Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Szerintetek mitől van?

Szerintetek mitől van?

Figyelt kérdés

Van úgy hogy rendesen tudok üríteni a székletem, de ha nem akkor eszek és egy kis idő után elkezd fájni a hasam valamikor nagyon de valamikor csak kicsit, és akkor elmegyek a wc-re és fél óra vagy több idő után sikerül. Ilyen nekem régebben nem volt, csak most kb 1éve kezdődött.

15/L

2009. dec. 31. 11:54
 1/4 anonim ***** válasza:

Szoktasd rá magad arra, hogy rendszeresen ugyan abban az időben mégy a WC.-re.

Az étkezésnek is legyen egy ritmusa, és akkor sinen lesz a dolog.

A kiadás mindig a bevétel függvénye!

2009. dec. 31. 12:30
 2/4 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ!
2009. dec. 31. 13:45
 3/4 anonim válasza:

Nem tudom hány éves vagy, de kezdetben, gyerekként ált. mindenkinek gyors az emésztése, ami később lelassul, sokan ezért híznak el. Nekem mindig is problémás volt az emésztésem, gyakran volt székrekedésem, így hát kitapasztaltam egyet s mást.

Egyik szabály: ha nem megy a székelés, akkor ne erőltesd, fölösleges, és csak esetleg sérvet kapsz, vagy aranyered lesz.

Kettes szabály: ha nem sikerül, és ráadásul fáj a hasad, mert tele van az egész bélcsatornád, akkor nekem az szokott beválni, hogy ilyenkor csupa rostosat eszem: gyümölcs, zöldségsaláta, esetleg műzli (pelyhek, korpák) joghurttal, abba is tehetsz gyümölcsöt. Kávét, vagy gabonakávét is ihatsz (ez utóbbi koffeinmentes), ezek általában segítenek megmozgatni a beleket. A lenmag (pehely) is nagyon jó bélmozgató, pl. egy kis kefírbe vagy joghurtba 1-2 evőkanál. Illetve jó a köménymagos, vagy édesköményes tea, ezekből léteznek tablettásított verziók is (pl. Stompax emésztést elősegítő tabletta). Ha ezeket vészhelyzetben beveted, általában 1-2 órán belül eredményre számíthatsz, vagy másnap reggel.

Hármas szabály: kezd a napot rostos étkezéssel, a fent felsorolt dolgok valamelyikével, vagy vegyítve, felejtsd el a fehérkenyeret, válaszd a banra, rozsos, teljeskiörlésű kenyereket. És a nap többi részében is egyél kevesebb húst és több zöldséget-gyümülcsöt. A húst nagyon nehéz megemészteni, megül a belekben, szemben a növényi rostokkal, amik könnyen áthaladnak a belekben. Ez fontos, mert nem jó, ha egy étel sokáig a belekben reked, mert káros anyagok szabadulhatnak fel belőle.

Remélem tudtam segíteni. :)

2010. jan. 6. 21:22
 4/4 A kérdező kommentje:
köszi, 15 éves lány vagyok
2010. ápr. 12. 20:04

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!