Nem. Egyrészt mert nem tudunk ivarsejtekből géneket kivenni, másrészt mert nem tudjuk mi okozza a rákot.
Az ugyanis nem egy gén. Vannak sejtések, vizsgálatok, de a teljes képtől még nagyon messze vagyunk.
A rákos sejtek szaporodása mindig egy mutáció a sejtregenerációban, amit nem ismer fel a szervezet. Tehát maximum olyan gént/géneket találhatunk, amik megkönnyítik, hogy a szervezet későn vegye észre a mutációt. De soha nem fogunk 1 gént találni ami a rákot okozza.
2009. dec. 9. 22:56
2/14 anonim válasza:
Megoldható, de törvényellenes. Jelenleg mindenhol a világon. Ez ugyanis már emberi génmódosításnak minősül. Ráadásul olyan nincs, hogy rákot okozó gén, a hajlamot hiba vagy mutáció okozhatja, de nem olyan könnyű egy ilyet kiszúrni.
2009. dec. 9. 22:57
3/14 A kérdező kommentje:
azt hallottam hogy meglehet oldani pl akár azt is hogy néger legyen a gyerek és reál beállítottságú a gyerek..csak gondoltam ha már ilyenekre is képes az orvostudomány akkor ebben is találhattak volna már valamit..
2009. dec. 9. 23:00
4/14 anonim válasza:
Amiről te hallottál az a spermabank. Ott megrendelheted, hogy milyen spermát szeretnél. De ott sincs garancia, hiszen nem tudod milyen kromoszómát kap a gyerek az apánál dominánsat, vagy a nagymama ágát.
De pl azt hogy néger legyen egész sor gén szabályozza és ilyen szinten nem tudunk belenyúlni. A reál beállítódottságról pedig halvány fogalmunk sincs, hogy hol van tárolva.
2009. dec. 9. 23:04
5/14 A kérdező kommentje:
Én anno komolyan láttam egy ilyen filmet:S
Amerikai dokumentum film volt és foglalkoztak a spermabank témával is,de elvileg tényleg tudnak fura dolgokat csinálni...csak jó lenne tudni hogy konkrétan mit.
Mondjuk engem csak az érdekel hogy hogy lehetne egészséges a gyerek.
2009. dec. 9. 23:14
6/14 anonim válasza:
Tényleg törvényellenes. Ma még emberen nem lehet megcsinálni. Igaz, hogy ismernek néhány gént, amik szerepet játszhatnak a rák kialakulásában, de nem az összeset. Nagyon sok minden van hatással a betegség kifejlődésére. Ha meg is csinálnák akkor sem biztos, hogy megússza a rákot.
2009. dec. 9. 23:38
7/14 anonim válasza:
ez egy olyan dolog, hogy ha egy olyan pasival csináltatnál gyereket magadnak akinek a családjában senkinek nem volt rákja, lehet az a gyerek lesz rákos, mint a férjedtől való. Ezt totál nem lehet tudni, és szabályozni, manapság meg sokkal gyakoribbak a rákos megbetegedések mint pl. 50-100éve, így sokaknak nem volt a rokonságában rákos, most meg népbetegség. A te családodban is meghaltak valamiben az őseid, szívbetegség, agyvérzés...stb., ezek sem jobbak,mindent nem kerülhetsz el genetikailag.
2009. dec. 9. 23:45
8/14 A kérdező kommentje:
Szerintem az természetes ha a legjobbat szeretném a gyereknek azon kívül hogy semmilyen káros szenvedélyem nincs meg stb.
Ha genetikailag megoldható lenne miért ne?
Ezt a betegséget senki se akarja gyerekének,de még a legrosszabb ellenségének se az ember.
2009. dec. 9. 23:56
9/14 anonim válasza:
én nem tartom kizártnak, hogy sokmindent meg lehet csinálni. biztos, hogy kísérleteznek humán embrióval titokban, mondjuk az USA, Japán. de ezt ma senki se csinálja meg. egyrészt nem lehet gyereket rendelni, nem lehet módosítani a tulajdonságait egy embriónak. egyébként rákot okozó gén valószínűleg nincs, csak a hajlam öröklődik. és minden gént kiiktatni...lehetetlen. de amerikában olyat csinálnak, hogy ha valakinek mellrákra hajlamosító génje van, akkor eltávolítják a melleket, mielőtt rákos lenne. de semmi mást nem lhet tenni.
2009. dec. 10. 09:01
10/14 anonim válasza:
Elméletileg megoldható lenne néhány örökletes daganatos megbetegedésnél, ahol ismert a genetikai háttér (pl. APC [vastagbél rák] vagy Rb1-gén [retinablastoma] mutációja/deléciója, vagy BRCA1 és 2 kettő hibája az emlőrákoknál), technikailag is megvalósítható lenne, de az ilyen célú génmódosítást (születendő gyerek genetikai állományába "belenyúlást") mindenhol tiltják.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!