Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen módon ne használjuk az...

Milyen módon ne használjuk az alufóliát? Sütőben alufóliával letakart ételt sütve kioldódik valami az aufóliából?

Figyelt kérdés
Pl. gyümölcsöket nem jó belecsomagolni, mert a savtartalmuk kioldhat fémeket az alufóliából.
2009. nov. 24. 19:05
 1/10 anonim ***** válasza:
93%
Igen, a savak kioldhatnak belőle Al-t, miközben a sóit képezik, bár az alumínium könnyűfém, így nem okoz nagy bajt, ha lenyeled. Hőtől nem oldódik ki semmi sem belőle, mivel fém (a fém tepsi se szokott "csepegni" 200fokon :P) szóval, használhatod. Mikróba ne használd, mert azt tönkrevágja, szintén azért, mert fém.
2009. nov. 24. 19:30
 2/10 anonim ***** válasza:
Sütőbe természetesen használható. Viszont azt én sem gondolam volna, hogy befűszereztem zöldségeket (padlizsán, patisszon), hagymával is beszórtam, éjszakára letakartam alufóliával és reggelre a fólia elszíneződött és kilyukadozott helyenként.. Azért ez meglepett.
2009. nov. 24. 20:24
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Csak azért érdekes, mert ha önmagában a tárolás során kioldódik belőle némi alumínium (ahogy írtad, egy éjszakán át), akkor rendben, hogy önmagában a sütés miatt nem oldódik ki, de sütés során is éppúgy érintkezik az élelmiszerrel, akkor??

(Azért kérdezem, mert nem kihagyhatatlan az az alufólia, még ha minimális mennyiségű alumínium is kerülhet az ételbe, fedővel vagy akárhogy is lehet sütni, ha az egészségesebb.)

2009. nov. 24. 20:38
 4/10 anonim ***** válasza:
90%
Hát nem tudom, én ha súst sütök, mindíg letakarom fóliával, de azzal semmi gond nem szokott lenni. Csak ez a zöldséges dolog volt meglepő.
2009. nov. 24. 21:29
 5/10 issti ***** válasza:
76%
Étel tárolására nagyon nem ajánlott, és hosszú távon főzni sem érdemes benne. Lehet hogy 5-10 év múlva, de komoly mérgezést is okozhat.
2009. nov. 26. 21:23
 6/10 anonim ***** válasza:

Próbáld ki a sütőzacskót a húsok sütésénél vagy olyan tepsit aminek van teteje vagy én mág agyagtálat (pataki tál) is szoktam használni.

Remélem segítettem.

2009. nov. 27. 08:04
 7/10 reptoid tudós 2 ***** válasza:

Ahogy valahol máshol is írták: ugyanaz, mint az alumínium edény, csak vastagabb.

Nagyanyáink is használtak már alufóliát (és nem 5-10, hanem lassan már 50-100 éve!) mégsem volt tőle bajuk sosem!

Az alumínium szervezetre gyakorolt hatása egyébként sem ismert, ugyan az Alzheimer-kórban szenvedők agyában találtak alumíniumot (és ebből az önjelölt szakértők, pl itt, rögtön azt szűrték le, hogy Alzheimert okoz), de a tudósok még mindig nem tisztázták, hogy az alumínium az ok, vagy csak a betegségnek egy következménye. Szüleim, nagyszüleim mindig használtak alufóliát, gyerekkorom óta én is (nem 5-10 éve :) ), mégsem volt soha senkinek baja tőle.

2014. júl. 31. 19:48
 8/10 anonim válasza:
2018. dec. 31. 09:29
 9/10 Bhrzsolt válasza:
Hali. Én például raktam egy kis tábortüzet, aztán alufóliába raktam bevagdosott kolbászt, közé vöröshagymàt, zöldpaprikát, szalonnát, becsomagoltam vagy 3 rétegbe, és bedobtam parázsba. Kb(!) 25-30 percig sütöttem megforgatva 2 bottal. Aztán kivettem a tűzből, kibontottam. Zamatos sült lett belőle. Nincs bajom tőle. Süthetsz benne nyugodtan. :)
2019. máj. 21. 21:02
 10/10 Bhrzsolt válasza:
Lehet hogy sok a 25-30 perc. Igazából hallod ahogy sül. Lehet csak 15-20 perc.Nekem eddig mindig jó volt. Azért kell 3 réteg hogy ne folyjon el a lé és a zsír. De ahogy forgatod úgyis kiszakad. Òvatosan kell. De jó sütni benne! Így!
2019. máj. 21. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!