Az erőspaprika, a fokhagyma a zöldhagyma jó vírusölők? És a csipős, borsos ételek?
Nem. Ez a népszerű tévhit azon alapul, hogy régebbi időkben (most is páran) úgy gondolják, hogy "ha fáj, akkor, biztos, egészséges"...
De pl. a kapszaicin (erős paprika "ereje"), azért kelt égető érzést, mert a bőrben levő "hő" érzőneuronokon a TRPV-1 ioncsatornát megnyitja, így a hőérző sejt depolarizálódik, "jelet" továbbít, ergó melegséget érez az egyén. Azaz csak azokon a sejteken "hat", amelyeken van receptora, de a vírusokon nincs ilyen receptor. Sőt, laborban csináltak olyan egeret, hogy kiütötték benne a TRPV-1 géneket, és hogy a kutató szavaival éljek, akkor "dughatod az extra erős paprikát bármelyik testnyílásába, mosolyogva tűri :)". Ezt azért írtam le ilyen részletesen, mert a régebben gyakran kérdezték, hogy "Hogy csíp a paprika", és gondoltam a kérdés elé megyek.
Tudtommal a hagymákban sincs semmi olyan anyag, mely a virusok életciklusával interferálna, ill. vírus elleni védekezést indukálna, én arról hallottam, hogy egy olyan anyag van bennük, mely csökkenti a daganatok kialakulását, de szerintem vírusok ellen nem hatnak.
A bacik ellen sem jó közvetlenül, mivel nem antibiotikumok.
Azért ajánlják őket a többi zöldséggel együtt, mert vitaminok, rostok, nyomelemek és sok más fontos dolog van bennük, melyek pl. erősíthetik az immunrendszert. De közvetlenül vírusra/baktériumra egyik zöldség és gyümölcs sem hat.
Ha hatnának, akkor mennyivel olcsóbb lenne az államnak, ha csak 2 paprikát kéne felírni a betegeknek és nem a sok méregdrága antibiotikumot...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!