Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Rengeteget iszom, mégis ki...

Rengeteget iszom, mégis ki vagyok száradva, miért van ez?

Figyelt kérdés
Nagyon sokat iszom és mégis ki van száradva a szám és szomjas vagyok, éjszaka ez miatt nem bírok aludni rendesen, kb olyan másfél liter víz szokott elfogyni és ez csak éjjel, mitől lehet ez? már eléggé kimerültnek érzem magam ez miatt :/

2014. máj. 27. 02:46
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A cukorbetegség egyik tünete ez. Ha nem vagy cukorbeteg akkor sok más oka lehet, pl hogy nem iszol eleget nap közben, vagy nem megfelelő minőségű vizet vagy épp mert nem megfelelően táplálkozol. Mikor eszel és iszol és mikor mennyit? Pl a nehéz ételek nagyon száríthatnak, és érdemes evés előtt mindig egy kis gyümölcsöt fogyasztani vagy inni, de evés után kerüld az ivást kb fél óráig mert az emésztésnek nem tesz jót. Viszont próbáld ki pár napig hogy előtte iszol vagy eszel lédús dolgokat amiket szeretnél. Szóval milyen az életmódod? Amúgy velem is ez van kiskorom óta, de nekem lelki eredetű.
2014. máj. 27. 04:03
 2/9 A kérdező kommentje:

Nem tudom hogy cukorbeteg lennék-e :/

Nappal olyan 3,5-4 liter vizet iszok, gyümölcsöt is eszek, és nehéz ételeket is szoktam enni.

2014. máj. 27. 04:28
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem is tudod, akkor is ki kell vizsgálni, mert nem normális dolog ennyit inni.
2014. máj. 27. 06:24
 4/9 anonim ***** válasza:
Sok múlik az étkezésen. Aki rendszeresen fogyaszt felvágottakat és egyéb húskészítményeket, az a különböző sóbevitelek miatt fokozottan szomjas. A jelenlegi hőségben meg olyan mértékű a bőrön keresztül történő párolgás, hogy akár a megszokottnak a duplájára is nőhet a folyadékigény.
2014. máj. 27. 06:47
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Volt egy korszakom, amikor idegi alapon szomjas voltam. Úgy kellett erővel leválasztani a számról a palackot, képes voltam meginni egyhúzásra két liter vizet is, és még ittam volna. Tíz litert biztosan megittam naponta. Olyan egy hónap alatt elmúlt. Akkor néztem utána az okának, és kiderült, hogy lelki eredetű volt. Nem lenne hülyeség egy teljes kivizsgálást kérned, vérkép, stb, és ha nincs szervi baj, akkor nálad is lehet lelki eredetű. De ez innen nézve csak egy tipp.
2014. máj. 27. 06:58
 6/9 anonim ***** válasza:
ideg alapon is lehet, de akkor is előfordul, ha valahol erős gyulladás van a szervezetben. Miért nem mész orvoshoz?
2014. jún. 2. 14:30
 7/9 HobbyEndokrinologus válasza:
66%

Nos, a tuneteid alapjan van egy tippem. Irnak itt lelki eredetu okokrol, ami a homeopatias orvoslashoz hasonlatos. En nem hinnem, hogy lelki eredetu a problemad, sokkal inkabb egy hormonproblemara is visszavezetheto.

A sajat peldambol eredendoen mindig is ugyanezt a kerdest tettem fel magamnak is. 41 even at ugy gondoltam, hogy en "leveses" vagyok, aki rengeteget iszik es rengeteget pisil is. Foleg ejjel, 3-5 alkalommal megyek ki. Mivel apam is ugyanigy volt, arra gondoltam, hogy ez teljesen normalis, hat igy mukodok!

Sajnos ez tevedes. EZ NEM NORMALIS! Mondtam en minden orvosnak ezt a tunetet, valoszinuleg nem a megfelelonek, de igy 41 eves koromra kiderult, mi is okozza ezt.

A tunetek:

- Sok viz fogyasztasa, de a viz fogyasztasaval nem igazan erzi magat az ember szomjtalannak

- Olyan etelek eloterbe hozasa, amelyek ledusak (rengeteg leves, fozelek, dinnye, gyumolcsok)

- Pisiles ejjel tobbszor is

- A vizelet szine szinte a vizevel hasonlatos, meg egy 12 oras vizmegvonas utan is

- Konnyeden megy a vizelet produkalas akar 14-16 oras viz- es etelmegvonas utan is

- Elofordul a magas hämatokrit, erythrozyt, hämoglobin szam, viszont a thrombozyt-ak szama nem jelentos ha nem kompenzalod a veseid altal okozott kiszaradast

Nos, ha ezek a tunetek megvannak, akkor elkepzelheto, hogy a Diabetes Insipidus nevu betegsegben "szenvedsz". Vigyazat! Semmi koze a cukorbetegseghez!

Ez a betegseg arrol szol, hogy az ADH nevu (Antidiuretisches Hormon), ami felel a vese vizkivalasztasaert, tul keves.

Ez a hormon egy ugynevezett "fekezo"-hormon a veseknek, mert ha ez a hormon nincsen jelen, akkor egy ilyen betegsegben szenvedo akar 20 litert 24 oran belul is pisilhet.

Ehhez persze ugyanennyit innia is kell. Viszont ez a betegseg ez nem fekete es feher a hormon jelenletet illetoen.

Ket dolog miatt tortenhet meg az, hogy a veseid tul sok vizet valasztanak ki a szervezetedbol, vagy azert, mert alacsony az ADH szinted, ami fekezne a vesemukodest, de amugy a veseid jol reagalnanank, ezt hivjuk CENTRALIS Diabetes Insipidusnak. A masik, ha az ADH-Hormonod megfelelo, de a veseid erzeketlenek ra. A receptorjaid nem megfeleloek, ezt hivjak RENALIS Diabetes Insipidusnak. Ha nem teljesen esik ki az ADH hormon, vagy a receptorjaid sem teljesen erzeketlenek, akkor jon be meg egy szo, a RESZLEGES (Partieller).

Nekem Partieller zentraler Diabetes Insipidusom van. Ami azt jelenti, hogy keves az ADH-Hormonom a veseim jol mukodnek.

Ezt ki lehet vizsgaltatni. Nem kell megijedni, van ra gyogyszer, minden nap be kell venni napi 3-szor es a veseket megfogja ez a gyogyszer (Minirin Tabletta, hatoanyag: Desmopressin).

Menj, keress fel egy endorkrinologust es mond meg neki, hogy ha ezek a fenti tuneteid vannak, hogy a Diabetes Insipidus-ra gyanakodsz, vizsgaljon ki.

Sok Sikert!

2017. szept. 30. 11:42
 8/9 anonim válasza:

Velem ugyan ez van nap közben megiszom kb kb 3 liter vizet melegbe akár 4 et valamint éjszaka alvás előtt + iszom pár decit aztán félelem hajnalban arra hogy szomjas vagyok és olyankor + iszom 1 litert valamint reggel

Is ahogy felelek

Szomjas vagyok és mindig kívan száradva a szám belülről nem

Ertem én sem

2019. júl. 20. 09:01
 9/9 anonim válasza:
#3-as Súlyból adódóan nem számít soknak a 3,5. Nekem a vesekőm és a súlyom miatt is 3,5 litert meg kell innom.
dec. 2. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!