Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Az erőspaprika, a fokhagyma a...

Az erőspaprika, a fokhagyma a zöldhagyma jó vírusölők? És a csipős, borsos ételek?

Figyelt kérdés
2009. nov. 16. 20:58
 1/4 anonim ***** válasza:
84%
Nem. A vírus tulajdonképpen nem is mutat életjelneségeket, azaz megölni se nagyon lehet, pár antivirális szer képes rá, meg az immunrendszer.
2009. nov. 16. 21:07
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem. Ez a népszerű tévhit azon alapul, hogy régebbi időkben (most is páran) úgy gondolják, hogy "ha fáj, akkor, biztos, egészséges"...

De pl. a kapszaicin (erős paprika "ereje"), azért kelt égető érzést, mert a bőrben levő "hő" érzőneuronokon a TRPV-1 ioncsatornát megnyitja, így a hőérző sejt depolarizálódik, "jelet" továbbít, ergó melegséget érez az egyén. Azaz csak azokon a sejteken "hat", amelyeken van receptora, de a vírusokon nincs ilyen receptor. Sőt, laborban csináltak olyan egeret, hogy kiütötték benne a TRPV-1 géneket, és hogy a kutató szavaival éljek, akkor "dughatod az extra erős paprikát bármelyik testnyílásába, mosolyogva tűri :)". Ezt azért írtam le ilyen részletesen, mert a régebben gyakran kérdezték, hogy "Hogy csíp a paprika", és gondoltam a kérdés elé megyek.

Tudtommal a hagymákban sincs semmi olyan anyag, mely a virusok életciklusával interferálna, ill. vírus elleni védekezést indukálna, én arról hallottam, hogy egy olyan anyag van bennük, mely csökkenti a daganatok kialakulását, de szerintem vírusok ellen nem hatnak.

2009. nov. 16. 21:11
 3/4 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm..és a baktériumok ellen? vagy akkor miért tanácsolják ezeknek a fogyasztását?
2009. nov. 16. 21:16
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

A bacik ellen sem jó közvetlenül, mivel nem antibiotikumok.

Azért ajánlják őket a többi zöldséggel együtt, mert vitaminok, rostok, nyomelemek és sok más fontos dolog van bennük, melyek pl. erősíthetik az immunrendszert. De közvetlenül vírusra/baktériumra egyik zöldség és gyümölcs sem hat.

Ha hatnának, akkor mennyivel olcsóbb lenne az államnak, ha csak 2 paprikát kéne felírni a betegeknek és nem a sok méregdrága antibiotikumot...

2009. nov. 16. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!