következtetéseket, amikből messziről látszik, hogy butaság. Hogy kérdező példájánál maradjunk, mivel a szülei között nagy a magasság-különbség, a képlet alapján kérdezőnek esélye sem lenne, hogy elérje édesapja magasságát. És ez igaz lenne minden olyan családban, ahol apuka "jelentősen" magasabb, mint anyuka. Sőt, gyakorlatilag csak azoknak a gyerekeknek lenne lehetőségük az édesapjuknál magasabbnak lenni, akiknek a szülei közel egyforma magasságúak. És azért lássuk be, ez nem így van.
2015. febr. 18. 15:19
Kapcsolódó kérdések: