Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Nem fogyòkúra. Hogyan...

Nem fogyòkúra. Hogyan hagyjam el a szénhidrátot? Mit egyek helyette?

Figyelt kérdés

Sportolás melett ha nem fogyni csak formálodni akarok milyen étrend a helyes?

köszönöm



2014. nov. 17. 20:51
 1/7 anonim ***** válasza:

Akik sportolnak, ráadásul tömegelnek, azok többnyire sok szénhidrátot esznek... Persze van, aki zsírt, de az elenyésző kisebbség. Tudod, csirke+rizs kombó. Eléggé szénhidrátos...

A Sport, mozgás témakörben mindent leírnak Neked, ha kérdezel. Én nem tudom fejből a tipikus számokat (s persze úgyis személyre kell szabni) s én egészen máshogy étkezem, mint a többség.

2014. nov. 17. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

nem nem tömegelni szeretnék

köszi

2014. nov. 17. 21:00
 3/7 anonim ***** válasza:
A "csirke-rizs kombó" nem "szénhidrátos", azért esznek olyat a sportolók és testépítők, hogy szálkásodjanak és az izmuk is megmaradjon, fehérjében gazdag. Úgyhogy ilyeneket ehetsz, sok fehérjén van a hangsúly (tojás, fehér húsok, fehérjepor, stb.).
2014. nov. 17. 21:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

köszii

de akkor ezek mellett nem lehet mondjuk kenyeret enni? vagy tésztát?

2014. nov. 17. 21:15
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem kell elhagynod a szénhidrátokat.

Zab reggelire, kis barna rizs ebédre, mellé sok zöldség és párolt hús, vacsorára saláta főtt tojással.

Tízóraira alma, uzsonnára kis túró.

2014. nov. 17. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

ez nem is hangzik vészesen:)

köszi a segitséget

2014. nov. 17. 21:22
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia!


A rizs, amit előbb írtak, ugyanúgy szénhidrát. :-) Nem az számít, hogy szénhidrát, hanem, hogy milyen minőségű. Rizsben is van barna, lisztben meg teljesőrlésű. Ezek kb 15% héjat tartalmaznak, amiben van egy csomó rost, antioxidáns, vitamin, ásványi anyag, stb... ezek miatt jók. A gyümölcsökben ugyanúgy gyors szénhidrátok vannak, mint a cukrokban, azok szintén a már említett dolgok miatt egészségesek.


Szvsz ez a szénhidrát elhagyás egy elég félreértett dolog, arról van szó, hogy hagyd el az olyan kajákat, amikben a magas kalóriatartalom mellett nincs semmi hasznos tápanyag. Ezek tipikusan a boltokban kapható cukros, zsíros édességek, pl töltött ostyák, kekszek, csokik, torták, krémek, stb... Ezen kívül a tészták nagy része és a tejtermékek, margarinok, stb... is ilyenek.


A szénhidrátoknál még azért is van hype, mert egy időben azt mondták, hogy a magas glikémiás indexű ételek okozzák a cukorbetegséget és társbetegségeit, összefoglaló néven a metabolikus szindrómát. Most már inkább azt mondják, hogy a fruktóz sokkal károsabb a glükóznál ilyen szempontból. A valóság meg az, hogy nagyon számít, hogy ezek mellett van e jelen olyan vegyület, ami ellensúlyozza ezeknek a hatásait. A gyümölcsökben általában van pl: rezveratrol, kvercetin, stb..., az élelmiszeripari termékekben meg általában nincs. Szóval pl ha szép piros bogyókat eszel, akkor az jó, mégis van bennük sok szénhidrát, viszont ha ezekből készült gyümölcslevet iszol, akkor az már kevésbé jó, mert a préseléssel és a hőkezeléssel egy csomó értékes anyag elveszik (talán a negyede marad, már nem emlékszem a pontos számokra), aztán ezt még felhigítják almalével, és hozzácsapnak citromsavat meg cukrot, esetleg színezéket meg aromát.


Azt tudom javasolni, hogy mindenképp olyan alapanyagokat válassz, amik a lehető legkevesebb feldolgozáson esetek át, így nagyjából elkerülheted az adalékokat és a hozzáadott cukrot. Ezen kívül csak néhány dologra kell odafigyelni. Pl hogy a gabonákon rajta legyen a héjuk pl barna rizs vagy teljesőrlésű liszt (saját lisztet nem javaslom, mert ha nem méreted be gomba toxinra, akkor könnyen mérgezésed lehet egy rossz évjáratban). Vagy hogy a húsok közül olyat válassz, ami szárazabb, illetve, hogy a gyulladáscsökkentő prosztaglandinok alapjául szolgáló zsírsavakat, pl az omega3 zsírsavakat, vagy alternatívaként a gamma-linolénsavat (omega6) pótold valamilyen forrásból. Nagyjából a 2:1, 3:1 arány, ami jó gyulladáscsökkentő és gyulladáskeltő telítetlen zsírsavaknál. Az 1:1 már túl kevés, az 5:1 meg túl sok.


Én személy szerint erre az utolsó zsírsavas dologra még nem jöttem rá, hogy hogyan tartható nálunk. A "tengeri hal" tenyésztett pangasius, amiért nem vagyok hajlandó pénzt kiadni, mert nálam a szemét kategória, a lenolaj meg hasonló olajok pedig úgy rémlik, hogy max olyan 1:1 arányt tudnak hozni. A paradió ami ilyen szempontból jó, elég brutális áron van. A kerti borágóban olyan alkaloid van, ami miatt nem lehet állandóan azt enni. A halolaj kapszulánál meg talán 10-ből 1, amiben tényleg az van, amit ráírnak, a maradéknál meg örülhetsz, ha nem pont az ellenkező a hatása.

2015. márc. 28. 04:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!