Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Baj, ha rozsdás?

Baj, ha rozsdás?

Figyelt kérdés

Ha az emberek rozsdás szögbe lépnek, az az ajánlás, hogy menjenek orvoshoz, mert sok esetben megtalálható a rozsdában a tetanusz.

Mi a helyzet a rozsdás csapokkal, zuhanyrózsákkal? Az nem veszélyes, ha rozsdás?

2013. dec. 8. 22:19
 1/9 anonim ***** válasza:
44%
A csapba nem lépsz bele jó esetben és nem vágod el vele magad. Ha bekerül a véráramba akkor van gond.
2013. dec. 8. 23:59
 2/9 anonim ***** válasza:
Meg aztán a csap és a zuhanyrózsa nem a szabadban, a földön hányódik isten tudja mióta. A tetanusz baktérium spórái a kerti földben és az utcai porban találhatók meg.
2013. dec. 9. 00:06
 3/9 anonim ***** válasza:

Ha csak nem vágod meg velük magad, akkor szerintem nem.

Egyébként a spórák tényleg szinte mindenhol megtalálhatók, a porban, a földben, sőt még a bőrünk felületén is. Magyarán ha nincs szerencséd akkor is lehet probléma, ha a körmöddel felsérted a bőröd, persze az ilyesmi igen ritka.

Talán érhet valamit, ha gyakran fertőtleníted a csapokat, zuhanyrózsákat és hasonlókat.

De amúgy tetanusz elleni oltást lehet kérni, ajánlott felnőttkori oltás. Beszélj a háziorvosoddal és adasd be, akkor nem kell emiatt aggódnod. Különben is ajánlott, mert kell neki pár hét, mire kifejti a hatását, tehát ha akkor kapod, amikor már bekövetkezett a baj, az igen rizikós.

2013. dec. 9. 04:46
 4/9 A kérdező kommentje:

Mikor borotválkozok, meg szoktam vágni magam. És ugye a borotvát meg a csap alatt öblítem le. Ezért a kérdés.

Köszönöm az eddigi válaszokat.

2013. dec. 9. 12:41
 5/9 anonim ***** válasza:

Szerintem így nem lesz probléma, hiszen a víz folyamatosan folyik a csapból, tehát adott időben szerintem nem lehet jelen túl sok spóra.

De ha gyakran megvágod magad, akkor valamit rosszul csinálhatsz, vagy rossz a borotválkozáshoz használt "felszerelés", szerintem olvass kicsit utána a helyes technikának vagy próbálj megfelelőbb termékeket beszerezni. Illetve mindig fertőtlenítsd a vágásokat, de ne szappanos vízzel meg arcszesszel, hanem rendes patikában kapható fertőtlenítőszerrel (kapható ezer féle, ha megkéred őket ők is ajánlanak az igényeidnek megfelelőt).

Amúgy meg adasd be az oltást és akkor tényleg nem kell aggódnod miatta. Amúgy is hasznos az oltás, mert bármikor eleshetsz akár az udvaron is, elég ha felhorzsolod a könyököd, térded és már meglehet a baj. (A fertőtlenítés nagy segítség, de nem zárható ki vele teljesen a t. véráramba kerülése.)

2013. dec. 9. 13:47
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Az a gond, hogy érzékeny a bőröm, illetve, ki szokott jönni egy-egy pattanás a borotválni kívánt területen, és azt olyankor elvágom. A sima eldobható borotvától kezdve, a Fusion-ön át, a Braun 30 ezres elektromosáig mindet kipróbáltam. Utóbbi nem vág el, de azzal is kipirul a bőröm és fáj.

2013. dec. 9. 14:28
 7/9 anonim ***** válasza:

De nem szoktál hidratálót használni? Vagy úgy is kellemetlen (akkor érdemes bőrgyógyásztól tanácsot kérni, vagy a patikustól, mert a patikában is lehet pár krémet vény nélkül kikevertetni külön neked, olcsón). Van direkt borotválkozás utáni hidratáló krém is, azok általában gyorsan beszívódnak, mégis jó testesek és nem húzódik vagy ég utána a bőr. Ha érzékeny a bőröd javasolt valami illatanyag és alkoholmentes.

Ha az arcmosás is érzékeny bőrre való termékekkel végzed és sikerül megtalálni a megfelelőket, akkor elvileg nem húzódhat, fájhat. Vannak akiknek tényleg extra érzékeny a bőrük, nekik javasolt a helyes technika elsajátításán és a hidratáláson túl az is, hogy csak minden másnap (vagy akár harmadnap, ki meddig tudja kitolni) borotválkozzon.

2013. dec. 9. 17:16
 8/9 anonim ***** válasza:
A rozsdás szög nem a rozsda miatt veszélyes, hanem azért, mert valószínűleg úgy rozsdált be, hogy sokáig hevert olyan helyen, ahol földdel, illetve állati ürülékkel érintkezett, amelyekben gyakran előfordul a tetanusz spóra.
2013. dec. 9. 22:20
 9/9 anonim ***** válasza:

Én azt olvastam egy könyvben még régebben, hogy azért is, mert a rozsda megfelelő "táptalajt" ad a spóráknak. Tehát tényleg nem maga a a rozsda a veszélyes, csak mondhatni szeretnek rajta tartózkodni a spórák.

De szerintem a zuhanyrózsás, vizes csövekben lévő lerakódás, rozsda kicsit más, mint a "normál" rozsda.

2013. dec. 10. 06:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!