Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Korzettát kéne hordanom. Anyu...

Korzettát kéne hordanom. Anyu azt mondta, hogy nyomorék leszek, ha nem hordom. Igaz ez? (egyebkent 16 vagyok, és 10 fokos a gerincferdülésem. )

Figyelt kérdés

2014. máj. 15. 19:47
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Egyébként az orvos azt mondta, hogy csak egy évig kell hordanom a korzettet, persze ha mindig rajtam van, kivéve, amikor alszom...Amióta kiírtam ezt a kérdést, és kaptam rá válaszokat, egész nap rajtam van, és még itthon is tornázom. :) Köszönöm a segítséget!
2014. máj. 18. 11:24
 12/15 anonim válasza:
Na :D az még jobb ha csak egy évig! Sok sikert!
2014. máj. 18. 21:55
 13/15 anonim ***** válasza:

"Korzetta", értem. :D :D A prímet persze az a válaszoló vitte, aki olyan mély szakértelemmel segített, hogy láthatólag még a korzett nevét sem ismerte, úgyhogy következetesen korzettának hívta.

Olyan diagnózis pedig nem létezik, miszerint a gerinced állapota csak egy év korzetthordást indokol. Az az orvos (?), aki téged egy ilyen mondattal elintézett a rendelőben, aztán szép napot kívánt, vagy szélhámos, vagy nagyon nem ért a gerinchez. (Bár mit várunk, ha az iskolákban kiszűrt kisgyerekeket is gyógytesire kötelezik, amelynek keretein belül megemelik kétszer a jobb karjukat aztán viszontlátásra.)

Az igazság az, hogy a korzettet a csontosodás befejeződésééig (15-19 éves kor) kell hordani, addig ugyanis a gerinced kvázi gumi. Van, akinek még korzett és gyógyTORNA mellett is romlik az állapota, és persze néhányunknak mindezek hiányában is stagnál. Azért az utóbbiban ne nagyon reménykedj, mert viszonylag ritka, hogy valaki ilyen szerencsés helyzetben legyen. Meggyógyulni nem fogsz, a gerincferdülés nem múlik el.

Hogy nyomorék leszel-e... Nagyon, nagyon kicsi az esélye, hogy 16 évesen a 10 fokos ferdülésed tolószékbe kényszerít, megfelelő kezelés (Budapest, SALUS) mellett meg gyakorlatilag nulla. Azért ez többnyire nem egy halálos kór, többünk túlélte már... :D

Mellesleg: én nem bíznék annyira abban a 10 fokos diagnózisban. Ki számolta ezt? Ha random orvos egy kórházban, akkor biztosra veszem, hogy téves. Nem azért, mert az illető képzetlen vagy buta, hanem mert nehéz feladat kiszámolni a görbületet, és gyakori, hogy több orvos többféle eredményre jut. Nekem legutóbb 16 fokot tévedtek, mindkét görbületemnél.

Nem reklámember vagyok, de annak fogok tűnni: Magyarországon az egyetlen értelmes és eredményes kezelés Budapesten, a SALUSban érhető el. Ez nem süket duma, tucatjával kerülnek ide az olyan gyerekek, akik máshol rossz korzettet kaptak. És elképzelhetetlen, hányan vannak azok, akik a problémára nem is figyelve csak hordják a szarul elkészített műanyagdarabjukat, akadályozva magukat a légzésben meg nagyjából mindenben, a görbületük pedig mindeközben a duplájára romlik a rossz kezelés miatt.

(Sajnos) évek óta ebben élek - mármint ebben a közegben -, ragadt rám más is a kívül. Nyugodtan hihetsz nekem és írj, ha kérdésed van.

Egy korzettáns leányzó

2015. jan. 3. 11:39
 14/15 anonim ***** válasza:
Én hordtam fél évig, mert balesetben összeroppant egy csigolyám. Hidd el nem olyan szörnyű és ha segít rajtad hord.Mint később megbánd. De mellette kellene jógáznod is!
2015. jan. 4. 20:44
 15/15 anonim ***** válasza:
Utolsó, ne tetézd a kárt. Kérlek-kérlek. A javaslataid annyit sem érnek, mint halottnak a csók.
2015. jan. 4. 23:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!