A háziorvos kiutasíthat engem a betegei közül? Nemrégiben közölte velem, hogy mivel körzeten kívüli vagyok, ezért ő engem nem köteles ellátni, jelentkezzek vissza a saját körzetemhez tartozó háziorvoshoz.
Azt tudom,h azt köteles ellátni, aki a körzetébe tartozik, de a kérdés az, hogy ha NÁLA vagyok, akkor közölheti-e hogy menjek el? Szerintem ez nem következik abból, hogy nem köteles ellátni, ugyanis ha már egyszer elvállalt, akkor neki is vannak szerintem kötelezettségei felém, még akkor is, ha nem tartozok, a körzetébe.
Mi van akkor, ha NEM kéredzkedek vissza én a régi orvosomhoz?? Kiír a praxis -listájáról, és kész?
Értem, és akkor hogy "utasít" ki, azon kívül, hogy közli velem, hogy nem kíván ellátni?
Töröl a listáról, és visszaküldi az adataimat a régi orvoshoz? Aztán kopogtathatok a régi rossz orvosnál?
Közben megpróbáltam még jobban utánajárni, azért az biztos, hogy a rendelet azt nem engedi meg, amit az előttem szóló írt:
16/1972. (IV. 29.) MT rendelet 13/C. §
A jelentkező, illetve átjelentkező személy törzskartonját, annak kivonatát, az érintett személy beleegyezése nélkül más háziorvosnak átadni nem lehet. Az érintett személy hozzájárulását kell vélelmezni, ha a választott háziorvos feladatait annak körzetében (rendelőjében) időlegesen vagy véglegesen más háziorvos látja el.
(6)19 A 13/B. § (3) bekezdésével, valamint a 13/C. § (1) bekezdésével kapcsolatos vitás kérdésekben a jelentkező személy állandó tartózkodási helye szerint illetékes városi (fővárosi kerületi) tisztifőorvos dönt.
Tehát a rendelet értelmében nem törölhet engem a listáról, és nem adhatja át az adatokat más orvosnak, csak akkor, ha eladja a praxisát. (mint ahogyan ez meg is történt velem az előzőekben).
De szerencsére a rendelet értelmében nem passzolhat vissza a beleegyezésem nélkül. Ha mégis ez fog történni, akkor a tisztifőorvoshoz fogok fordulni a jogaim érvényesítése érdekében. (még ha nem is túl szerencsés..)
Nem vitatkozni akarok egy napi szinten ezt gyakorló emberrel, de azért halkan megjegyezném, hogy ezt a "kirúgó" gyakorlatot a törvény tiltja.
Csak el kellene hozzá olvasni a rendeletet (16/1972. (IV. 29.) MT ), amelyik kerek egész magyar mondatokban megmondja,hogy mit szabad, és mit nem. Persze, amíg senki nem mer tiltakozni, addig minden orvos azt csinál, amit akar.
A törvény úgy fogalmaz, hogy a beteg törzskartonját az érintett személy beleegyezése nélkül más háziorvosnak átadni nem lehet. Az orvos, ha elfogadta a beteg jelentkezését, akkor ugyanaz az állapot jön létre, mint ha a saját körzetében lenne a beteg. Erre az esetre a törvény úgy fogalmaz, hogy "csak különösen indokolt esetben utasítható el" a jelentkezés, és a törvény a tisztifőorvost hatalmazza meg a vitás kérdésekben a kérdés eldöntésével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!