Antibiotikum szedése után jó a narancs és a mandarin?
Ma kezdtem el az antibiotikum kúrát garat gyulladás miatt. Az orvos mondta hogy szedjek mellé ProBiotikumot, de helyette mandarint eszek inkább. A mandarinnal is potolhato az antibiotikum altal elpusztitott bélflórák?
Meddig tart egy antibiotikum kúra?
Az indokolatlan antibiotikumhasználat okozta mellékhatások eleve nehezen kijavíthatóak. Indokolt esetben is, de akkor mondjuk az életed mentheti meg a gyógyszer, racionális lépés a használata.
Garat gyulladás miatt kevésbé indokolt. Gondolom még mintát sem vett előtt :3
Elég béna.
A mandarinnak nincsen számottevő probiotikus hatása (semekkora sincs), jó minőségű probiotikumoknak van (de a tévében nem ezek a legreklámozottabbak, úgyhogy ügyesen válasszatok) de még a probiotikumok sem pótolják vissza azt, amit egy ilyen gyógyszer kipusztít. Ezért írtam, hogy nehezen kijavíthatók.
Fermentált tejtermékekkel lehetne valamekkora probiotikus hatást elérni, de ugye a tejtermékek kerülendők.
Savanyított, fermentált zöldségeket szoktunk készíteni, vagy 'kókusz joghurtot' (ez is fermentált élelmiszer) illetve a jobbféle probiotikumok segítenek.
És az egészséges bélflórának kedvező étrend: tiszta táplálkozás sok zöldséggel, húsokkal, némi gyümölccsel. A zöldségekben lévő rostok táplálják az egészséges bélflórát. Egyéb, szennyező élelmiszerek kerülendők (mint a tejtermékek).
Inkább a vitaminbeviteleden emelj, mint antibiotikumot szedj sima felső-légúti fertőzésekre.
A mandarinban inkább vitamin meg rost van, de egyik sem állítja helyre a bélflórát. Szedd végig a gyógyszert, ha már elkezdted és vegyél mellé probiotikumot a patikában. A mandarin se árt egyébként, szóval azt is edd mellette nyugodtan. :D
Azt hogy meddig tart a kúra, az orvosod gondolom közölte, ha nem, akkor valószínűleg addig, amíg tart a doboz. Szedtem már 3 meg 30 napig is, úgyhogy erre nincs egyetemes válasz.
Még csak ma kezdted el, igazából abbahagyhatod.
Te tudod.. Szerintem értelmesebb megfelelő mennyiségű c- és d-vitamin pótlással segíteni a szervezetünk működését, az immunrendszerünket mint indokolatlan antibiotikum szedéssel gyengíteni az immunrendszerünket. De ez speciel magánvélemény, lehet hogy van aki utálja a bélflóráját ezért leöli néha. Csak ő is gyengébb lesz ettől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!