Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni? Rászokott...

Mit lehet tenni? Rászokott valamilyen drogra vagy csak labilis?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Azzal a problémával fordulok hozzátok, hátha tudtok okosat mondani, hogy van egy közeli személy az életemben. Volt baj bőven eddig is. De most elkezdett nagyon labilis lenni. Olyan dolgokat tesz amiket nem tud megmagyarázni, hogyan és miért tette, jobb esetben nem is emlékszik rá. A világra és a dolgokra úgy általában sz*rik rá. Nyíltan szidja a családját, soha nem jó neki semmi, sokszor sokáig kimarad, ami az iskola és a munka rovására megy. És tudja nagyon jól minek mi a következménye, de nem tesz ellene vagy nem akar és azt is tudja, hogy ez neki sem jó így. Az éjszakai kimaradások alkalmával iszik is. Én mindenképpen egy pszichológust javasolnék, de lehet-e a háttérben más is? És mi módon lehet a dolgot kezelni vajon?

Köszönöm a válaszokat előre is!

2014. jan. 9. 15:41
 1/5 anonim ***** válasza:
Valami problémája van, amit egyedül nem tud feldolgozni, de valamiért segítséget sem hajlandó elfogadni. Sajnos sok mindent nem tudsz vele csinálni, mert ha ő nem akar változni, akkor te nem tudsz semmit ráerőszakolni. Amit megtehetsz, hogy megkéred, hogy üljetek le beszélgetni. Elmondod, hogy mostanában ezeket tapasztalod nála és aggódsz, szerinted van valami baja, amit nem mond el. Lássa, hogy mellette vagy, számíthat rád és megbízhat benned. Ha ezt látja, talán előbb utóbb megnyílik és képes lesz beszélni a problémájáról. (De ehhez neked is végtelen türelem kell, nem fog egyik napról a másikra menni valószínűleg...)
2014. jan. 9. 15:48
 2/5 A kérdező kommentje:
Kedves Válaszoló! Köszönöm a segítséget. A probléma ott kezdődik, hogy beszélni sem lehet vele már. Egész egyszerűen nem, mindenkit elmar magától. Egyik ismerősöm nevezett meg ma egy betegséget: bipoláris depresszió. Szóval fogalmam sincs, ötletem sincs. Mivel konkrétan egyenes ági rokonomról van szó, így ismerem annyira, hogy ha nem lép közbe senki akkor ő el fog valahova süllyedni... :( És ez az amit senki nem akar, de vele pedig nem lehet együttműködni. :)
2014. jan. 10. 21:40
 3/5 anonim ***** válasza:

Tényleg lehetséges a bipoláris depresszió, de ahogy már ezelőtt is írtam, sajnos te nem tudsz sok mindent tenni, ha ő nem hajlandó változtatni. Beszélgess vele sokat, töltsetek együtt sok időt, csináljatok közös programokat. Esetleg ha ismered a barátait, kérd meg őket, hogy figyeljenek rá oda jobban egy kicsit, ők is talán tudnak rá hatni. Ami még talán beválhat, ha te is sokat mesélsz magadról, kicsit bizalmasabb dolgokról is akár. Így azt látja, hogy te megbízol benne és ezáltal talán könnyebben nyílik. Ha drogra gyanakszol, azt könnyen ki lehet deríteni. Kérdezz rá és ha ismered már annyira, hogy tudod mikor hazudik, könnyen rájöhetsz. De a drogoknak általában vannak testi tünetei is. (Ezeket most itt nem sorolom fel, mert ahány drog, annyi féle tünet... neten rá tudsz keresni, ott szépen le van írva) De ha esetleg kezén tűszúrásokat találsz, vagy alufólia maradványokat a szobában, megégett kanalat, stb.. az már egyértelmű jel.

Azt is meg lehet neki mondani, hogy ha valami problémája van, akkor arról nem muszáj neked, vagy más ismerősének/rokonának beszélnie ha nem akar, lehetőség van akár interneten keresztül levelet írnia, telefonálnia teljesen anonim módon és ha utána esetleg úgy érzi, felkeresni egy szakembert személyesen is.

Ha annyira reménytelennek látod a helyzetet, akkor akár te is felkereshetsz egy pszichiátert és kikérheted a véleményét, ő biztos okosabbat tudna mondani, hogy ilyen helyzetben hogyan viselkedj.

2014. jan. 10. 23:06
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, köszönöm! :) Mivel nem lakom vele sok tünetet én nem látok a fent felsoroltak közül. A barátai pedig annyira hozzáférhetetlenek, hogy egyiket sem ismerem. Minél jobban próbálok felé fordulni annál jobban zárkózik be, tehát én ezt ily módon nem fogom tudni megoldani. Idestova ott tartunk, hogy nem állunk szóba egymással, mert ha nyitok felé egy válaszra sem méltat. Nem tudom természetesen felvettem itt is-ott is a kapcsolatot emberekkel akik kompetensek lehetnek ez ügyben, már válom a válaszukat. De igen ez a 22-es csapdája: egyre befordultabb lesz ha nem segít neki valaki, egyre lejjebb jut a lejtőn, és közbelépésre vágyik, de gyakorlatban pedig nem hagyja és nem beszéli meg senkivel, ami egyre lejjebb löki őt... Szóval nem tudom még, lehetőségeket és módokat keresek. De köszönöm a választ! :)
2014. jan. 10. 23:55
 5/5 anonim ***** válasza:

Hát akkor nem vagytok könnyű helyzetben, ha ennyire bezárkózik... Még eszembe jutott pár ötlet, amivel talán "szóra lehetne bírni".

Írj neki egy levelet, amiben megírod, hogy miket tapasztalsz nála (hogy nem tudsz vele beszélni, úgy érzed megromlott kettőtök kapcsolata, hiányoznak a közös beszélgetések, stb...) és nagyon aggódsz érte és szeretnél neki segíteni, csak mondja meg hogy hogyan. Ezt a levelet pedig dobd be a postaládájába, vagy gondoskodj róla, hogy mindenképpen megkapja.

Ha esetleg a levél nem jön be, akkor talán meg lehetne próbálni, hogy leszervezel egy közös nyaralást, ha van rá lehetőségetek. Egy idegen, új környezetben az ember felszabadultabb, talán jobban megnyílna.

Ezt csak zárójelben jegyezném meg...Ha annyira aggódsz és úgy érzed, hogy komoly dolgok is történhettek/történnek, akkor amikor tudod, hogy megy valahova (pl amiket írtál, hogy éjszakai kimaradások) és feltételezhető, hogy a barátaival fog találkozni, kövesd, nézd meg titokban, hogy kik a barátai. Abból már azért lehet következtetni arra, hogy pl baráti társaság által keveredett bele valamibe, vagy mondjuk olyan barátai vannak, akikre azért lehet számítani...Ebből már azért ki lehetne indulni. Persze tudom, hogy nem szép dolog leskelődni, kutakodni mások után, de ha úgy érzed, hogy veszélyben van, akkor semmi nem számít...

2014. jan. 11. 02:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!