Lehetséges, hogy pánikbeteg leszek? (bővebben lent, hosszú)
Kb. 1 éve is megfordult ez a fejemben, de nem olyan komolyan, mint most. Akkor "csak" olyan dolgok miatt kaptam frászt nagyon hirtelen, amikor valamilyen állat az úttesten szaladgált, autók meg jöttek-mentek. De amikor láttam, hogy zebrán mennek át az emberek (nem lámpásnál), akkor is elkaptam a fejem és összerándultam, mert láttam, hogy jönnek autók. Hiába tudtam, hogy meg fog állni, de az volt bennem, hogy mi van, ha mégse? Rettegtem balesetet látni.
Ez most már annyira nincs bennem. Több, mint fél éve párommal szoktunk kocsival menni ide-oda. Eleinte semmi bajom nem volt. De kb. 2-3 hónapja nem félek, rettegek elől ülni (nem én vezetek!! Soha nem is fogok..), mert attól tartok, hogy valami balesetet fogunk szenvedni. Pedig a párom nagyon jól vezet, baleset mentesen. És nem is az ő vezetési stílusától félek, hanem a sok őrülttől az utakon. Ha pl. meg kell előzni valakit, majdnem sírok az idegességtől, nehogy szembe jöjjön valaki mégis. Ha autópályán megyünk akkor már 80 km/h-s sebességnél sipákolok, hogy sokkal megyünk. Pedig tudom, hogy ott még nagyobb balesetet okoznak a lassan haladók.
Általában megpróbálok telefonommal játszani, olvasni, vagy egyszerűen türtőztetni magam, nem engedni a félelmemnek, de nem tudok. Max. 5 perc után az útra kell néznem és akkor tuti valami pánikroham elkap, hogy úristen majdnem baleset lett :S
És az a baj, hogy ezzel a vezetőt is zavarom.. Még a végén emiatt történik valami..
Csak akkor nyugszom meg, ha a célhoz értünk és nem kell utána autóba ülni.
Ezen kívül sötétben egyedül nem merek menni, sőt volt olyan hogy egy kis nyugodt környéken féltem úgy hogy velem voltak mások is.
És nappal is utálom, idegesít, ha hátam mögött jön valaki. Sokszor gondolok ilyen hülyeségekre, hogy "na most fog hátba szúrni" vagy hogy "tutira elrabol, megöl mit tudom én" :S
Sokszor aggódok más dolgok miatt is. Túl lelkis vagyok, azt szeretném ha mindenkinek a legjobb legyen (párom, családom, állataim:), ismerőseim, barátaim stb.) mindenkinek segítenék, de nem tudok sokszor sok felé szakadni, ez is bánt engem.. (bár ez nem hiszem h ide tartozik)
Sokszor pörög az agyam is mindenféle meghatározhatatlan dolgon, pár napja emiatt nem bírtam elaludni reggelig és utána is felkeltem párszor. Azóta jókat alszom, ilyen nem volt.
Hasam is görcsöl néha..Elég sok gondom van mostanság..Főleg pénzhiány miatt..
Ezek alapján lehetséges, hogy pánikbeteg leszek? Vagy már vagyok? Mit tanácsoltok? Sajnos pszichológusra nincsen pénzem.. Félek, hogy elfajulnak a "dolgok".. Már ettől is pánikolok :D .. :S
Légyszíves értelmes, normális emberektől értelmes válaszokat várok. Sajnos akiknek mondtam ezeket(párom,családtagjaim), nem vesznek komolyan.. Azt hiszik csak beképzelem.. Most őket nem kell bántani, nem érthetik ezt..
20/L
Ez szorongás. Pámikállapot akkor lenne, ha a szorongás rohamokban jelentkezne,és a saját tested reakcióit élnéd meg olyan szorongató állapotként, hogy fizikailag éreznél például mellkasi szoritó érzést, ebbe teljesen belehergelnéd magad, ésatöbbi, ésatöbbi..persze átmehet pánikállapotba a szorongásod, de itt nem ez a lényeg, hanem hogy SZORONGSZ!
Túlzottan reagálsz ezekre a helyzetekre, mint autózás, de ez mind-mind csak a megnyilvánulása valamilyen VALÓS félelmednek, ennek kellene magadban utánajárnod, addig enyhülés nem lesz!Ahogy írsz magadról, hogy nagyon szemelőtt tartod azt, h mindenkinek jó egyen, utal arra, hogy talán maximalista, a kontrollhoz nayon ragaszkodó ember vagy, és az ennek az elvesztésétől való félelem nyilvánulhat meg pl. a kocsiban, maikor kiszámíthatatlan MÁSOK megbízhatósága, tehát NEM TE tartod kézben a helyzetet.Teljesítményi kényszer jellemez?
Nem, nem képzeled be, csak a probléma nem a balesettől való félelem, hanem a szorongás.
Szerintem ezen lehetne gondolkodni, segíthet.
Esetleg pszichológus, de csak ha szükségesnek érzed.
Tudom, hogy kaptam már erre választ, de szeretném több ember véleményét kikérni, különösen olyanokét, akiknek szintén hasonló gondjaik vannak vagy hallottak már ilyet környezetükből.
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!