Többféle vérvételi technika létezik, vagy csak a vákuumcsöves módszer?
Bár ez is vákumos, de csak mini vákum van rajta, és a tű is kisebb, ezt jobban szeretem, mint a nagy vákumosat.
A vákum azért kell, mert máshogy nem jön rendesen a vér.
A képen pillangós tű van, nálunk így veszik a vért egy ideje szerencsére :D
Kevésbé fáj, és kb. sose marad nyoma, mert ráilleszkedik a karra.
Ember, most komolyan, még hányszor írjam le, hogy nálunk ezzel vesznek vért????
Kanül? A pillangó kanül ilyen: [link]
A kanülhöz nincs vákumos cső, ezen van, mert ezzel vért vesznek.
A mini vákumot cuppantják a kis tartókhoz.
Szárnyas tű a kérdező által "pillangó kanülnek" mondott eszköz, és ez elsősorban vérvételre, vagy infundálásra alkalmas - de nem tartósan (mivel a fém része van a vénában, mely elmozdulás esetén keresztül szúrja a vénát és a szöveteket). A branül (a fentebb linkelt eszköz), mely 72 óráig , vagy a gyulladás jeleinek megjelenéséig maradhat a vénában (ennél a fém vezetőt eltávolítjuk szúrás után és a műanyag része marad a vénában).
Vérvételre elsősorban a vacutainer technika alkalmatos manapság, ez a zárt - vákuumos vérvételi módszer (szárnyas tűvel is lehet), régen nyílt vérvételi módszerrel vették a vért, amikor egy tűt szúrtak a vénába és rajta keresztül hagyták kicsepegni/folyni a megfelelő mennyiségű vért.
Én nem mindig szeretem a vákuumos rendszert, pl. idős, ödémás betegnél, akinek vékonyak a vénái, a vákuum esetleg beszippantja a véna falát és úgy nem jön le a vér. Ekkor jön a tű+fecsi módszer, amikor én hozom létre a fecskendő szívásával a vákuumot, melynek erősségét tudom változtatni. A vákuum amellett, hogy a vérvétel tempóját gyorsítja arra is szolgál, hogy ne alvadjon be a vérvételi tű, mert akkor sem fog lejönni a kívánt mennyiségű vér.
Tartós kanülből való vérvétel esetén (centrál vénás kanül, artériás kanül, friss branül) szintén alkalmazható a vákuumos módszer, de a fecskendő is tökéletes erre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!