Ocsmány bőrkeményedés - de nélküle fáj. Miért?
21 éves lány vagyok, de már nagyon korán, 12-13 éves korom óta folyamatosan bőrkeményedéses a lábam. Az első pár évben nem zavart, de az utóbbi 3 évben elkezdett durvulni, és mára olyan a lábam, mint egy öregasszonyé. Csúnya, lemezekben válik föl, repedezett, és totál érzéketlen. Jó fél centi bőrkeményedés van a lábamon, ha belenyomok egy tűt, azt sem érzem.
Ha körülbelül hetente egyszer alaposan lehabkövezem és lereszelem (rendes fém reszelővel, mint a sajtreszelő, direkt lábra, nem tudom, hogy hívják az olyat), akkor nagyjából kordában tudom tartani, DE. Ha teljesen eltüntetem az egészet, hogy csak a rendes, élő bőröm maradjon és végre puha legyen a lában, akkor olyan szinten fáj, hogy majdhogynem rálépni nem tudok, így mindig hagynom kell ott egy jó adag száraz bőrt, szinte csak a repedéseket szedhetem le. Viszont így is csúnya, az elhalt bőrös területek ronda sárgák.
Mit tehetnék? Miért fáj, ha minden bőrkeményedést leszedek?
A pedikűrös szintén leszedi, ahogy én is. Akkor megint csak fájni fog - és két héten belül visszanő.
Sok értelme nem lenne.
Egyébként sem foglalkozna velem a pedikűrös, ugyanis tavasz óta körömgombával küzdök, már a belsőleges gyógyszeres kezelésnél tartok, de egyszerűen nem akar eltűnni.
Így a leírás alapján nehéz megmondani hogy mitől van ez. Mert ha nem teszed ki nagy terhelésnek, nem kéne hogy ilyen durván megvastagodjon a bőr.
Csak a talpadon ilyen, vagy a tenyereden is? Ezt csak azért kérdezem mert van egy "Palmoplantar keratoderma" nevű genetikai betegség, ami olyan tüneteket okoz mint amiket leírtál. Esetleg ennek egy enyhe formája.
Mindenesetre érdemes bőrgyógyásszal megnézetni.
Valószínűleg az sem tesz jót hogy ennyire lereszeled. Azért fáj, mert a friss bőrig csiszolod, ami gyakorlatilag védtelen és túl puha. A a szervezet ezt sérülésként, irritációként érzékeli, és sajnos a bőr még gyorsabb megvastagításával védekezik ellene.
Jobb ha inkább valamilyen bőrpuhító krémet használsz.
A tenyerem nem ilyen. Amíg gyakorlatra jártam (pék vagyok), addig kicsit száraz volt a liszttől, de kézkrémmel helyrehozható volt, és mióta már nem járok iskolába, nincs is vele semmi baj.
Nagy terhelésnek nincs kitéve a lábam, sajnos egyelőre munkanélküli vagyok, nemrég fejeztem be egy tanfolyamot. Nem sokat járkálok, általában itthon ülök és az álláshirdetéseket böngészem, vagy maximum a munkaügyiig sétálok el hasonló okokból, de az sincs 10 percnyi sétánál messzebb.
Használok különböző krémeket, radírokat, éjszakai krémeket is. Ezek közül egyedül az éjszakai krém ér valamit, de az is másfél naponta használva, mert ha naponta kenem, még a cipőben is csúszkál a lábam, ha meg kétnaponta, akkor megint kiszárad már. Plusz ezzel is csak annyit érek el, hogy nem repedezik, viszont még mindig csúnya sárga elhaltbőr-színű.
A bőrgyógyásszal az a baj, hogy az sztk-s nő, az olyan, hogy arról jobb nem beszélni. Mikor ekcémás volt a fejbőröm, kijelentette, hogy rühes vagyok, meg fürödni kéne... Később kivágta a szemölcseimet a hátamon, amikről kiderült, hogy vírusosak voltak, és dupla annyi nőtt vissza, mivel a vérrel elterjedt... Ismerőseim mentek hozzá a pattanásaikkal, arra is az volt a válasza, hogy fürödni kéne, holott mindannyian rendes, tiszta emberek, ahogy én is. Az a nő egy hentes, nem normális. Magánúton meg sajnos nincs pénzem rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!